MALI MOLITVENIK
30. април 2013. у 02:35
MOLITVA GOSPODNJA - OČE NAŠ
Oče naš, koji si na nebesima,
da se sveti imeTvoje,
da dođe carstvoTvoje,
da bude volja Tvoja
i na zemlji kao nanebu;
hleb naš nasušni dajnam danas;
i oprosti nam dugovenaše
kao što i miopraštamo dužnicima svojim;
i ne uvedi nas uiskušenje,
no izbavi nas odzloga.
SIMBOL VERE
Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba izemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog,od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Bogaistinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je svepostalo;
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, iovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao ipogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima,njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi,Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio krozproroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.
BOGORODICE DJEVO
Bogorodice djevo,raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti među ženama iblagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.
ISUSOVA MOLITVA
Gospode Isuse Hriste,Sine Božiji, pomiluj me grešnog (grešnu).
Presveta Bogorodice,spasi me grešnog (grešnu).
Gospode Isuse hriste,Sine Božiji, radi molitava Prečiste Matere Tvoje i svih svetih, pomiluj nas.
Amin.
MOLITVE JUTARNJE
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, Amin.
Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, radi molitava prečisteMatere Tvoje, i svih svetih, pomiluj me. Amin.
Slava Tebi Bože naš, slava Tebi.
Care nebeski,Utešitelju, Duše istine, koji si svuda i sve ispunjavaš, riznico dobara i davaočeživota, dođi i useli se u nas, i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi,duše naše.
Sveti Bože, sveti Krepki, sveti Besmrtni, pomiluj nas(triput)
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekovevekova. Amin.
Presveta Trojice, pomilujnas; Gospode, očisti grehe naše; Vladaru, oprosti bezakonja naša; Sveti posetii isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.
Gospode, pomiluj! (triput)
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekovevekova. Amin.
Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođecarstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušnidaj nam danas;i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicimasvojim; i ne uvedi nas u iskušenje,no izbavi nas od zloga.
Ustavši od sna, padamo pred Tobom, Blagi, i uznosimo Tianđelsku pesmu, Moćni: svet si, svet, svet, Bože, pomiluj nas Bogorodicom.
Slava ocu i Sinu i Svetome Duhu:
Iz postelje i sna podigao si me, Gospode; um moj prosveti isrce, i usne moje otvori da Te slavim, Sveta Trojice: svet si, svet, svet, Božepomiluj nas Bogorodicom.
I sad i uvek u vekove vekova. Amin.
Sudija će doći iznenada, i otkriće se svačija dela, no sastrahom vičemo u ponoći: svet si, svet, svet, Bože pomiluj nas Bogorodicom.
Gospode pomiluj!(dvanaest puta)
Hodite, poklonimo se caru našem Bogu!
Hodite, poklonimo se i pripadnimo Hristu, caru našem Bogu!
Hodite, poklonimo se i pripadnimo samom Hristu, caru i Bogunašem!
Pomiluj me, Bože, po velikoj milosti svojoj, i po obiljumilosrđa svoga očisti bezakonje moje. Operi me sasvim od bezakonja moga, i odgreha moga očisti me, jer ja znam bezakonje svoje i greh moj stalno predamnom.Tebi jedinome sagreših, i zlo pred Tobom učinih, da se opravda u rečimasvojim i da pobedi kad ti sude. Gle, u bezakonjima se začeh, i u gresima rodime mati moja. Jer gle, istinu ljubiš, i javljaš mi neznano i tajno svemudrostisvoje. Pokropi me isopom, i očistiću se; operi me, i biću belji od snega. Dajmi da čujem radost i veselje, da se prenu kosti potrvene. Odvrati lice svoje odgrehova mojih, i sva bezakonja moja očisti. Srce mi čisto sazdaj, Bože, i duhprav obnovi u meni. Ne odbaci me od lica Tvoga, i Duha Tvoga Svetoga ne oduzmiod mene. Daj mi radost spasenja Tvoga, i duhom vladačkim učvrsti me. Naučićubezakonike putevima Tvojim, i nepobožnim će se obratiti Tebi. Izbavi me odkrvi, Bože, Bože spasenja moga; Obradovaće se jezik moj pravdi Tvojoj. Gospode,otvori usne moje, i usta će moja kazivati slavu Tvoju. Jer da si hteo žrtve,prineo bih; za žrtve paljenice ne mariš. Žrtva Bogu je duh skrušen; srceskrušeno i smerno Bog neće prezreti. Poblagosti svojoj, Gospode, čini dobro Sionu, neka se podignu Zidovijerusalimski. Onda će Ti biti mile žrtve pravde, prinosi i žrtve paljenice;tada će metati na žrtvenik Tvoj teoce.
Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba izemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog GospodaIsusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova;Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog,jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, iovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao ipogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima,njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi,Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio krozproroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.
POKAJNI 50. PSALAM
Pomiluj me, Bože, po velikoj milosti svojoj, i po obiljumilosrđa svoga očisti bezakonje moje. Operi me sasvim od bezakonja moga, i odgreha moga očisti me, jer ja znam bezakonje svoje i greh moj stalno predamnom.Tebi jedinome sagreših, i zlo pred Tobom učinih, da se opravda u rečimasvojim i da pobedi kad ti sude. Gle, u bezakonjima se začeh, i u gresima rodime mati moja. Jer gle, istinu ljubiš, i javljaš mi neznano i tajno svemudrostisvoje. Pokropi me isopom, i očistiću se; operi me, i biću belji od snega. Dajmi da čujem radost i veselje, da se prenu kosti potrvene. Odvrati lice svoje odgrehova mojih, i sva bezakonja moja očisti. Srce mi čisto sazdaj, Bože, i duhprav obnovi u meni. Ne odbaci me od lica Tvoga, i Duha Tvoga Svetoga ne oduzmiod mene. Daj mi radost spasenja Tvoga, i duhom vladačkim učvrsti me. Naučićubezakonike putevima Tvojim, i nepobožnim će se obratiti Tebi. Izbavi me odkrvi, Bože, Bože spasenja moga; Obradovaće se jezik moj pravdi Tvojoj. Gospode,otvori usne moje, i usta će moja kazivati slavu Tvoju. Jer da si hteo žrtve,prineo bih; za žrtve paljenice ne mariš. Žrtva Bogu je duh skrušen; srceskrušeno i smerno Bog neće prezreti. Poblagosti svojoj, Gospode, čini dobro Sionu, neka se podignu Zidovijerusalimski. Onda će Ti biti mile žrtve pravde, prinosi i žrtve paljenice;tada će metati na žrtvenik Tvoj teoce.
MOLITVA ANĐELU ČUVARU
Anđele Hristov,čuvaru moj sveti i pokrovitelju duše i tela moga, oprosti mi sve što zgreših udanašnji dan, i izbavi me od svakog lukavstva neprijateljskog mi protivnika, dane bih nikakvim grehom razgnevio Boga mog, no moli se za mene grešnog inedostojnog slugu, da me pokažeš dostojna dobrote i milosti Svesvete Trojice, iMatere Gospoda moga Isusa Hrista, i svih svetih. Amin.
MOLITVA ANĐELU ČUVARU II
Sveti Anđele, kojistojiš uz moju jadnu dušu i gledaš moj strasni život, ne ostavi me grešnoga,niti odstupi od mene zbog moje neuzdržljivosti. Ne daj mesta zlom demonu daovlada mnome pomoću nasilja ovog smrtnog tela. Ojačaj moju bednu i slabu ruku,uputi me na put spasenja. O, Sveti Anđele Božiji, čuvaru i pokrovitelju mojejadne duše i tela, oprosti mi sve čime te uvredih u sve dane života svoga; iako što sagreših ove prošle noći, zaštiti me danas, i sačuvaj me od svakogiskušenja đavolskog, da ne bih nikakvim grehom prognevio Boga, i moli se zamene Gospodu, da me učvrsti u strahu Svome i pokaže me dostojnim slugom Svojedobrote. Amin.
Molitve pred Sveto Pričešće
Uoči dana Svetog pričešća, posle večernjih molitava, trebapročitati i ove molitve:
Vladaru, gospodeIsuse Hriste Bože naš, koji jedini imaš vlast da ljudima otpuštaš grehe, kaoblag i ljovekoljubiv, previdi sve moje svesne i nesvesne grehe, i udostoj me dase neosuđeno pričestim, božanskim i preslavnim, i prečistim, i životvornim TajnamaTvojim, ne na kaznu, ni na muku, ni na umnoženje grehova, nego na očišćenje, iosvećenje, i obručenje budućeg života i carstva, na zaštitu i pomoć, i narazbijanje protivnika, na istrebljenje mnogih mojih sagrešenja. Jer si Ti Bogmilosti, i milosrđa, i čovekoljublja, i Tebi slavu uznosimo, sa Ocem i SvetimDuhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Gospode Isuse Hriste,Bože moj, otpusti, ostavi, očisti, i oprosti mi grešnom i nepotrebnom inedostojnom sluzi Tvom pogreške, i sagrešenja, i prestupe moje, koje Ti odmladosti moje pa sve do ovog dana i časa sagreših, bilo svesno ili nesvesno,bilo rečima ili delima, bilo pomislima i mislima i nastojanjima, i svima svojimčuvstvima. I molitvama prečiste i prisnodjeve Marije majke Tvoje, koja Te ječudesno rodila, jedine nepostidne nade i zaštite i spasenja moga, udostoj me dase neosuđeno pričestim prečistim, besmrtnim, životvornim i strašnim TajnamaTvojim, na otpuštenje grehova, i na život večni; na osvećenje i prosvećenje,jačinu, isceljene i zdravlje duše i tela, i na uništenje i potpuno pogubljenjemojih zlih misli i pomisli, i pohvata, i noćnih sanjarenja, mračnih i zlihduhova. Jer je Tvoje carstvo, i sila, i slava, i čast, i poklonjenje, sa Ocem iSvetim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Ujutro, na dan Svetogpričešća, pred polazak u crkvu, treba pročitati i ovu molitvu, koja se i ucrkvi čita neposredno pred Sveto pričešće:
Verujem, Gospode, iispovedam da si Ti zaista Hristos, Sin Boga živoga, koji si došao u svet dagrešnike spaseš, od kojih sam prvi ja. Još verujem da je ovo samo prečisto TeloTvoje, i da je ovo sama prečista Krv Tvoja. Stoga Ti se molim: pomiluj me, ioprosti mi sagrešenja moja, hotimična i nehotimična, učinjena rečju, delom,svesno i nesvesno, i udostoj me da se bez osude pričestim prečistim TajnamaTvojim na otpuštenje grehova i na život večni.
Primi me danas, SineBožji, za pričasnika Tajne Večere Tvoje, jer neću kazati Tajnu neprijateljimaTvojim; niti ću Ti dati celiv kao Juda, već kao razbojnik ispovedam Te: Pomenime, Gospode, u carstvu Tvome.
Neka mi pričešćesvetim tajnama Tvojim, Gospode, ne bude na sud ili osudu već za isceljenje dušei tela. Amin.
Molitve posle Svetog Pričešća
Po dolasku kući, posleSvetog pričešća, a pre ručka, treba pročitati i ove molitve:
Slava Tebi Bože!
Slava Tebi Bože!
Slava Tebi Bože!
Tvoje sveto Telo,Gospode Isuse Hriste Bože naš, naka mi bude na život večni i prečista Krv Tvojana otpuštenje grehova. Neka mi ovo pričešće bude na zdravlje, radost i veselje;i na Tvom strašnom drugom dolasku udostoj mene grešnikada stanem s desne straneslave Tvoje, zastupništvom prečiste Majke Tvoje i svih svetih Tvojih.
Vladaru Hriste Bože, Care vekova i tvorče svega, blagodarimTi za sva dobra koja si mi dao i za pričešće prečistim i životvornim TajnamaTvojim. Molim Te, Blagi i Čovekoljubivi, sačuvaj me pod krovom Tvojim i u sencikrila Tvojih, i daruj mi da se čistom savešću do poslednjeg daha svog dostojnopričešćujem Svetinjama Tvojim na otpuštanje grehova i na život večni. Jer si Tihleb života, izvor svetinje, davalac dobara, i Tebi slavu uznosimo sa Ocem iSvetim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Molitve pre i posle jela
Molitva pre doručka
Presveta Trojice,pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladiko, opropsti bezakonja naša;Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.
Slava Ocu i Sinu iSvetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Gospode pomiluj(triput).
Molitvama svetihOtaca naših Gospode Isuse Hriste Bože naš pomiluj nas. Amin.
Molitva posle doručka
Dostojno je vaistinublaženom zvati Tebe, Bogorodicu, uvek blaženu i preneporočnu i Mater Boganašega. Časniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima, Tebe štoneporočno Boga-Reč rodi, vaistinu Bogorodicu mi te veličamo.
Gospode pomiluj(triput).
Molitvama svetihOtaca naših Gospode Isuse Hriste Bože naš pomiluj nas. Amin.
Molitva pre ručka
Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođecarstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušnidaj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicimasvojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga.
Gospode pomiluj(triput).
Molitvama svetihOtaca naših Gospode Isuse Hriste Bože naš pomiluj nas. Amin
Molitva posle ručka
Blagodarimo Ti, Hriste Bože naš, što si nas nasitio Tvojimzemaljskim dobrima; ne liši nas ni Tvog nebeskog carstva, već kao što si došaomeđu učenike Svoje, Spasitelju, darujući im mir, dođi i među nas i spasi nas.
Gospode pomiluj(triput).
Molitva pre večere
Ješće ubogi i nasitiće se, i proslaviće Gospoda koji Gatraže; živa će biti srca njihova u vekove vekova.
Gospode pomiluj(triput).
Molitva posle večere
Tvoja utroba,Bogorodice, posta sveta trpeza s Nebesnim Hlebom, Hristom Bogom našim; svakikoji jede od Njega ne umire, kao što reče On, Hranitelj sviju.
Gospode pomiluj(triput).
Molitvama svetihOtaca naših Gospode Isuse Hriste Bože naš pomiluj nas. Ami
Molitva pre učenja
Sveblagi Gospode, pošalji nam blagodat Tvoga Svetoga Duha,da osnaži naše duhovne sile, da bi, pazeći na učenje koje nam se predaje,porasli Tebi, našem Tvorcu na slavu, roditeljima našim na radost, a Crkvi iOtadžbini našoj na korist. Amin
Molitva posle učenja
Blagodarimo ti, Stvoritelju, što si nas udostojio Tvojeblagodati, te smo primili učenje. Blagoslovi naše starešine, roditelje iučitelje koji nas vode poznanju dobra, i daj nam silu i moć da produžimo ovokorisno učenje. Amin.
Molitva u svako doba
Hriste Bože, kome se u svako vreme i svakoga časa klanjaju ikoga slave i na nebu i na zemlji, dugotrpeljivi, mnogomilostivi,mnogosažaljivi, koji pravednike ljubiš, a grešnike miluješ i sve zoveš spasenjuobećanjem budućih dobara. Ti, Gospode, primi i maše u ovaj čas molitve i upraviživot naš zapovestima Tvojim, duše naše osveti, tela očisti, rasuđivanjaispravi, misli razbistri i izbavi nas od svake žalosti, zla i bola; ogradi nassvetim Tvojim anđelima, da njihovim mnoštvom čuvani i vođeni stignemo dojedinstva vere i poznanja i nepristupne Tvoje slave, jer si blagosloven u vekovevekova. Amin.
Molitva za otvorenje uma
(ova molitva se čita pre čitanja
Sv. Jevanđelja iŽitija Svetih)
Gospode Isuse Hriste, učitelju mudrost, molim Ti se, otvorioči srca moga, da bih slušao reč Tvoju i razumeo je, i tvorio svetu volju Tvojukoja jeu njoj otkrivena nama grešnim i bezumnim ljudima. Gospode BožeSpasitelju moj, pošto si došao na zemlju da tražiš i spaseš propale, ne skrivajod mene zapovesti Svoje, jer i ja propadam u tami neznanja zakona Tvoga: negootvori oči uma moga da bih razumeo čudesa učenja Tvoga, i kaži mi nepoznatostii tajne premudrosti Tvoje. U Tebe se uzdam, Bože moj, da Ti svetlošću znanjaSvoga prosvetliš um moj i razum, da bih ne samo čitao napisano nego ga i vršio.Molim Ti se, i sa suzama pripadajući vapijem Ti: Gospode, prosvetli me, naučime, urazumi me, da svetu reč Tvoju i Žitija Svetitelja Tvojih čitam ne na greh,nago na obnovljenje i prosvetljenje, na osvećenje i spasenje duše svoje, i nanasleđe večnoga života. Amin.
Molitva za učvršćenje u veri pravoslavnoj
Stvoritelju, Gospode, Bože naš, pošalji nam blagodat DuhaTvoga Svetoga da nas učvrsti u Svetoj Veri Pravoslavnoj, koju primismo od SinaTvoga, Gospoda našeg Isusa Hrista, da je jednomisleno ispovedamo pred svimljudima i sačuvamo je do svršetka veka. Amin.
Molitve za pomirenje i umnoženje ljubavi
MOLITVA ZA POMIRENJE ONIH KOJI SU U ZAVADI
Vladiko,Čovekoljupče, Care vekova i dobara Darovatelju, koji si neprijateljstvapregradu razorio i mir podao rodu ljudskome, daruj i sada mir slugama Svojim(imena): ukoreni u njih strah Svoj i međusobnu ljubav utvrdi, ugasi svakuraspru, oduzmi od njih sve sablažnjive nesuglasice. Jer Ti jesi Mir naš i Tebislavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i svagda i u vekove vekova.Amin.
MOLITVA ZA UMNOŽENJE LJUBAVI
Gospode, koji sizapovest novu dao učenicima Tvojim da ljube drug druga, obnovi istu i upečati uduše i srca naša blagodaću presvetoga Duha Tvojega, kako bi se brinuli: ne kakoćemo sebi ugoditi, no Tebi, i poslužiti bližnjem na korist i spasenje: molimoTi se, Blagodatelju milostivi, usliši i milostivno pogledaj.
Da budemo savršeni uljubavi Tvojoj, Bože naš, da imamo nelicemernu ljubav ka bližnjem, prinudi nas,Gospode, blagodaću Tvojega Duha. Ko misli da ima ljubav prema Tebi, a bratasvojega mrzi, laža je, i u tami hodi. Zato, Milostivi, razgori duše i srca našana ljubav prema Tebi i prema braći – molimo Ti se, kao milostiv usliši i kaopreblag pomiluj.
Molitva za zaštitu od nečistih sila
Bože večni, koji si rod ljudski izbavio od robovanja đavolu,izbavi i mene, slugu Tvoga, od svakog dejstva nečistih duhova. Naredi zlim inečistim dusima i demonima da odstupe od duše moje, i da ne borave niti seskrivaju u meni, nego neka radi svetog Imena Tvog, i jedinorodnog Sina Tvog, iŽivotvornog Duha Tvog, beže od stvorenja ruku Tvojih i da budem očišćen odsvakog iskušenja đavolskog, da bi sveto i pravedno i pobožno poživeo,udostojavan prečistih Tajni jedinorodnog Sina Tvog i Boga našeg, sa kojim siblagosloven i preproslavljen, sa presvetim i blagim i životvornim Tvojim Duhom,sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Pokajna molitva
Care večni i Gospode nebesa i zemlje, Isuse Hriste Bože naš,milostivo čuj i usliši molitvu nas grešnih i nedostojnih slugu Tvojih. Nasradi, Gospode, Ti si ispio čašu gorčine, od bezakonika na krst prikovan,strašne muke si pretrpeo na krstu, Iskupitelju naš, i krv Svoju prečistu izlio,da nas grehom prokažene očistiš, isceliš, osvetiš i udostojiš carstva Tvoga.Nomi se pokazasmo kao lenjive sluge, lenjiva uma i srca i raslabljeni odbezakonja prezresmo preveliku žrtvu Tvoju za nas i okretosmo se od Tebe dapotražimo spasenje onima gde spasenja nema; položismo svoju nadu ne u Tebe,koji jedini možeš pomoći i spasti, nego u sebe i u ljude i u varljive stvari iu prolazne sujete sveta ovoga. Zato su nas na krivim putevima našim susrele svebede i nevolje ovoga sveta. Jer ostavismo Tebe, bogati Izvor vode žive, ipođosmo da tražimo vodu u pustinji. Ostavismo Tebe, Hleb Života, i pođosmohraniti duše svoje pogubnom i truležnom hranom greha. Ostavismo Tebe, svetlostsveta, i zalutasmo u tamu, u kojoj se ne vidi ni čovek ni Bog. Napustismo Tebe,Koji nas nikad ne napuštaš. Napustismo Tebe, jedinog Čovekoljubca i vernogPrijatelja svih ljudi i odosmo kucati na neprijateljska vrata, tražećiprijatelje među neprijateljima, spasioce među čovekoubicama i pomoćnike kodonih koji odmažu.
Zato se kajemo, Gospode svesilni. Pomozi nam da se još višekajemo. Kajemo se, gledajući u Tebe raspetoga na krstu iz ljubavi prema nama.Kajemo se, gledajući u glavu Tvoju Božansku, uvenčanu trnovim vencem, da biuvenčao nas vencima neprolazne slave nebeske. Kajemo se, gledajući u otvorenerane na telu Tvom i u krv Tvoju prečistu, izlivenu dragovoljno za očišćenje iisceljenje grehovnih rana naših. Kajemo se i priklanjamo glavu i kolena predkrstom Tvojim, pomozi nam da se još više pokajemo.
Pokajane pomiluj nas, Isuse Sine Božiji, jer samo nas milostTvoja može spasti. Ne ostavi nas same sebi, jer bez Tebe ne možemo ništa učiniti.Ne otstupi od nas, da ne postanemo plen adskih sila. No brzo nam priteci upomoć i spasi nas. I daruj nam blagodatnu silu duha Tvoga Svetoga, kao što sidarovao svetim apostolima i ugodnicima Tvojim. Da bi se Duhom Tvojim očistili iiscelili, i proslavili i preporodili, te da bi pojedinačno i svenarodno, kaodeca svetlosti, mogli, slično angelima, slaviti i hvaliti Tebe, SpasiteljaSvoga sa ocem i Duhom Tvojim svetim. Milostivo čuj pokajnički glas naš i uslišinas preko molitava Prečiste Tvoje Matere i svih Tvojih svetih. Amin.
Molitva za decu
Gospode Isuse Hriste, Koji si Sam bio Dete, i Koji si decuvoleo i blagosiljao, pomiluj i spasi decu našeg vremena: da se nekrštena krste,a krštena da se verom u Tebe i ljubavlju prema Tebi utvrde.
Spasi, Gospode, onudecu koju njihovi neverujući ili zloverni roditelji kvare bezbožjem ilizloverjem i odvlače ih od Tebe, Koji si jedini Spas i Izbavitelj njihov.
Spasi, Gospode, i onudecu koju bezdušni, bezbožni ili bezverni zli učitelji, udaljuju od Tebe Tvorcanjihovog, i uvode u društvo dušom ogubanih.
Spasi, Gospode, onudecu čije čiste duše oskvrnjuje svaki nemoral na ulici i razvrat u pozorištu,na televitziji i u bioskopu. Spasi ih od ovih nečistota.
Spasi, Milostivi, ionu dečicu bez roditelja koja su pala pod ruku surovih staratelja, zlog očuha imaćehe, spasi ih od slušanja hulnih reči i gledanja zlih dela.
Pomozi, Svemogući, dadeca uzrastu i sazru za sinovstvo Božije i građanstvo Nebeskog Grada na svojevečno spasenje a u Tvoju slavu i hvalu. Amin.
Molitva za one koji putuju
Tropar, glas 2:
Ti koji si Put i Istina , Hriste, pošalji sada za saputnikaAngela Svoga slugama Svojim (imena), kao nekada Toviji, da ih čuva inepovređene sačuva od svakoga zla i u svakoj dobroj sreći na slavu Tvoju,molitvamaBogorodice, jedini Čovekoljupče.
Kondak, glas 2:
Luki i Kleopisaputnik si bio, hodi i sada zajedno sa slugama Svojim (imena) koji na putukreću, od svake ih zle napasti izbavljajući. Jer Ti kao Čovekoljubac sve možeš.
Molitva:
Gospode Isuse Hriste,Bože naš, Istiniti i Živi, Koji siizvoleo da putuješ sa tobožnjim ocem Svojim Josifom i Prečistom Djevom MajkomSvojom u Egipat i Koji si saputnik Luki i Kleopi bio! I sada Te smerno molimo,Vladiko Presveti, sa slugama Svojim (imena) putuj blagodatno. I kao slugi TvomeToviji Angela Čuvara nam pošalji, da nas čuva i izbavlja od svakoga zlognapadaja vidivih i nevidivih neprijatelja, i da nas na ispunjavanje zapovestiTvojih upućuje i da nas mirno i dobrosrećno i zdravo provede i bezmetežno kućivrati. I daj slugama Tvojim (imena) da svu svoju dobru nameru za blagougađanjeTebi dobrosrećno u slavu Bogu ispune. Jer Tvojeje da miluješ i spašavaš nas iTebi slavu uznosimo sa Bespočetnim Ocem Tvojim i sa Presvetim i Blagim iŽivotvornim Tvojim Duhom, sada i svagda i u vekove vekova. Amin.
Molitva za bolesne
(podrazumeva davanje imena dotične osobe
za pominjanje na Sv.Liturgiji)
Vladiko Svedržitelju, Sveti Care, Koji urazumljuješ i neusmrćuješ, Koji klecajuće utvrđuješ i oborene uspravljaš i telesne mukečovekove otklanjaš, molimo se Tebi, Bože naš, slugu Svoga (ime bolesnika) kojiboluje, poseti milošću Svojom. oprosti mu svako sagrešenje voljno i nevoljno.O, Gospode, izlečujući silu Svoju sa Nebesa pošalji, prikosni se tela njegova,ugasi groznicu, ukroti strast i svaku bolest koja se krije u njemu, budi Lekarsluge Svoga (ime bolesnika) podigni ga sa postelje bolesničke i sa odrastradanja njegovog i daruj ga isceljenog Crkvi Svojoj, da blagougađa Tebi itvori volju Tvoju. Jer Tvoje je da nas miluješ i spašavaš, Bože naš, i Tebislavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i svagda i u vekove vekova.Amin.
Molitva u nevolji
Gospode Bože naš, Stvoritelju i Spasitelju roda ljudskog,milostivo nas usliši i pomozi nam. Ti vidiš nemoć našu i stradanje naše; nemamonikoga ko bi nam mogao i hteo ublažiti nevolje naše, nikoga do Tebe, nado iuteho naša. ako su gresi naši veliki, milost je Tvoja veća; oprosti i spasinas.
Pogledaj milostivo nastradalnu majku, na sirotu udovicu, na decu njenu i sve srodnike, i ne dopustida stradanje njihovo premaši snagu njihovu.
Usliši Gospode imolitve svih sirotih majki, koje samo u Tebe gledaju i od Tebe pomoćočekuju; jedini zaštitniče i utešiteljumalih i ostavljenih.
Presveta Bogorodice,izmoli milost od Sina Tvoga, koga si raspeta oplakala a vaskrsloga radosnopozdravila, hitnu milost i pomoć svim vernim slugama Tvojim.
Sveti Savo, oče naš imolitveniče pred Gospodom, blagoslovi sav tvoj srpski narod i izbavi iz nevoljesve srpske stradalnike.
Bože pomozi i spasi.Amin.
Molitva koja se čita pre uzimanja nafore i Sv. Vodice
Gospode, Bože moj, neka mi bude dar tvoj sveti – nafora isveta voda Tvoja – na oproštenje grehova, na prosvetljenje uma moga, naukrepljenje duševnih i telesnih snaga mojih, na zdravlje duše i tela moga, nasavladavanje strasti i bolesti mojih po bezgraničnom milosrđu Tvome, molitvamaPrečiste Tvoje Majke i svih Svetih Tvojih. Amin!
Molitva protiv ružnih pomisli
Vladare Gospode Bože moj, u Tvojim je rukama život moj,zaštiti me po milosti svojoj, i ne dopusti da propadnem sa bezakonjima svojim,niti da idem za voljom tela koje pohotom vojuje protiv duha. Tvoje samstvorenje; ne prezri delo ruku svojih, Nemoj se odvratiti od mene; sažali se, ane ponizi. Slab sam, nemoj me prezreti, Gospode, jer Tebi pribegoh zaštitinikusvome Bogu: isceli dušu moju, jer sagreših Tebi, spasi me radi milosti Tvoje,jer sam Ti odan od mladosti svoje; neka se postide oni što traže da me odgurnuod Tebe pomoću nečistih dela, ružnih pomisli, nekorisnih sećanja; udalji odmene svaku nečistotu, svako zlo, jer si Ti jedini besmrtan, u svemu besprimernomoćan, i svima daješ silu za borbu protiv đavola i njegovih vojski. Jer Tebipriliči svaka slava, čast i poklonjenje, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uveki u vekove vekova. Amin.
Molitva za pokojne
Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi navaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti imsvako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ilimišlju. I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakleodbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve odveka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojimdobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život,i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavuuznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim TvojimDuhom, sada i uvek i uvekove vekova. Amin.
Molitve pre spavanja
U ime Oca i Sina iSvetoga Duha, Amin.
Molitvama Svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste Bože naš,pomiluj nas. Amin.
Sveti Bože, sveti Krepki, sveti Besmrtni pomiluj nas(triput).
Slava Ocu i Sinu i svetome Duhu, i sada i uvek i u vekovevekova. Amin.
Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše;Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imenaTvoga radi.
Gospode, pomiluj! (triput)
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i uvekovevekova. Amin.
Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođecarstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušnidaj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim;i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga.
Pomiluj nas, Gospode, pomiluj nas, jer mi grešnici nemajućinikakvog opravdanja, Tebi kao Vladaru prinosimo ovu molitvu: pomiluj nas.
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu,
Gopspode, pomiluj nas, jer se u Tebe uzdasmo; ne gnevi sejako na nas, niti pominji bezakonja naša, nego i sada kao milostiv pogledaj iizbavi nas od neprijatelja naših; jer si Ti Bog naš, i mi smo ljudi Tvoji, svismo delo ruku Tvojih, i ime Tvoje prizivamo.
I sada i uvek i u vekove vekova. Amin
Otvori nam dveri milosrđa, blagoslovena Bogorodice, da nepoginemo mi, koji se u Tebe nadamo, nego da se Tobom izbavimo od beda: jer siTi spasenje roda hrišćanskoga.
Gospode pomiluj! (dvanaest puta)
Bože večni i Care svakog stvorenja, koji si me udostojio dadoživim do ovoga časa, oprosti mi grehe, koje učinih, ovoga dana delom, rečju imišlju. I očisti, Gospode, smirenu dušu moju od svake prljavštine tela i duha.I daj mi, Gospode, da mi san ove noći prođe u miru, da bih ustavši sa skromnepostelje, ugađao presvetom imenu Tvom u sve dane života svoga, i pobediotelesne i bestelesne neprijatelje koji vojuju na mene. I izbavi me, Gospode, odsujetnih pomisli i rđavih želja koje me prljaju. Jer je tvoje carstvo, i sila,i slava, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekova vekova. Amin.
Gospode Bože naš, što sagreših ovog dana rečju, delom imišlju, oprosti mi kao blag i čovekoljubiv. Podari mi miran i tih san; pošljimi svoga Anđela čuvara koji me zaklanja i čuva od svakoga zla. Jer si Ti čuvarduša i tela naših, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada iuvek i u vekove vekova. Amin.
Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, i pokrovitelju duše i telamoga, oprosti mi sve što zgreših u današnji dan, i izbavi me od svakogalukavstva neprijateljskog i protivnika, da ne bih nikakvim grehom razgnevioBoga mog; no moli se za mene grešnog i nedostojnog slugu, da mi pokažešdostojna dobrote i milosti Svesvete trojice, i Matere Gospoda moga IsusaHrista, i svih svetih! Amin.
Nadanje je moje Otac, pribežište moje Sin, zaštita moja DuhSveti, Trojice Sveta slava Ti.
Dostojno je, vaistinu, blaženom zvati Tebe, Bogorodicu, uvekblaženu i preneporočnu i Mater Boga našega. Časniju od heruvima i slavnijuneuporedivo od serafima, tebe što Boga-Reč neporočno rodi, vaistinu Bogorodicuveličamo.
Molitva na početku rada
Gospode Isuse Hriste,Sine Božji, pomiluj me grešnog. (triput)
Gospode Isuse Hriste, Jedinorodni Sine Oca nebeskog, koji sibez početka, Ti si rekao Tvojim prečistim ustima:»Bez mene ne možete ništačiniti». Gospode moj, verom i srcem primam u dušu svoju to što si rekao,klanjajući se blagosti Tvojoj. Pomozi mi grešnome na delu koje počinjem, da gas Tobom dovršim, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.
MOLITVA ZA SPASENjE OD STRAHA
Spasi me Bože moj, od straha koji me ponižava i sramoti kaoTvoje stvorenje. Neka me ne uplaši ni dan ni noć; jer Tvoj je dan i Tvoja jenoć. Neka me ne uplaši ni gora ni voda; jer gore si Ti sazdao i vodama si Tipostavio međe. Neka me ne uplaši ni zver iz gore, ni zver iz vode; jer sve suzveri Tvoje Gospode. Neka me ne uplaši ni san u noći, ni priviđenje na danu;jer Angel Tvoj stoji mi s desne strane. Neka me ne uplaši ni nevidljiviprotivnik Tvoj, Bože večni; jer Ti si ga pobedio krstom Tvojim časnim. I smrtneka me ne uplaši, Hriste moj svesilni, jer Ti si smrt smrću poprao, ivaskrsenjem ceo svet kao sedmostrukom svetlošću obasjao.
Strah me prati kao senka. U podne senka od drveta se gubi.Kad se sunce digne visoko iznad svih predmeta na zemlji, onda se senka gubi.Kad je sunce na svome istoku ili zapadu, niže od visokih planina, tada su senkenajduže.
I Ti, Gospode moj, kad si niži vidu mome od ma kakvih visinazemaljskih, senke se kupe oko mene, duge i mračne i plaše srce moje. A kad Tesagledam uzvišena iznad svih visina, senke se gube i strah me ostavlja.
O, Sveci Božji, uznesite molitve vaše za mene grešnog, da sespasem od straha bezumnoga.
Angele Božji, milostivi molitveniče, stavi mnogo tamjana uzlatnu kadilnicu Tvoju, i okadi molitve za sve bogobojažljive, i za menegrešnog.
Slava Onome koji sedi na večnom prestolu slave, slava munavek. Amin!
Molitva umirućeg zapomilovanje na Sudu u dan Vaskrsenja
Teško meni! Dolazidan Vaskrsenja, i već je blizu. Tada će oni koji su činili dobro, biti odvojeniod onih koji su se od dobra uklanjali. Šta da činim ako za svaku reč budemdužan dati odgovor tamo? Ne uzimaj u obzir, Gospode, krivice i grehove moje! Neosudi me, Gospode, u onaj Dan!
Minuli su dani životamoga, prođoše jedan za drugim i iščezoše. 0, da nemam u sebi nikakve nečistoće,kao što nemam ni dobrih dela. Ali, ja sam pao Gospode naš; ne opominji sekrivice i grehova mojih, jer nema u meni ničega što bi me opravdalo.
Anđeo smrti me jeiznenada bacio i survao u tamu. Ti, Svemilostivi, jednim migom Svojim vaskrsniumrtvljenost moju, da slavim Ime Tvoje! Hoće li Te prah slaviti i javljatihvalu Tvoju! Radi one milosti koja Te je dovela među nas, ne ostavljaj me beznadežnimu adu, već me vaskrsni po blagosti Svojoj.
Molitvena pesma Bogu- Vaskrsitelju mrtvih
Obradovah se kad mirekoše da će Gospod naš doći i vaskrsnuti mrtve, i da će ispuniti nade svihupokojenih.
Blagosloven neka jeOnaj, koji je učinio smrt nepotkupljivom, jer ona podjednako prima i dobre izle!
Duša za koju jepribežište bio Krst Tvoj, neka vidi milost Tvoju u Dan dolaska Tvoga.
Nisam postojao, i Tisi me iz praha sazdao; sada kada sam usnuo, vaskrsni me da Te proslavljam.
Ti, Hriste, Care naš,koji si sa visine sišao, mrtve vaskrsavaš, i one koji su u grobovima podižeš.
Vaskrsni, SineBožiji, sve među nama počivše, i zaodeni ih slavom u Carstvu Tvome!
Na glas Sina,otvoriće se grobovi i mrtvi će ustati da uznose hvalu.
Novo će suncezasijati nad usnulima, i iz svojih grobova uzneće hvalu Hristu.
Hristos je sišao radinašeg iskupljenja, doći će radi našeg vaskrsenja.
Pomiluj me,oživotvori me, oprosti mi dugove moje, da ugledam milosrđe Tvoje u Dan dolaskaTvoga.
Izvršila se voljaTvoja; zapovest me je Tvoja odvela odavde; po milosti Svojoj vaskrsni me, daustanem i slavim Tebe!
Neka je blagoslovenHristos, koji je vaskrsao umrtvljenost našu, i obećao život i nadu upokojenima.
Proslavljam ipoklanjam se Sinu, koji nas je izbavio iz ropstva čovekoubice - smrti.
Ti, Oče, koji si me upočetku iz praha stvorio, pomiluj i oživi me, da slavim blagost Tvoju!
Hvala Tebi, IsuseSpasitelju naš! U Tvojim je rukama smrt, i u Tvojoj volji život.
Hvala Ocu,slavoslovlje Sinu i Duhu Svetome, koji nas vaskrsava!
On uništava smrt,obećava vaskrsenje, i svi će pravednici ustati u slavi.
Verujem u Oca,slavoslovim Sina, poklanjam se Duhu, Vaskrsitelju mome.
Molitva za povratak mirnih vremena
Kuda da pobegnem odTebe, Gospode naš? U koju zemlju da se sakrijem od Lica Tvoga? Nebo je prestoTvoj, zemlja je podnožje /nogama/ Tvojim, more put Tvoj, i ad je u vlastiTvojoj. Ako je, već blizu kraj sveta, to neka ne bude bez milosti Tvoje.
Ti znaš, Gospode, dasu nepravde naše velike; i mi znamo kako je velika milost Tvoja. Ako Te ne biumilostivljavala dobrota Tvoja, poginuli bismo zbog bezakonja naših. Ne ostavinas, Gospode, Gospode, jer okusismo Telo i Krv Tvoju.
Kada se dela svihpodvrgnu ispitivanju pred Tobom, Gospode svega stvorenog, u ta poslednja vremenane odvrati, Gospode, lice Tvoje od onih koji ispovedaju sveto Ime Tvoje. Oče,Sine i Duše Sveti, Utešitelju, spasi nas i sačuvaj duše naše!
Molim blagost Tvoju,Gospode, otpusti krivice naše, previdi bezakonja naša; otvori nam dverimilosrđa Tvoga, Gospode, da dođu na nas vremena mirna, i po dobroti Svojojmilostivo primi molitvu našu, jer Ti, Gospode, otvaraš vrata onima koji sekaju.
Molitva Svetom Savi
O sveštena glavo,slavni Čudotvorče, Svetitelju Hristov Savo, prvoprestoniče Srpske zemlje,hranitelju i prosvetitelju, blagonadežni predstatelju svih hrišćana predGospodom, tebi pripadamo i molimo se: daj nam da budemo učesnici tvoje ljubaviprema Bogu i bližnjemu, kojom je duša tvoja ispunjena bila za života.
Ozari nas istinom, prosveti razum i srce naše svetlošćubožanske nauke, nauči nas tebi verno podražavati, Boga i bližnjega ljubiti, izapovesti Gospodnje vršiti nepogrešno, te da budemo i mi čeda tvoja ne samo poimenu no celim životom svojim.
Moli se, sveti Arhijereju, za Svetu pravoslavnu Crkvu i zaOtadžbinu svoju zemaljsku koja te uvek s ljubavlju poštuje. Prizri blagodušnona svaku dušu tvojih vernih čada, koji traže milost tvoju i pomoć. Budi namsvima u bolestima iscelitelj, u tuzi iscelitelj, u žalosti posetitelj, u bedamai uždama pomoćnik, a na smrtnom času milostiv pokrovitelj i zaštitnik da bipomoću tvojih svetih molitava i mi grešni udostojili se primiti pravo spasenjei naslediti Carstvo Hristovo.
O sveče Božji, ne postidi našu dušu koju na tebe silnopolažemo, no javi nam svoje mnogomoćno zastupanje, te da slavimo i veličamoBoga, divnoga u Svetim Svojim, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i uvekove vekova. Amin.
Molitva Svetoj Petki
Sveta Petko, BožjaSvetiteljko, moli Boga za nas.
Udostojila si se gledanja lica Božijeg kao čedo našegnaroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnicinašoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.
Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvojaprivlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetimazdravlje, malaksalima snagu, i svima bodrost i radost, Hristova devstvenice,naša pomoćnice.
Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga uPravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodupecima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko,Božija Svetiteljko.
Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, isvako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova.Amin.
Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom
Sveti Vasilije,veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju verePravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebipristupamo. Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljudetvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg. Tvrdoški viteže iOstroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih. Zapalila teje Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sadaosvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteruOstrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimoBoga svevišnjega i tebe Sveca Božijega. Sa svih strana sveta priticali sućivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavoljeraskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi,krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni. Izmiritelj si bio zavađenebraće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukrotisamovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj iusliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem. Amin.
Molitva prva
Sagreših nebu i Tebi,Gospode Bože Svedržitelju, i više nisam dostojan nazvati se sinom Tvojim (Lk.15,18 19), ni pogledati i videti visinu nebesku, od mnoštva nepravdi mojih (2.Par. mol. Man), niti slavno ime Tvoje proizneti, grešnim svojim ustima. Jernedostojnim neba i zemlje učinih sebe, ožalostivši Te, preblagi Vladiko. ZatoTe molim, i opet molim, Gospode, ne odbaci me od lica Tvoga, i ne odstupi odmene, da ne poginem. Jer da me nije pokrivala milost Tvoja, već bih propao inestao kao prah pred licem vetra, kao da me nikada ni bilo nije u ovom životu.Od kako ostavih put Tvoj, ne dočekah nijedan dobar dan, jer dan proveden ugrehu, iako se pokazuje dobrim, gorčiji je od najgorčijih dana.
Od sada se nadam namilost Tvoju, da ćeš mi dati snage da se postaram za svoje spasenje. I sada Tipripadam i molim, pomozi meni zabludelom sa puta pravde. Izlij na mene obiljemilosti Tvoje kao na bludnog sina, jer obeščastio sam život svoj, rastočivšiobilje blagodati Tvoje. Pomiluj me, Bože, i ne gnevi se na mene zbog bednogživota mog. Smiluj se na mene kao na bludnicu, carinika i razbojnika, one kojisu na zemlji od svih bili prezreni, a koje si Ti, Gospode, primio i učiniostanovnicima raja sladosti. Zato primi pokajanje i od mene, nepotrebnog slugeTvog, jer prezren sam od svih. A Ti si, Gospode, došao, ne pravednike, negogrešnike da prizoveš na pokajanje. Tebi pripada slava u vekove vekova. Amin.
Molitva druga ili ispovedanje Bogu
Isceli me, Gospode, ibiću isceljen (Jer. 17,14).
Jedini, premudri imilosrdni Lekaru, umoljavam dobrotu Tvoju, isceli rane duše moje i prosveti očiuma moga, da bih razumeo svagdašnje Tvoje promišljanje o meni. I pošto su srcei um moj poludeli, neka ih ispravi blagodat Tvoja, ta so istinita. Šta da kažemTebi Predznalče, koji ispituješ srca i utrobe. Ti jedini znaš da je kao zemljabezvodna, žedna Tebe duša moja, i željno Tebe srce moje. A blagodat Tvoja,vazda nasićava onog koji Te ljubi.
I zato, kao što si meuvek slušao, Gospode, tako i sada ne prezri moljenje moje. Jer gle, um moj kaozarobljenik traži Tebe, jedinog istinitog Spasitelja. Zato pošalji blagodatSvoju brzo na pomoć meni, i ona će nasititi glad moju, i utoliti žeđ moju, jerneutoljivo Te želim, Vladiko. I ko se može istinski nasititi Tobom, ako Teistinito ljubi i žeđa za svetlošću istine Tvoje. Ispuni moljenje moje,svetlosti Podatelju, i daruj mi po molitvi mojoj, istoči srcu mome bar jednukap blagodati Tvoje, da se razgori u srcu mome plamen ljubavi Tvoje; i kaooganj u šumi, kao trnje i šiblje, neka izgore lukave pomisli. Udeli mi bogato,ne mereći, onako kako samo Bog daje čoveku; onako kako obdaruje car carujuće.Obogati me kao dobri otac. Ako sam ja, budući poročan, odbacivao i odbacujemdarove Tvoje, Ti, koji si blagoslovio Samarjanku, kao Onaj, koji je napuniosudove vode blagoslovom, utoli žeđ moju blagodaću Tvojom; i kao Onaj, koji jenahranio pet hiljada, nahrani mene gladnog blagodati Tvoje Vladiko. Daruj,Čovekoljupče, iskano sluzi Tvome koji Te moli. Jer evo, i vazduh blista, i pojptica se preobražava od slave bezmerne Premudrosti Tvoje. Evo, i zemlja seoblači u rizu, cvetnim bojama izatkanu, bez ruku ljudskih ukrašenu, veseli se idvostruko praznuje: radi prvorodnog sina svoga Adama, jer je u život prizvan, iradi Vladike svoga. Evo, i more se ispunjava blagodaću Tvojom, i obogaćuje ponjemu ploveće.
Blagodat Tvojadarovala mi je smelost da govorim pred Tobom, i želja koju imam u sebiprinuđuje me da Te tražim. Čak i za to vreme, zmija, to oruđe čovekoubice odiskona, pristupajući otvara usta svoja; koliko će tek, željan Tebe sluga Tvoj,otvarati usta svoja na slavu i hvalu blagodati Tvojoj.
Ti, koji si primio ipohvalio dve lepte one udovice, primi moljenje sluge Svoga, umnoži molitvu mojui usliši moljenje moje, da postanem hramom blagodati Tvoje, da se ona useli umene i nauči me sama kako da joj ugađam, da sama svira na liri duše moje, izaigra pesmu umilenja, ispunjenu veselja; sama da sveže um moj kao uzdom, dapred Tobom ne sagreši, zabludevši, i ne budem zbog toga izbačen iz onog sveta.Usliši, Gospode, usliši moljenje moje, i daruj mi da ja zabludeli i nečisti,postanem čist, da se ja bezumni urazumim, da ja beskorisni, postanem koristan ustadu izabranih podvižnika Tvojih, i svih Svetih koji su Ti ugodili, i nasledimCarstvo Tvoje.
Oni koji se raduju uraju, sami se za mene zauzimaju i vape k Tebi, jedinom Čovekoljupcu, pa Ti,usliši moljenje njihovo, i spasi me njihovim posredovanjem, a ja ću Ti kroznjih odati slavu, jer si me radi njihovih molitava pomilovao, i nisi ostavio uprezrenju moljenje moje. Ti si, Gospode, preko proroka Tvoga rekao: otvori ustasvoja i ja ću ih napuniti (Ps. 80, 10).[1]? I evo, otvoreni su i srce i ustasluge Tvoga; ispuni ih blagodaću Tvojom, da bih Te neprestano blagosiljao,Hriste Bože, Spasitelju naš. Okropi srce moje, blagi Čovekoljupče, rosomblagodati Tvoje. Jer kao što ni zasejana zemlja ne može sama od sebe da nahranirastinje, bez posete Tvoje dobrote, tako i srce moje nije u stanju izreći onošto bi bilo Tebi ugodno, po blagodati Tvojoj, ako Ti ne učiniš da uzri plodpravde.
Evo, leto hrani zemneplodove, i drveće se venčava raznoobraznim cvetovima. Neka rosa blagodati Tvojenapoji i um moj, i ukrasi ga cvetovima smirenja, skrušenosti, ljubavi itrpljenja. I šta još reći? Molitva je moja nemoćna, a bezakonja velika i silna.Gresi me moji guše i nemoć me moja pritiska, a Ti si bogat i blag, milosrdan idarežljiv. Ti, koji si otvorio oči slepome, otvori i oči uma moga da neprestanosozercavam krasotu Tvoju. Ti, koji si otvorio usta svezanome, otvori i mojausta na pohvalu Tebi, i na slavu blagodeti Tvoje. Ti, koji si postavio granicemoru, rečju zapovesti Tvoje, postavi granice i srcu mome, blagodaću Tvojom dane skreće ni na desno, ni na levo (5. Mojs. 5, 32) od krasote Tvoje. Ti, kojisi, u pustinji dao vodu narodu nepokornom i svadljivom, daj i meni skrušenost,i suze očima mojim, da plačem dan i noć sve do končine dana mojih, sasmirenjem, ljubavlju i čistim srcem. Neka dođe moljenje moje preda Te! Po rečiSvojoj, izbavi me (Ps. 118, 170), i daruj mi od semena svetoga da Ti prinosimpregršti pune smirenja. Slava Onome, koji nam je dao da imamo šta da Muprinesemo! Usliši, Gospode, molitvu sluge Svoga, zastupništvom svih svetihTvojih, nad kojima si blagosloven u vekove vekova. Amin.
Molitva treća
Bože pravednisvehvaljeni, Bože prevečni, usliši čoveka grešnika u ovaj čas. Čuj me, Bože, usili Svojoj, i ne opominji se svagdašnjih i neprestanih preslušanja ništavnostimoje.
0, Bože svetih Sila;o, Tvorče bestelesnih; o, Gospode, koji si rekao: tražite i dobićete (Mt. 21,22), ne uzgnušaj se mene nečistog, koji oskvrnavih usta svoja i odenuh se unečistotu greha. Čuj me Ti, koji si obećao čuti one koji Te prizivaju u istini;i upravi stope slugu Svojih na put mira. Budi milosrdan nezlobivim slugama kojisu u tuđini. 0, Tebi, koji si rekao: budite bezazleni kao golubovi (Mt. 10,16),vičem iz sveg srca svoga: usliši me, Gospode (Ps. 118,145),uzdanico svijehkrajeva zemaljskih i naroda preko mora daleko (Ps. 64,5). Zapreti svim nečistimduhovima da beže od lica slugu Tvojih. Uzmi oružje i štit, i digni se njima upomoć. Potegni koplje, presijeci put onim koji ih gone, reci Gospode, dušinjihovoj: Ja sam spasenje tvoje (Ps. 34,2-3). Neka odstupi od misli njihove duhstraha, uninija, duh gordosti i svake zlobe; neka zgasne u njima svaka žestina,dejstvom đavolskim izazvana; neka se prosveti njihovo telo, duša i duhsvetlošću poznanja Tvoga, da bi došavši u jedinstvo vere i poznanje SveteTrojice kojoj se klanjamo, u meru uzrasta čoveka savršena, u vekove vekova saAnđelima i svima od pamtiveka blagougodivšim Bogu, proslavljali svečasno isvezaštitničko ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.
Molitva četvrta
Vladiko, Gospode,Bože neba i zemlje, Care vekova, blagovoli da mi se otvore dveri pokajanja, jerbolećivom dušom umoljavam Te. Pogledaj na mene po velikoj dobroti Svojoj iprimi moljenje moje; ne odbaci vapaj moj, već oprosti meni krivcu za mnogasagrešenja. Prikloni uho Tvoje k moljenju mome, i oprosti mi svako zlo kojeučinih, kao čovek pobeđen svojim lošim nastrojenjem. Jer tražim pokoj i nenalazim. Savest je moja nečista, i ne nalazim spokoja zbog mnoštva bezakonjamojih. Usliši, Gospode, srce s bolom vapijuće k Tebi. Ne opominji se zlih delamojih, već pogledaj na bol duše moje. Pohitaj, isceli mene žestokoizranavljenog, daj mi da ubrzo dođem k sebi, po blagodati čovekoljublja Tvoga.Izbavi me od zlih dela mojih, i ne uzvraćaj mi po onome što učinih, da ne bihpotpuno propao i lišio se svakog usrđa i želje za ispravljanjem svojim.
Zato, padam predmilosrđem Tvojim i molim: "Pomiluj mene, koji sam osudom dela svojihsatrven u prah. Prizovi, Vladiko, mene sužnja, koga sputavaju i kao lancimavezuju dela moja, jer Ti jedini znaš kako da razdrešiš svezane i iscelišskrivene rane, poznate jedino Tebi, Tajnovidče. Jer koliko god zala da trpim,nalazim da si za sve nevolje Ti iscelitelj stradajućih, dver ožalošćenih,izbavitelj u ropstvo odvođenih, vazda uzdržavajući ruku Svoju i ne popuštajućigneva Svoga, pripremljenog za grešnike."
Ti nam, po velikomčovekoljublju Svom, daješ vreme da se urazumimo, jer si brz u milosti i spor ukažnjavanju. Zato pruži mi ruku Svoju, i podigni me iz gliba bezakonja mojih,Ti, koji se ne raduješ propasti ljudskoj, i ne odvraćaš lice Svoje od onog kojiTi se sa suzama obraća. Usliši, Gospode, glas sluge Svoga, vapijućeg k Tebi;pokaži lice Svoje meni pomračenom, prosveti me dolaskom Svetog Duha Tvoga,daruj usrđe meni oskvrnavljenom, i trud moj obrati, Gospode, u radost moju;razderi žalobnu odoru moju i opaši me veseljem, neka se i meni otvore dveriCarstva Tvoga, da ušavši u njega proslavljam Svesveto ime Tvoje, Oca i Sina iSvetoga Duha sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Molitva peta - Svetome Duhu
Gospode, Carenebeski, Utešitelju, Duše Istine, čuj moljenje moje i oprosti meni nedostojnomsluzi Tvome, sve što sagreših ovoga dana kao čovek, ili bolje reći kao onajkoji je nedostojan nazvati se čovekom. Oprosti moje grehe, hotimične inehotične, one što sagreših u znanju ili u neznanju, u zanosu ili iz nepažnje,po velikoj svojoj lenjosti i neradu; ili se kleh Imenom Tvojim svetim, ili sekleh, a neistinu govorih, ili pohulih na Njega u misli svojoj, ili koga ukorih,ili koga oklevetah, ili ožalostih, ili koga proklinjah, ili koga razgnevih, ilislagah, ili bližnji dođe k meni, a ja ga prezreh, ili brata svoga ožalostih,ili dok stajah na molitvi i psalmopojanju, lukavi um moj bluđaše po stvarima žitejskimi delima zlim, ili se nasladama predavah, ili se nepristojno šalih, ili senerazumno smejah, ili se uznosih, ili se zagledah u prolaznu lepotu i bih njomeobuzet, ili govorih što ne treba, ili obraćah pažnju na slabosti brata svoga, asvoje bezbrojne slabosti i posrnuća zanemarih, ili bejah lenj za molitvu, ilišto drugo lukavo učinih - sve mi oprosti, i drugo što sagreših, a čega se i nesećam.
Pomiluj me, Gospode,i oprosti nepotrebnom sluzi Svome, kao blag i čovekoljubiv, da u miru zaspim iotpočinem, ja bludni, i proslavim Tebe sa Ocem i Sinom, sada i svagda i uvekove vekova. Amin.
Molitva šesta
Veličajući, uzveličahTe, Gospode, što si pogledao na smirenje moje i nisi me predao u rukeneprijateljima mojim, nego si spasao od nevolje dušu moju. I sada, Vladiko,neka me pokrije ruka Tvoja i dođe na mene milost Tvoja, jer je smućena dušamoja i ožalošćena veoma da je pri ishodu njenom iz bednog tela ovog, nepresretne lukava ruka protivnikova, i ne zadrži u tami zbog grehova učinjenih uovom životu, u znanju i neznanju.
Budi milostiv meni,Vladiko svih, da ne ugleda duša moja mračni prizor zlih besova, već neka jeprime čisti i svetli Anđeli Tvoji. Daj slavu Imenu Tvome Svetome, i silomSvojom uzvedi mene ka Božanstvenome Tvome prestolu. I kada mi bude suđeno, nekame ne ugrabi ruka kneza ovoga sveta, da bi me grešnog survala u dubinu adsku.No, Ti se zauzmi za mene, i budi mi spasitelj i zaštitnik.
Pomiluj, Gospode,dušu moju oskvrnavljenu strastima ovoga života. I ako sam u čemu, kao čovek, poslabosti prirode, sagrešio rečju, ili delom, ili mišlju, Ti, koji imaš vlastotpuštati grehe, oprosti i razreši mene, da se obretem u mestu svežine, i predTobom se pokažem besprekoran, bez nečistota i skverni, i neka me neokaljanogprimi ruka Tvoja, Vladiko, jer si blagosloven u vekove. Amin.
Molitva sedma
Gospode Isuse Hriste,Sine Božiji, Bože Spasitelju moj, neizreciva naslado, Spasiteljno Ime, darujmeni nedostojnom sluzi Tvome skrušenost i prosvećenje srca, da bih prosvećenogsrca, sa sladošću istočio suze u čistoj molitvi. A Ti, za to malo mojih suza,izgladi obveznicu grehova mojih, i radi tog malog mog plača, ugasi u menirazbuktali oganj. Jer ako mi daš, Vladiko, da plačem ovde, oslobodićeš me odognja neugasivog tamo. Iako znam, znam, dugotrpeljivi, čovekoljubivi Gospode,da Te svakog dana i časa bezmerno žalostim i gnevim, ali blagost dugotrpljenjaTvoga neka nadvlada moju zlobu i jed. I ako je mater, kada je nepoštovana odsopstvene dece, savladana svojom bolećivošću nemoćna da ih prezre, zar neće timpre blagodat i blagost Tvoja, blagoutrobni i dugotrpeljivi Gospode, pokrenutabezmernim Tvojim milosrđem, nadvladati moju zlobu i pomilovati me?
0, Gospode blagi,Bože milosti i dobrote, spasi me od lukavih pomisli, prljavog i strašnog vraga,koji svakodnevno razdire i ugnjetava dušu moju lukavim i skvernim pomislima.Neizreciva je sila Tvoja, Hriste, koja je zaustavila talase morske; nekazapreti i njemu, neka onemoća sila njegova i otera ga daleko od mene, slugeTvoga. Jer on svakodnevno obnavlja protiv mene svoje zamke, i žuri se da ovladamojim raslabljenim umom, da bi me udaljio od Tebe i Božanskih zapovesti Tvojih.No Ti, Vladiko, mnogomilostivi Gospode, pošalji brzo Svoju pomoć, i od mene,nepotrebnog sluge Svog, oteraj ovu veliku zmiju sa svim njenim lukavim ignusnim pomislima, da bih u čistoti mogao opevati i slaviti Tebe, sabespočetnim Tvojim Ocem i Svesvetim, blagim i životvornim Tvojim Duhom,neprestano, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Molitva osma
Bezgrešno JagnjeBožije, koji si po Svojoj slobodnoj volji telesno pretrpeo Krst, zaklan zaspasenje nas grešnih, i telom iskusio smrt nepromenljivo, da bi spasao paluprirodu našu, zaključanu u dubinama zemlje. Ti, telesno mrtav, život si izliosvetu Tvome, i umrtvivši smrt, kao kolibu razorio si adsku tamnicu. Oblače kojiizlivaš dažd netruležnosti, Biseru besceni - od Božanske munje, živonosna lozokoja točiš celom svetu sladost spasenja; istinita i nezalazna Svetlosti, Slovo,Premudrost i Sila Boga Oca, blistanje slave Njegove, nedokučivi Isuse ineispitivi Hriste, jedini milosrdni i čovekoljubivi, na mene grešnog izlijveliku blagost Tvoju, i primivši moljenje moje, izbriši mnoštvo neizbrojivihbezakonja i grehova mojih, i usliši sve molbe moje. Ne osudi menenepopravljivog, ne odbaci me nemarnog i netrpeljivog, i pri Drugom dolaskuTvom, kada budeš sudio celom svetu, ne kaži meni bednom: "Šta si tipretrpeo radi mene?"
Ni malo trljpenja Tine prinesoh ja okajani. U onaj strašni i užasni Dan reći ćeš, Gospode, namagrešnima: "Vi dobro znate, ljudi, šta sam Ja pretrpeo radi vas. Ja, Bog -radi vas sam se u telu ovaplotio, Ja, Nevidljivi - radi vas, vidljivo sam nazemlji boravio, radi vas sam gladovao, žeđao, zlopatio se, radi vas gonjen bio,kamenovan, Ja, Bezgrešni - radi vas šamaran i popljuvan, Ja, Bestrasni - radivas pretrpeh sramnu smrt, radi vas kopljem u rebra proboden, octom sa žučismešanim, napojen, i pri takvim stradanjima na Krstu prikovan Ja se ne gnevih,ismevan - ne proklinjah. Ja, Vladar - bejah iznad svih optužbi, ali sve topretrpeh radi vas, da bih vas približio nebu i učinio svetima. Carstvo nebeskosam vam darovao, sve vas braćom svojom nazvao, i na dar Ocu prineo, Duha Svetognisposlao. A šta ste vi, ljudi, radi mene pretrpeli?"
Šta ću na sve ovo dakažem ja okajani, lukavi, grešni, nečisti? Mučenici će ukazati tada na ranesvoje, na muke, na odsečene delove tela i na trpljenje svoje do kraja.Podvižnici će ukazati na svoje podvige, na dugotrajne postove, na bdenija, nanesticanje, na suze i trpljenje svoje do kraja. A ja lenjivi i grešni i u svemukriv, na šta ću ukazati ja, osim na plodove stomakougađanja, slastoljublja,mnogog spavanja, koristoljublja, netrpljenja, sujete, nemara. Ako zatražiš odmene, Gospode, objašnjenje za ono vreme koje zbog nerada svoga nisamiskoristio, a bilo mi je dato za pokajanje, kako ću se opravdati? A ako budempodvrgnut ispitivanju i za praznu reč, za lukave pomisli i namere, kakav strah,kakav užas će obuzeti tada mene bednog, i kakvo će, potom, uslediti mučenje?Poštedi, Gospode! Poštedi, Blagoutrobni! Poštedi, Čovekoljubivi! Poštedi,jedini Dobri, i ne pokaži me kao nedostojnog milosti Tvoje!
Gospode! nemoj mepokarati u jarosti Svojoj (Ps. 6,1), ne pominji pređašnjih bezakonja naših (Ps.78,8), ni sadašnjih. Tebi, Gospode, pripada pravda, a meni stid lica (Dan.9,7). Opomeni se, Gospode, milosti Svoje, od pamtiveka na svim ljudima Tvojimiz naraštaja u naraštaj. Opomeni se da si Ti postao pribežište i spasenje onimakoji se u Tebe uzdaju. Midostiv budi i pomiluj mene, jedino po velikoj dobrotiSvojoj.
0, Ti, koji podižešpale i isceljuješ onemoćale, ukrepi dušu moju raslabljenu od lenjosti i nemaramoga. Jer evo, bezakonja su moja velika i silna, mnoštvo grehova se ninabrojati ne može, molitva je moja nemoćna, žestina moga srca presušila je mojesuze, telesna nemoć me tera da u njoj nalazim opravdanje za grehe, i pogibao mevuče da odstupim sa puta.
Ti, Vladiko, poznaješnemar grešne duše moje. Ti znaš kakvo lukavstvo predrasuda vojuje protiv mene,vidiš i raznovrsnost i prepredenost vražije zlobe, podignute na mene. Zastupime, po velikoj milosti Svojoj, i spasi me blagodaću i milosrđem, molitvamaSveprečiste Vladičice naše Bogorodice, i svih svetih Tvojih, jer si blag ičovekoljubiv, Ti, Gospode, Bože naš. I Tebi slavu, blagodarnost i poklonjenjeuznosimo, sa bespočetnim Bogom Ocem Tvojim i Svesvetim i blagim i životvornimTvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Molitva deveta
Čovekoljubivi IsuseHriste, Bože moj, čvrsto se uzdajući u milosrđe Tvoje, molim Te, ne postavi melevo od Sebe, sa kozama koje Te ožalostiše, i ne reci mi: zaista ti kažem, nepoznajem te, već mi po blagodati Svojoj daj neprestane suze. Podaj skrušenost ismirenje srcu mome, i očisti ga strahom Tvojim kroz pričešće Tvojim životvornimi prečistim Tajnama da bi postalo hramom blagodati Tvoje. Iako sam mnogo grešani nedostojan, ipak, neprestano kucam u dveri Tvoje. Iako neradan i lenj, kojise ne stara za svoje spasenje, ipak, od puta Tvoga ne odstupam. Spasi me radimilosrđa Svoga, jer si blag, Gospode, dobar prema svima i žalostiv na sva delaSvoja (Ps. 144, 9), i Tebi slava u vekove vekova. Amin.
Molitva deseta
Budi mi pomoćnik,Vladiko svih, Hriste; zaštiti moju duševnu nemoć, da bih se oslobodio od ovogmrskog i grehovnog rastakanja, i postao slobodan od okova greha. Da ne boravi umeni mučiteljna zloba, i da mnome, kao zarobljenikom, silom greha ne vladazlobni demon, nego neka dođe na mene Carstvo Božanskog i sveslavljenog DuhaTvoga, kome se klanjamo, da bi se udaljile od mene nečiste strasti koje sadavladaju i caruju u meni. Jer si Ti Bog milosrđa i čovekoljublja i dobrote, iTebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Svesvetim i blagim iživotvornim Tvojim Duhom, sada i svagda i u vekove vekova. Amin.
Molitva jedanaesta
Pomiluj, Gospode, onekoji me mrze i zavide mi. Pomiluj i one koji me opadaju i kleveću. Neka niko odnjih, ni u ovom veku, ni u budućem, ne pretrpi ni najmanju štetu radi menenečistog, već ih prosveti milosrđem Tvojim, i pokrij blagošću Svojom, o,Sveblagi!
Molitva dvanaesta
Gospode i Vladikoživota moga, duh lenjosti, mrzovolje, vlastoljublja i praznoslovlja ne daj mi.
Duh celomudrenosti,smirenoumlja, trpljenja i ljubavi - daruj meni sluzi Svome.
0, Gospode Care,daruj mi da sagledam svoje grehove, i da ne osuđujem brata svoga, jer siblagosloven u vekove vekova. Amin.
Molitveno izlivanje duše pred Bogom pri viđenju umirućihbližih
Evo dana koji pobuđuje oči na suze, ruke da se u prsaudaraju, usta da ridaju. Ti, Gospode, uteši me!
Evo dana koji mnoge uplač priziva, i oni koji ulaze, i oni koji izlaze - svačija su usta ridanjemispunjena. Neka nas uteši blagost Tvoja!
Evo dana kojinarušava zavet obručenih, i umesto bračne odaje, priprema grob. Neka ihobraduje bračna večera Tvoja!
Evo dana kojirazdvaja telo od života, i umesto miomirom, oblepljuje ga kalom. Ozari ganekada blaženstvom Tvojim!
Dan smrti -najgorčiji je dan. On sve prinuđava na prolivanje suza, sve u žalost privodi.Udostoj nas, Gospode, ugledati Dan Tvoj!
Evo dana koji odvajai kida jedan ud iz zajedničkog tela bratije i bližnjih. Ti ih, Gospode,prisajedini iznova!
U dan smrtni odlaze iodvajaju se roditelji i ostavljaju decu svoju sirotu i bez staratelja. Ti im,Gospode, vaspitač budi!
U taj dan brat se odbraće razdvaja i broj im se smanjuje, i kao među prstima, vidan je nedostatak.Ti, Gospode, dopuni broj njihov!
U ovaj dan muž se odžene razdvaja, usamljeno ostaje rebro, jer nema više druga njegovog. Neka seoni ponovo, jedno sa drugim, u Edemu[2] sretnu.
Evo dana kojiprijatelje rastavlja, kao par volova iz jednog jarma ispregnute. Sjedini ihponovo ljubavlju Svojom!
Dan rođenja Tvogaobradovao je roditelje Tvoje, dan usnuća Tvoga ožalostio je naslednike Tvoje.Neka Te ponovo ugledaju u Edemu.