NAŠI BANERI |
NAŠ BANER MOŽETE PREUZETI OVDE
|
RAZMJENA BANERA | AKO STE ZA RAZMENU ILI SARADNJU ONDA PIŠITE OVDE
|
LINKOVI PRIJATELJSKIH FORUMA |
1. RSK-RADIO
|
POSJETIOCI | |
FORUM DVORCAFE | |
NOVA PRAVILA DOWNLOADA | OD DANAS 26.07.2024 NOVA PRAVILA DOWNLOADA !!!
NOVO OD DANAS POJEDINI PSTAVLJENI LINKOVI MUZIKE SU KODIRANI STO ZNAČI DA IH NEĆETE MOĆI RASPAKIRATI U TOM PRIMJERU MORATE BITI AKTIVNIJI NA FORUMU STO ZNAČI DA MORATE POSTAVITI KAKAV LINK ALBUMA PJESME ITD... DA BI POSTALI AKTIVNIJI TE DA BI MOGLI DOBITI PASWORD
ZA HVALA JE TRENUTNO??? JOŠ SAMO KOD NAS
DO KAD VIDECEMO
|
OBAVJESTENJE | Obavještavamo naše članove da je filehorst.de 30.6.2024 prestao sa radom sto znači da mnogi linkovi koji su isli preko njih po 30.6.2024 više nerade.
i nemojte pisati po forumu da neradi, znamo mi to pisali smo prije dva mjeseca pred gašenjem o tome.
|
NEAKTIVNI ČLANOVI | (ČLAN BREZ PORUKE) KOJI NEMAJU NAPISANE NITI JEDNE PORUKE ILI DODANOG LINKA MUZIKE ALBUMA I SLIČNO DO 3 MJESECA OD DANA REGISTRACIJE BIĆE OBRISAN/A SA FORUMA. |
|
| Duhovna Pravoslavna Poezija | |
| | Autor | Poruka |
---|
nebitan Aktivan član
Broj poruka : 1279 Points : 1501 Reputation : 0 Datum upisa : 30.10.2014 Lokacija : Petrinja - Norge
| Naslov: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 19:59 | |
| Srpski greh
Zbor zboriše Boži apostoli, Zbor zboriše na nebeska vrata, Otud dođe Gromovnik Ilija, A pita’ ga Ognjana Marija: „Đe si bio, moj brate Ilija?“ „Kazaću ti, Ognjana Marija: Ja sam bio u zemlju prokletu, Đeno jeste Bože nezakonstvo: Đe ne mole Boga, da pomogne, I ne sluša porod roditelja, A ne sluša mlađi starijega; Đe kum kuma ne drži za kuma, Đever snasi o sramoti radi; Đe brat brata po sudovim’ ćera I muči ga mukah pred Turcima; Ne svetkuju sveca nikakvoga, Niti žegu u crkvu svijeće, Niti služe Božu leturđiju.“
Poslednji izmenio nebitan dana 05.09.16 20:04, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | nebitan Aktivan član
Broj poruka : 1279 Points : 1501 Reputation : 0 Datum upisa : 30.10.2014 Lokacija : Petrinja - Norge
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:02 | |
| Skini s mene brige mnoge
Skini s mene brige mnoge Ne mogu ih nositi Nikog nemam da pomogne Nemam koga moliti
Brinem danju, brinem noću Briga brigu doziva Mnogi vide moje suze Malo ko se odziva
Ja ne tužim Tvoje ljude Ti si svima Sudija Svako nosi svoje breme Svak uzdiše ko i ja
Ti pomozi svima brižnim O Isuse Bože moj Pa najposle k meni dođi Gle i ja sam sluga Tvoj
Skini s mene teške brige Znam da hoćeš i možeš Klanjam Ti se, molim Ti se Da i meni pomogneš! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:02 | |
| Govori Gospode
Govori Gospode, sluga Tvoj Te sluša Tebe, samo Tebe, željna mu je duša Nemoćan je sluga da vidi i čuje Dok u njemu Tvoje ne zastruje struje Pomozi mom vidu, pomozi mom sluhu, Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!
Govori Gospode, pre svršetka puta Da mi s pravog puta duša ne zaluta Govori mi tiho, al nek bude jasno Govori Preblagi, dok ne bude kasno Pomozi mom vidu, pomozi mom sluhu Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!
Znam: govorio si, al opet govori, Dok od Tvojih reči srce se razgori, Dok se vid otvori, i sluh se osnaži O govori Oče, slugu Tvog ublaži Pomozi mom vidu, pomozi mom sluhu, Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!
Znam: govorio si kroz Proroke davne I kroz Sina svoga i kroz svece slavne, Al, smiluj se crvu, govori ponovo, Na jeziku Tvome, staro biva novo. Pomozi mom vidu, pomozi mom sluhu, Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!
Neka reči Tvoje u meni zabruje Da Tvoj sluga čuje i braći kazuje Govori Gospode, sluga Tvoj Te sluša Tvoga slatkog glasa željna mu je duša Pomozi mom vidu, pomozi mom sluhu, Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:03 | |
| Hajte braćo beloj crkvi
Hajte braćo beloj crkvi, da se Bogu pomolimo Darodavcu svih dobara, da se smerno poklonimo
Ostavite brige male, odmorite ruke vredne Setite se duše svoje, duše gladne, duše žedne
Ostavite sitne zlobe, blagi Bog je Otac sviju On sve traži, On sve zove, carstvo večno da dobiju
Danas jeste, sutra niste, ta spasti vas neće blago Spasen biće koji tvori, što je večnom Bogu drago
Kad u crkvi Boga slave, dobri ljudi i anđeli, Bog milosni na tom zboru i vas braćo videt želi
Hajte braćo beloj crkvi, da se Bogu pomolimo Darodavcu svih dobara da smerno poklonimo! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:04 | |
| Kada Srbin slavu slavi
Kada Srbin slavu slavi On uz kolač sveću stavi Pa preliva kolač vinom I sve sveti svetim činom
Kolač mu je slika Oca Svakog dobra davaoca Sveća mu je slika Sina Slika Duha – sila vina
Pred Trojicom Srbin stane Pa skrušeno on uzdahne Care večni blagoslovi Svi su Tvoji dari, ovi
Narod složi i umnoži Nek svi ljudi budu Božji Nek svi slave Ime Tvoje Tvoga Suda nek se boje
Ko hleb nek su srcem blagi Ko sveća dušom pravi Ko vino nek su jaki Blagi, pravi, jaki, zdravi | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:07 | |
| Znaš li ko te ljubi silno?
Znaš li ko te ljubi silno Ko te čuva dan i noć, Ko ti daje izobilno Da odoliš vragu moć?
Znaš li ko ti život dao, Oca, majku, brata tvog, I ko te je obasjao Svetlim zrakom Duha svog?
Znaš li ko je umro za nas, Na Golgoti, znaš li to, I radosti obećate, Ko ti sprema znaš li to?
Moraš znati ko to čini, Ko to tako ljubi nas, To je Gospod sa visine, To je Hristos svima Spas!
Zato i ti, oh, seti se, Pa mu srce svoje daj, Kad mu skriviš, zaplači se, I zamoli oproštaj!
U toj suzi pokajanja Zablistaće Hristov sjaj, Imaj u Njeg pouzdanja, Otvoriće tebi raj! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:07 | |
| Smrt Svetoga Save
U Trnovu gradu, usred zimske ciče Službu služi Svetac iz ibarske Žiče. Ogrnuo zlatnu, odeždu na pleća, Na glavi mu mitra, treperi ko sveća.
Vojordanje poje, a voda se ledi, Bugarski patrijarh, pokraj njega sedi. Staračke mu usne, od hladnoće modre, Ali sa njih sleću, ove reči bodre:
Počujte me braćo, poslednji i prvi Po jeziku veri, mi smo jedne krvi. Mi smo jedne krvi, sestra nam je sloga, Jer smo deca Hrista, jednog istog Boga.
Tako je zborio, sveti Sava tada, A posle šest dana, sasvim iznenada, Puče glas po gradu, umro sveti Sava.
Zaplakaše Srbi s mora i Dunava Zabrujaše zvona pre zorina java, Javljajuć gubitak Srpskog Velikana! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:08 | |
| Oj Srbijo
Oj Srbijo majko mila Da bi vazda srećna bila Deca Tvoja Tebe vole Za Tebe se Bogu mole
Zemljo slave i slobode Sve me misli Tebi vode Sve me želje Tebi kreću Sve za Tvoju činim sreću
Zemljo palih praotaca Vitezova i Svetaca Za krst časnih mučenika Za slobodu zatočnika
Grob do groba sveto groblje Tu počiva srpsko roblje I sve oltar do oltara Zadužbine srpskih cara
I Kosovo tužno stoji Petvekovno ropstvo broji Spomen slave i junaštva I nesloge i izdajstva
Na Kosovu Gračanica Kraj Morave Ravanica U Kruševcu Lazarica Na planini Studenica
I sve megdan do megdana Pre i posle Vidovdana Sva si krvlju zalivena Sva si slavom okićena
No ne boj se mila Mati Bog će Tebi dobro dati Pa ćeš biti najsretnija I od sviju najslavnija! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:08 | |
| Bogomoljačka pesma
Bogomoljci zašto ne pojite Sluge Božije koga se bojite? Ne pevate da se veselite Već dolazak Hristov da javite.
Javljajte ga širom na sve strane Ustanite protivu satane Gospod mili naređuje s neba Da se samo greha bojat treba.
Jer vremena još malo imamo A reč Božju treba da javljamo I u pesmi i u propovedi Doće Gospod da nas sve pregledi
Zato svako neka čvrsto stoji Nek se bure nikakve ne boji Nek reč Božju na sve strane širi A buru će Gospod da umiri
Zato pojte nikog se ne bojte U ljubavi svi Gospodnjoj stojte! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:09 | |
| Vera Pravoslavna
Vera naša, vera davna, Vera davna, vera čista Testament je Živog Hrista - Vera naša pravoslavna.
Puna tajni mada javna, Apostoli razvejaše, 'Vanđelisti opisaše - To je vera pravoslavna.
Ljubav k Bogu, dužnost glavna, Njom se sveci prosvetliše, Mučenici veseliše - To je vera pravoslavna.
Naša vera, vera slavna, Njom se pretci proslaviše, Višnjem Bogu ugodiše - To je vera pravoslavna.
Vera naša, vera davna, Njom slavimo Hrista Boga, Cara carstva besmrtnoga - To je vera pravoslavna. | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:09 | |
| Deca besmrtnosti
Mi smo deca besmrtnosti, Za besmrće stvoreni, Krst nas spase od trulosti, Mi smo Krstom vođeni - Mi smo Krstom rođeni, Hristom preporođeni.
Usred mraka i očaja Mi svetlost imamo, Usred bola i vapaja Mi pesmu pevamo - Mi pesmu pevamo, Hrista proslavljamo.
Sred zabluda i neznanja, Grabeži, lenosti, Mi smo srećni od nadanja I od poslušnosti - I od poslušnosti Hristovoj svetlosti.
Na visokoj svetoj gori Bog nas žudno čeka, Na kristalni praizvori Od meda i mleka - Od meda i mleka, Slava Mu do veka!
Mi smo deca besmrtnosti, Za besmrće stvoreni, Krst nas spase od trulosti Mi smo Krstom vođeni - Mi smo Krstom vođeni, Hristom preporođeni. | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:10 | |
| Koga ću da hvalim?
Koga ću da hvalim Sem živoga Boga? Koga ću da slavim Sem gospoda moga?
U Njega je svetost, U Njega je sladost, U Njega je krepost, U Njega je mladost,
U Njega je java, U Njega je budnost, U Njega je slava - Slatka milozvučnost!
Serafimi blizu Oko Njega stoje, Angeli u nizu Oko Njega poje.
Zemlja pesmu čuje I eho odaje, No eho tuguje - Pesmi zaostaje.
I sve novi pojci Na nebesa stižu, U svetloj povorci Sa starim se nižu.
To su sveti ljudi Što pomreše juče I svih strasti ludi Slomiše obruče.
Cela vojska peva, Peva: aliluja! To što zemlja sneva Od tog nebo buja. Slava Ocu blagom, Ocu premilome, Slava Sinu dragom I Duhu Svetome! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:10 | |
| Šta je najslađe?
Slatko je pevati planini i cveću I zvezdama sjajnim, i toplom proleću, Al' šta slađe može u svem svetu biti No Bogu pevati, i Boga slaviti?
Slatko je slušati vodene žubore, I pesmu slavuja iz zelene gore, I mudrost mudraca kad se s usta lije, - Al' od reči Božje ništa slađe nije.
Slatka li je ljubav brata i drugara, Još je slađa ljubav roditelja stara - Al' slađe od svega u muci životnoj Jeste ljubav Božja prema deci Svojoj.
Sladak li je odmor posle teška rada, Uteha je slađa posle gorkih jada, - Al' slađe od svega u životu celu Jeste znanje da se Bog javi u telu.
Slatko je ćutanje posle razgovora I san sladak posle truda i zamora - Al' slađe od svega na ivici veka Jeste vera da nas bolji život čeka.
Zemaljske su slasti slatke na početku A gorke i bone na svome svršetku, - Trajnu slast ispija u životnoj bedi Ko Gospoda vidi gde nad svetom lebdi. | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:11 | |
| Četa Hristova
Mi smo četa Živog Hrista, Velika je naša lista, Oko Hrista sveci stoje, Svi pravedni tu se broje.
Mi za Hrista svi stojimo, Nikoga se ne bojimo! Velika je naša lista, Od angela sva se blista.
Mi smo borci protiv greha, Hristos nam je sva uteha, U Hristove ko se broji Taj se samo Boga boji.
Mi za Hrista svi stojimo, Nikoga se ne bojimo! Velika je naša lista, Od angela sva se blista.
Mi smo četa Najmoćnijeg, Mi smo sluge Najsvetijeg, Kad kraj kucne ovoj noći U dvor ćemo Njegov poći.
Zato, braćo, pohitajmo: Duše svoje spasavajmo, Sve nas zove Hristos nebu - To je jedno na potrebu.
Poslednji izmenio nebitan dana 05.09.16 20:12, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:11 | |
| Hajte, deco, Hristos zove!
Hajte, deco, Hristos zove, Pevajte Mu slavoslov! On vas zove na darove I na Božji blagoslov.
Ostavite plač i viku Kad vas traži Spasitelj, Služite Mu svi na diku! On je vaš izbavitelj.
On angele vaše znade Što vas prate dan i noć Da vas zli duh ne ukrade - On ih šalje u pomoć.
Njegovi su dari ovi: Mir, dobrota i krotost, A još kad vas blagoslovi: Vera, krepost i mudrost.
On je za vas muke podn'o: Na Krst dignut i propet. - Slava! pojte, sad je zgodno, - Slava! opet i opet.
Hajte, deco, Hristos zove, Pevajte Mu slavoslov! On vas zove na darove I na Božji blagoslov. | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:13 | |
| Crkva
Crkva sveta osnovana Na ljubavi, nadi, veri - Stub što zemlju s nebom veže I večnošću vreme meri,
A Hristos je Crkvi glava, Njemu nek je večna slava!
Crkva sveta – telo Hrista Sa bezbrojnim članovima, Krasno telo ukrašeno Sa bezbrojnim darovima,
Crkva sveta ispunjena Silom Duha Presvetoga - Kroz nju Bog svet oživljava, I svet kroz nju slavi Boga,
Crkva sveta, tajanstvena: Kroz nju Gospod svet obnavlja, Kroz nju Gospod ljubav Svoju Objavljuje i ponavlja,
Crkva sveta i stradalna: Stradanje se kroz nju slavi, Ko za Hrista voljno strada Tog će Crkva da proslavi,
Crkva sveta i pobedna Prebrodiće mutne reke, Pobediće sve dušmane, Razoriće sve prepreke,
Jer je Hristos Crkvi glava, Njemu nek je večna slava!
Crkva sveta nevesta je Hrista cara i ženika: Sav svet krasi sa krasotom Hristovoga sjajnog lika,
A Hristos je Crkvi glava, Njemu nek je večna slava! | |
| Crkva
Crkva sveta osnovana Na ljubavi, nadi, veri - Stub što zemlju s nebom veže I večnošću vreme meri,
Crkva sveta – telo Hrista Sa bezbrojnim članovima, Krasno telo ukrašeno Sa bezbrojnim darovima,
Crkva sveta ispunjena Silom Duha Presvetoga - Kroz nju Bog svet oživljava, I svet kroz nju slavi Boga,
Crkva sveta, tajanstvena: Kroz nju Gospod svet obnavlja, Kroz nju Gospod ljubav Svoju Objavljuje i ponavlja,
Crkva sveta i stradalna: Stradanje se kroz nju slavi, Ko za Hrista voljno strada Tog će Crkva da proslavi,
Crkva sveta i pobedna Prebrodiće mutne reke, Pobediće sve dušmane, Razoriće sve prepreke,
Jer je Hristos Crkvi glava, Njemu nek je večna slava!
Crkva sveta nevesta je Hrista cara i ženika: Sav svet krasi sa krasotom Hristovoga sjajnog lika,
A Hristos je Crkvi glava, Njemu nek je večna slava! | |
| Isuse mili
Isuse mili, izvore sreće, Od sviju blaga blago najveće, Od svih imena ime najslađe, Od svih imena ime najslađe, Isuse mili, izvore sreće!
Isuse slatki, slađi od zore, Od tvog imena srca nam gore, Nebesni oganj svetli u nedri' Od tvog imena razum se vedri; Isuse slatki, slađi od zore!
Isuse blagi, tebe želimo, Tebe želimo, tebe ljubimo; Pred tvoje noge da nam je pasti. Od tvog pogleda kušati slasti, Isuse blagi, tebe želimo! | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:14 | |
| Usliši nas, Bože naš
Usliši nas, Bože naš, Kad Ti vapijemo; Pomiluj nas, Oče naš, Kada uzdišemo!
Ti si svetlost istine, Osvetli nas istinom; Pošlji milost s visine, Ispuni nas milinom!
Da bi smelo hodili Putem Hrista, Sina Tvog, S anđelima slavili Tebe večnog Oca svog. | |
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 05.09.16 20:14 | |
| Usliši nas, Bože naš
Usliši nas, Bože naš, Kad Ti vapijemo; Pomiluj nas, Oče naš, Kada uzdišemo!
Ti si svetlost istine, Osvetli nas istinom; Pošlji milost s visine, Ispuni nas milinom!
Da bi smelo hodili Putem Hrista, Sina Tvog, S anđelima slavili Tebe večnog Oca svog. | |
| | | belivuk Aktivan član
Broj poruka : 30 Points : 56 Reputation : 0 Datum upisa : 27.01.2024
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija 27.01.24 14:47 | |
| hvala... kako divno.. Hrist je jedini Bog! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Duhovna Pravoslavna Poezija | |
| |
| | | | Duhovna Pravoslavna Poezija | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu