Хроничар села Сводна
У месту у коме је рођен и где се најлепше осећа Драган Лајшић, самоуки сликар, скулптор и песник, налази инспирацију за мешавину наиве и реализма
Драган Лајшић сликом и речима бележи народне обичаје Приједор – Сводна је мој живот и опредељење. Ту сам рођен, ту се најлепше осећам и на крају, ту налазим инспирацију, прича седамдесетпетогодишњи Крајишник, Драган Лајшић из села Сводна код Приједора, самоуки сликар, скулптор, хроничар али и песник који се одавно доказао пред домаћом публиком.
Сећа се Драган тешког детињства проведеног у вихору Другог светског рата. То га је и омело, вели, да заврши високе школе и обдареност уметношћу изрази у правом светлу. Ипак, међу дванаесторо браће и сестара, био је једини који је показао интересовање за цртање по камену и прављење фигура од иловаче.
– Нико у породици никада није сликао нити се сличним бавио. Чији ген носим не знам, једноставно, десило се, казује Драган и показује на уоквирена дела са мотивима из родног краја. Ту су и народни обичаји виђени очима овог уметника, пренети на платно до детаља, портрети његових најближих…
По завршетку оног рата школовао се и радио по градовима бивше Југославије. Прошао је Лајшић, Београд, Чачак, Зеницу, многа места у Словенији и Хрватској, радио и доказивао се. И тада је на површину испливавало оно што је волео – цртање и дизајн. У младости је био најбољи у креацијама које је радио на обичним керамичким плочицама. Завршио је повртларски и једриличарски курс, радио у пројектном бироу у Приједору, израђивао натписе за предузећа. Од када је у пензији, деветнаест година, не одваја се од кичице која га је „прочула” изван граница Српске. И не само то – он ради и скулптуре од дрвета.
– Имао сам бројне колективне и самосталне изложбе. Излагао сам у Београду, Сарајеву, Бору, Јајцу, Приједору, Новом Граду и, наравно, свом родном месту, подсећа самоуки уметник и додаје да су се неке од његових слика нашле у репродукцији на подручју Италије. На двадесет и шестом Сабору српског, изворног и народног стваралаштва у Теслићу, пре неколико година, међу стотинак аутора са подручја бивше државе, Лајшићева слика „Српски сватови” освојила је прву награду. Каже да су многи критичари његова дела окарактерисали мешавином наиве и реализма.
Драган Лајшић није само уметник, он је и хроничар, летописац о свом селу и народу. Недавно је издао трећу књигу под називом „Хроника села Сводна”, а пре тога, збирку песама „Кућни праг” те књигу записа, кратких прича и песама под називом „Шарено двориште”. Жеља му је да отвори сликарску школу и знање пренесе на младе јер је, сасвим случајно, открио да у селу има деце са даром за уметност у којима, како каже, сигурно „чучи” неки будући уметник.
Данас Драган живи са супругом, има три кћерке и петоро унучади. Случајно сазнајемо за још један необичан хоби нашег саговорника – он води дневник и записује и најмање детаље који су обележили сваки дан његовог живота.
И. Котлић
[објављено: 01/12/2008]
[You must be registered and logged in to see this link.]