»DVORCAFE«
Dobro došli na forum DVORCAFE.
Da bi ste mogli pristupiti i videti kompletan forum morate biti registrovani član kod nas.
Članovima brez poruka je onemogućen dostup linkovima.
Gostima je onemogućen pristup downloadu.
Registracija je besplatna
Dođite da se družimo.

TIM DVORCAFE
»DVORCAFE«
Dobro došli na forum DVORCAFE.
Da bi ste mogli pristupiti i videti kompletan forum morate biti registrovani član kod nas.
Članovima brez poruka je onemogućen dostup linkovima.
Gostima je onemogućen pristup downloadu.
Registracija je besplatna
Dođite da se družimo.

TIM DVORCAFE
»DVORCAFE«
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
»DVORCAFE«

»FORUM DVORCAFE DVOR NA UNI«
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupiRSK RADIO
POZDRAV, AKO HOĆETE VIDETI LINKOVE DOWNLOADA MORATE URADITI SLEDEĆE
1). DA SE REGISTRUJETE ALI PRIJAVTE NA NAŠ FORUM
2). POSLE 10 NAPISANIH PORUKA ĆE TE MOĆI VIDETI LINK
3). GOSTI NEMAJU PRISTUP DOWNLOADU
4). SVE VAM PIŠE NA FORUMU U TEMI >> OVDE << [KAKO DA VIDIM LINK]
1). MOLIM SVE NAŠE ČLANOVE DA SE SUZDRZE OD RAZNIH PRVOKACIJA I UVREDE DRUGIH ČLANOVA FORUMA
2). BUDITE PRISTOJNI I POSTUJTE DRUGE AKO HOĆETE DA VAS NEKO POSTUJE
3). OVDJE NEMA POLITIKE RAZNIH DISKUSIJA O TOME, RAZNIH VRIJEĐANJA ZATO VAS MOLIM SUZDRZITE SE OD RAZNIH ISPADA
4). AKO BUDETE IMALI TAKAV ILI SLIČAN PROBLEM ONDA PIŠITE >> OVDE <<
5). SVAKI ISPAD I VRIJEĐANJA BIĆE STROGO KAŽNJENO [BAN]
1). MOLIMO SVE NAŠE ČLANOVE DA NE POSTAVLJATE RAZNE VIDEO SNIMKE SA UVREDLJIVIM SADRZAJIMA NA NACIONALNOJ I DRUGOJ OSNOVI
2). U SUPROTNOM ĆETE BITI ODSTRANJENI / BANOVANI SA FORUMA BREZ OBAVESTENJA
1). RSK RADIO JE KRAJIŠKI RADIO ONLINE 24/h NA DAN I 365 DANA U GODINI
2). AKO STE ZA MUZIČKU ŽELJU ONDA STE NA PRAVOM MJESTU
3). PIŠITE NA MALOM ILI VELIKOM CHETU TAD KAD JE DJ RSK RADIO /ADMIN /SLOBO / RSK PRISUTNI
4). BILO KOJU VRSTU MUZIKE OSIM NACIONALNE ISPUNJAVAMO NAŠIM ČLANOVIMA SVA 3 FORUMA I TO SVE BESPLATNO
5). UNAPRED SE IZVINJAVAM AKO KOJA PJESMA BUDE NA VJERSKOJ ALI NACIONALNOJ OSNOVI HVALA
RSK RADIO
NAŠI BANERI
Drvar 30xevr6


Shrani.si

NAŠ BANER MOŽETE
PREUZETI
OVDE
RAZMJENA BANERA
AKO STE ZA RAZMENU ILI SARADNJU ONDA PIŠITE OVDE


NAŠI PRIJATELJI
Shrani.si

banner

Drvar 15fovnb

Drvar Krajin12

Shrani.si

RSK & DVORCAFE
LINKOVI PRIJATELJSKIH FORUMA
1. RSK-RADIO

SLUŠAJTE RSK RADIO I OVDE
SLUŠAJTE RSK I >>OVDE<<
POSJETIOCI

Flag Counter

 

 Drvar

Ići dole 
AutorPoruka
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:44

Istorija drvarskog kraja

Prva pisanja o Drvaru odnosno Srbima na ovim krajevima (po Vladimiru Ćoroviću) datira još u IX vijeku, što znači da Srbi nisu dolazili u ove krajeve bježeći pred najezdom turaka, već se to dešavalo mnogo ranije.Takođe je poznato da je u prvoj polovini XVI vijeka (oko 1530 godine) mještani Glamoča, Srba i Unačke župe (područje Drvara) pod vođstvom nekog Vojnovića iz Glamoča migriraju u okolinu Zagreba (Metlika, Žumberak i još čeriri okolna mjesta). Isti se vremenom asimiliraju u katolike.

Po Dr. Milanu Vasiću autoru knjige Islamizacija o popisu broja domaćinstava iz 1528 i 1541 godine, nabraja samo tri sela koja se sreću u dva popisa:

Naziv sela Godine 1528-1530. Godine 1541.
Mokronoge 41 kuća 18 kuća
Vidovo Selo 78 kuća 12 kuća
Očijevo 35 kuća 3 kuće


Dr. Vasić još kaže da jedan od dvojice knezova, Strahinja Bratić pored titule kneza imao i titulu vojvode, upisan kao knez vlaha sela Mokronoge, a bio je vojni starješina svih vlaha u Uncu.

Sadašnja garnitura stanovništva odnosno njihovi potomci naseljavaju nešto prije 1700 godine područje malih i velikih Štrbaca na ušću Gudaje u Unac. To je vrijeme velikih migracija i dolaska Srba sa područja Krajine i Dalmacije. Novija istorija Drvara počinje krajem XIX i početkom XX vijeka. Drvar se kao gradsko naselje, počeo razvijati sa razvojem industrije. Godine 1894. austougarska vlast premjestila je sjedište svoje sreske ispostave iz Bastasa u Drvar Selo. Prema popisu stanovništva iz 1895. godine ta nova administrativna jedinica Austro-Ugarske obuhvatala je 13 sela sa 1396 kuća i 7202 stanovnika.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:45

Šire područje doline Unca bilo je naseljeno još u starom vijeku. Prema naučnom saznanju, stanovništvoj je bilo ilirskog i tračanskog porijekla. U rimsko doba ono se nalazilo pod upravom Rimljana, a kasnije nakon propasti Carstva, u naše karjeve naseljavaju se Sloveni. Docnije će se, u srednjem vijeku, naći pod vlašću bosanskih kraljeva. Prodorom Turaka u Bosnu (XV vijek) potlačena raja će od tada nekoliko vjekova čamiti pod tuđinom.
Pritiskani stalnim nametima, pljačkom i nasiljem, odvažniji ratnici iz njedara naroda, ustajali su i borili se protiv turskog nasilja. Kroz istoriju su i u našim krajevima, zapisane brojne narodne bune i ustanci. Među njima poznatija je i ona započeta u Vrtoču i Crnim Potocima pod vodstvom Goluba Babića, čovjeka iz naroda, koji je rođen u Trubaru. Početni uspjesi bune brzo su se širili i prenosili u sve krajeve Bosanske Krajine. Nakon ogoečene borbe krajiških ustanika Turci su i tu bunu, uz naklonost Austro-Ugarske, ugušili u krvi. Pred najezdom turske vojske stanovništvo se sklanjalo u pogranične krajeve Austro-Ugarske. Odlukom Berlinskog kongresa Bosna i Hercegovina došla je pod vlast Austro-Ugarske 1878. godine.

Pod austro-ugarskom vlašću u naredne četiri decenije, Drvar je izrastao u industrijsko mjesto, sa brojnom i jeftinom radnom snagom, rentabilnom za strane kapitaliste. Napredak i razvoj Drvara uslovljeni su izuzetno bogatim šumskim blagom toga kraja. Industrijalac Oto Štambajz zakupio je od ondašnjeg "Bosansko-hercegovačkog indusrijskog erara" pravo na eksploataciju šuma u području planinskih masiva Klekovače, Lunjevače, Srnetice i Osječenice, dajući firmi (1900 god.) ime "Bosanska šumska industrija, akcionarsko društvo Oto Štambajz". Otvorio je velike radove na izgradnji moderne pilane sa 17 gatera. Naredne godine, Drvar je imao 2800 zaposlenih radnika.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:45

Usporedo sa podizanjem pilane, tekla je i izgradnja mreže željezničkih pruga i puteva, poštansko-telefonskih i telegrafskih linija.
Nicali su i prvi ugostiteljski, kafane i trgovinske radnje.
Prebogato kvalitetnim drvetom, drvarsko područje privlačilo je i druge strane kapitaliste.
Tako se pojavio Alphons Simunius Blumer i izgradio Tvornicu celuloze u Drvaru, koja je puštena u redovnu proizvodnju od 18000 tona celuloze.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:45

Industrijski razvitak je sa sobom nosio proces neizbježnog kidanja starih, feudalnih odnosa, zbog čega se s pravom očekivalo da sve to vodi dobrobiti čovjeka. Radeći i zapinjući u tvornicama i na brojnim radilištima radnici su od početka bili izloženi stranoj eksploataciji. Zbog iscrpljujućeg rada i slabe zaštite na radu, često je dolazilo do raznih povreda, a ponekad i do smrtnih slučajeva.

Prvi organizovani protesti radnika javljaju se 1906 god. u vrijeme proslave 1. maja. Krajem maja i početkom juna, veći broj radnika stupio je u štajk na šumskim radilištima, a 21. juna iste godine buknuo je još organizovaniji štrajk radnika Pilane.
Da bi zaštitili svoje interese, kapitalisti su tražili oslonac u jačanju organa vlasti, žandarmerije i policije. Nepomirljiva borba radnika i uspjesi postignuti u prvim štrajkovima, uticati će 1907 god. da se u ovim krajevima osnuju prve sindikalne organizacije. Zbog toga su vlasti, štiteći interese industrijalaca i raznih poslodavaca, zabranile daljnje sindikalno organizovanje radnika. Od tada se borba drvarskog radništva sve snažnije i organizovanije rasplamsavala. To potvrđuje impozantna proslava 1. maja naredne godine kao i štrajk 1500 radnika u šumskim radilištima 1911. godine.
Početak balkanskih ratova uticao je da vlast defintivno zabrani svako političko djelovanje i sindikalno organiziranje. Zabrana je potrajala do propasti Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine.
U novoj državi, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, sva imovina Štambajza je sekvestrirana. Domaći radnici su očekivali da će prema njima novi poslodavci iz temelja izmjeniti odnosne i stvoriti uslove za rad. Ali, to se nije dogodilo. Iznenadio je i povratak stranih stručnjaka i kadrova koji su nešto ranije bili potjerani. Bilo je očigledno da se radnici i pod novim režimom moraju organizirati i boriti za svoja prava. Pošto je obnovljen rad sindikalne organizacije, Drvar je već u februaru 1919 god. imao 1423 organizovana člana SS i bio po broju članova sindikata četvrti u Bosni. Jačanje sindikalne organizacije u Drvaru sve više je zabrinjavalo poslodavce, i oni su radili na razbijanju njenog jedinstva. Drvarski radnici su prvi put organizovanije stupili u štrajk 1921. godine, sljedeći u kome je učestvovalo preko 6000 radnika svih ŠIPAD-ovih preduzeća, organizovan je 1922 godine. Radnici su se masovno odazvali pozivu na štrajk, ali rukovodstvo štrajka nije bilo uporno u zahtjevima štrajkača, pa je ta činjenica dovela od rascjepa u sindikalnoj organizaciji i do napuštanja sindikata određenog broja radnika. Razjedinjeni i organizacijski oslabljeni, radnici su u cjelini pogoršali svoj položaj, što je posebno došlo do izražaja 1932. godine, kada je zbog ekonomske krize ostalo bez posla 2000 radnika.
Početkom 1934 god. godine pokrenuta je inicijativa za stvaranje jedinstvenih strukovnih podružnica u Drvaru. Kako su željezničari već imali svoju podružnicu, dogovoreno je da se radnici pilane i šumske manipulacije učlane u Udruženje radničkih sindikata, strukovnih sindikalnih podružnica. Prvi štrajk radnika organizovan u novim uslovima, trajao je na šumskim radilištima od 25. januara do 25. marta 1937. godine. U njemu su se radnici, manje-više, izborili za neka svoja prava. Krajem iste godine, organizovan je još jedan štrajk u predjelu Osječenice. Na zahtjev Direkcije u Oštrelju, uhapšeno je 12 radnika, čemu su se suprotstavili ostali radnici, zbog čega je došlo do otvorene borbe između radnika žandara u kojima je jedan radnik izgubio život, dok su dvojica ranjena.

U vremenu od 1936 god. do 1939 god. u Drvaru je građen hram Svetog Save.


PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:46

Teški uslovi rada i surova eksploatacija prisilili su cjelokupno radništvo Drvara da 1938 god. godine stupi u generalni štrajk. Radnici su izabrali Štrajkački odbor i pripremili plan za temeljite pregovore sa oslodavcima, od kojih su tražili: da se garantuju minimalne nadnice, pravo na godišnji odmor, da radnik ne može biti samo tako otpušten s posla i drugo. Štrajk je završio povoljno za radništvo.

Početak drugog svjetskog rata zatekao je Kraljevinu Jugoslaviju politički, ekonomski, ni organizaciono pripremljenu da se odupre nastupajućoj nacističkoj i fašističkoj opasnosti. U uslovima potpune dezorganizacije i haosa, koji je nastao slomom jugoslovenske vojske i države, 17. aprila 1941 god. došlo je do kapitulacije Jugoslavije, a zatim do njenog rasparčavanja.
U toku rasula kraljevske vojske, u Drvar su stigli dijelovi Jadranske divizije, formirane na prostorima Benkovac - Knin. Od vojnika koji su napuštali svoje jedinice narod je dobivao oružje i municiju za paru, hranu ili civilnu odjeću.
Nijemci su u Drvar ušli 20. aprila gdje su zatekli neke dijelove Jadranske divizije. Početkom maja oni su napustili Drvar. Šestog maja u Drvar su ušli Talijani i uspostavili svoju vlast. Pod okriljem okupatora (Nijemaca i Talijana) 10. aprila je u Zagrebu proglašena tzv. Nezavisna država Hrvatska (NDH), u čiji je sastav uključena i Bosna i Hercegovina. U Drvaru su 25. maja 1941 god. u prisustvu okupatorske talijanske vojske formirani prvi organi ustaške vlasti. U početku je to bio ustaški roj (desetina) stvoren od hrvatskog stanovništva koje je živjelo u Drvaru. Ubrzo su im, kao pojačanje, došle ustaše iz nekih hercegovačkih krajeva, koje su oduševljeno prihvatile poziv ustaške vlasti za nasilje nad Srpskim stanovništvom. Prvo su pljačkali bogate građane, a onda ih ubijali. Oko 15. juna ustaše su uhapsile veću grupu uglednih Drvarčana, a zatim ih odveli u Risovac kod Bosanskog Petrovca, gdje su ih na svirep način poubijali i bacili u jamu.
Početkom juna 1941 god. u Drvar su stigla dva transporta naroda. Jedan iz Štajerske, a drugi iz Like, koji su potjerali Nijemci i ustaše sa njihovih ognjišta.
Između 22. i 25. jula u široj okolini Drvara formirano je više gerilskih odreda: Kamenički, Javorje, Crljivičko-zaglavički, Boboljusko-cvjetnički, Trubarski, Mokronoški i Tičevski, a na grahovskom području Grahovsko-resanovski odred. Gerilski odredi su bili različitog brojnog stanja što je zavisilo od veličine terena sa koga su popunjavani i oružja sa kojim se raspolagalo. Njihov prvobitni zadatak bio je sprečavanje ustašama ulazak u sela, odvođenje ljudi i pljačkanje imovine. Formiranje gerilski odreda vršeno je u najvećoj tajnosti. Ustaška vlast je naslućivala da se oko Drvara nešto događa. Pokušala je da to osujeti. 23. jula uputila je nekoliko stotina pisanih poziva viđenijim ljudima iz grada i okolnih sela sa nalogom da se odmah jave. U strahu od ustaškog hapšenja, u Drvaru su radnici napustili fabrike i u njih se više nisu vraćali. Sljedećeg dana ustaške patrole su na ulicama pohapsile 30 ljudi i odmah ih otjerali u Kulen Vakuf i zvjerski ih pobili.
Zbog napetog stanja došao je u Drvar iz Prijedora ustaški bojnik 25. jula da se na licu mjesta upozna sa situacijom. U popodnevnim časovima 26. jula na putu Drvar-Oštrelj, tri naoružana čovjeka samovoljno su dočekala u zasjedi ustaški automobil i ubila bojnika. Oko dva sata kasnije ustaško-domobranska jedinica, jačine od oko 60 vojnika, predvođena komandantom garnizona u Drvaru i ustaškim zapovjednikom oružnika, izašla je vozom na željezničku stanicu Pasjak i odatle se uputila prema Crljivici. Dolaskom u Crljivicu otvorila je žestoku mitraljesku i puščanu vatru po seoskim kućama. Uz put su hapsili ljude gdje god su stigli. Iznad Crljivice nalazio se Crljivičko-zaglavski gerilski odred koji je napao ustaše i protjerao ih nazad u Drvar.
Svim gerilskim odredima sa područja Drvar - Bosansko Grahovo - Srb izdato je naređenje da 27. jula u zoru izvrše napad na ustaške posade u Drvaru, Oštrelju, Prekaji, Trubaru, Martin Brodu, Grahovu i Srbu. Napad na ustaški garnizon u Drvaru dočekan je jakom mitraljeskom i puščanom vatrom i ručnim bombama. Žestoka borba vođena je cio dan. Samo za oslobođenje Drvara i Oštrelja palo je 14 drvarskih boraca. Drvar je oslobođen i nad njim se zavijorila Srpska zastava.
Ustanak je imao snažan odjek ne samo u Bosanskoj Krajini, već i širom Like i Dalmacije. To je doprinijelo brzom stvaranju sve veće slobodne teritorije, čiji je centar postao Drvar. Glavna i neposredna opasnost slobodnom Drvaru prijetila je od ustaških garnizona iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Prijedora i Bihaća. Zbog toga je štab gerilskih odreda odmah poslije oslobođenja Drvara, uputio glavne snage na položaje prema Bosanskom Petrovcu. Narednih dana u odrede su se masovno i dobrovoljno uključivali novi borci s oružjem u bez oružja.
Usporedo sa razvojem ustanka i širenjem slobodne teritorije, ustaničko rukovodstvo u Drvaru pristupilo je formiranju prvih organa nove vlasti, a po selima su imenovani seoski odbori. Gerilski informativni biro izdavao je vijesti i bilten "Gerilac". To je omogućavalo da gerilci i narod budu redovno obavještavani o događajima na ustaničkom području i u svijetu.
Nekoliko dana poslije oslobođenja Drvara, organizovana je radiona za popravku lakog njemačkog naoružanja i za izradu ručnih bombi, nagaznih mina i lakih minobacača. U dvomjesečnom periodu izrađeno je oko 5500 betonskih i željeznih bombi, popularnih "drvarčanki", stotine nagaznih mina i neutvrđen broj minobacača nazvanih drvarskim topovima.
Ustaška vlast preduzela je mjere za gušenje ustanka. Prema slobodnoj teritoriji, ubrzo su krenule jake i dobro naoružane snage od Travnika i Ključa, preko Bosanskog Petrovca ka Drvaru. Uz put su nailazile na zasjede gerilskih odreda, koji su im nanosili gubitke i usporavali kretanje. One su 2. avgusta krenule u ofanzivu od Bosanskog Petrovac prema Oštrelju i Drvaru. Drvarski i petrovački gerilski odredi su s položaja: Šekovac, Vedro Polje, Kolunić, Rakića Dolina, odbacili sve pokušaje ustaških snaga da se probiju na Oštrelj. U narednom periodu na tom frontu vođene su svakodnevne borbe gerilskih odreda i ustaških snaga.
Polovinom avgusta izvršena je reorganizacija brojno narasle ustaničke vojske. Radi toga je 16. avgusta formirana Drvarsko – petrovački bataljon s komandantom Milutinom Moračom i komesarom Nikolom Kotlom (Drvar ratne 1941 - 1942 godine ). On je krajem avgusta u svom sastavu imao oko 700 boraca. Slobodna srpska teritorija obuhvatala je područje Kulen Vakufa, Donjeg Lapca, rijeke Zrmanje, Kninske krajine, Dinare, Bosanskog Grahova i Glamoča tj. preko 5 hiljada kvadratnih kilometara.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:46

Političko vodstvo NDH preduzelo je novu operaciju da bi konačno slomilo drvarski ustanak. Za tu akciju angažovali su oko 20000 vojnika, uz jaku podršku artiljerije i avijacije. Te snage priključene na operativnom prostoru: Bosanski Petrovac, Mrkonjić Grad, Jajce, Glamoč, Livno, krenule su koncentričnim napadom u pravcu Drvara.
Njihova glavnica od oko 5500 vojnika, iz šireg rejona Bosanski Petrovac, bila je usmjerena preko Oštrelja ka Drvaru. Na pravcu Bosanski Petrovac – Oštrelj, ustaško-domobranske snage otpočele su napad 23. avgusta. Jakim krilnim kolonama napadale su: preko Osječenice i dalje šumskom željezničkom prugom prema Oštrelju, preko sela Drinića u pravcu željezničke stanice Brizgać ka Oštelju. Došlo je do žestoke borbe na svim pravcima. Prednji dijelovi srednje kolone bili su se probili u Oštrelj, ali su protivnapadom gerilaca, predvođeni oficirom Drvarskog bataljona Slavkom Rodićem, brzo odbačeni natrag. Gerilci su zadržali Oštrelj u svojim rukama.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:47

Glavni okršaj između ustaničkih srpskih snaga i ustaša odigrao se 24. avgusta u šumi ispod Oštrelja u jutarnjim časovima obje strane su istovremenim izvidnicama krenule u nastupanje u susret jedni drugima, kroz gustu šumu stoljetnih stabala, gdje je vidljivost vrlo ograničena. Došlo je do borbi u susretu na cijelom oštreljskom području od Brizgaća do Javorove Kose. Uraganska paljba sa obje strane iz pušaka i puškomitraljeza, ručnih bombi i neprijateljevih artiljerijskih granata, odjekivala je na sve strane. U redovima ustaške vojske brzo je nastupila panika. Bježali su niz divlju planinu ka Bosanskom Petrovcu. Bio je to njihov potpun poraz.
Opšti neuspjesi oružanih snaga NDH u borbi protiv dobro organizovanih ustaničkih jedinica doveli su u pitanje ugled ustaške države. Zbog toga je napravljen sporazum s Talijanima, da njihove trupe okupiraju slobodnu teritoriju. Talijani su u septembru krenuli prema Drvaru sa dvije divizije, prikazujući se oslobodiocima i zaštitnicima Srpskog naroda od ustaškog nasilja i pogroma. Napredovanje od Knina u pravcu Bosanskog Grahova prema kome su se nalazile ustaničke snage, protekao je bez borbe i otpora. Tamošnji ustanički četnički rukovodioci, s popom Momčilom Đujićem na čelu, sačinili su sporazum s Talijanima da ih bez borbe puste u Bosansko Grahovo. Među drvarskim ustaničkim rukovodiocima dolazi do raskola, jedni su bili za popa Đujića i puštanje Talijana u Drvar, a drugi za borbu. Iz Glamoča, preko Rora, prema Drvaru su krenule jedinice talijanske divizije "Bergamo". Proboj u Drvar za Talijane nije bio ni jednostavan ni lak. Jedinice talijanske divizije "Sasari" dočekali su gerilski odredi Resanovaca i Trubara. Glavnina srpskih snaga još se uvijek nalazila na frontu prema Bosanskom Petrovcu, odakle se i dalje očekivao napad prema Drvaru od strane ustaško-domobranskih jedinica. Na položajima Ploče i Lijeska, iznad Resanovaca, branioci Drvara su više od 10 dana odolijevali nadiranju brojnijih i opremljenijih talijanskih jedinica. Na kraju je sveštenik iz Trubara Milan Rodić uveo talijanske jedinice preko sela Trubar braniocima Drvara iza leđa. Evakuisana su industrijska postrojenja, alat, oprema, hrana, pripremano uništenje nepokretnih industrijskih mašina i postrojenja, kao i gotovih proizvoda. Neposredno pred ulazak Talijana u Drvar, 25. septembra 1941 godine, grad je bio sav u plamenu. Gorjele su fabrike celuloze i pilane sa ogromnim stokovima rezane građe i celuloznog papira. Nakon ulaska Talijana u Drvar došlo je do potpunog raskola i zaoštravanja odnosa između Đujićevih četnika i drvarskih gerilaca.
I pored brojne talijanske vojske koja je okupirala Drvar i u njemu uspostavila vlast, na terenu oko Drvara nalazio se i dalje mobilno i pod oružjem veći broj boraca svrstanih u jedinice, spremnih da po naređenju stupe u borbu. Talijanske snage dočekivane su na svakom koraku kada su pokušavale da izlaze iz garnizona u sela. Već u januaru 1942 god. protiv Talijana dejstvovao je, oko Drvara, Drvarski bataljon sa oko 400 naoružanih boraca. Zimi 1942. godine od januara do početka aprila, u Drvaru se nalazilo oko 2000 talijanskih vojnika, pripadnika divizije "Sasari". Njihov broj se u isto vrijeme kretao u Bosanskom Grahovu i Petrovcu od 700 do 1000 vojnika, dok se na Oštrelju nalazila posada od 200 vojnika. Prve veće borbe protiv Talijana na drvarskom terenu počele su u februaru 1942 god. Početkom aprila Talijani su iz Knina doveli u Drvar jaka pojačanja što im je omogućilo da izvrše deblokadu garnizona u Drvaru i počnu sa izvođenjem obimnijih ofanzivnih akcija. Prvo su se okomili na sela oko Drvara, gdje su pljačkali i palili. Narod čije su kuće spaljene, povlačio se prema planinskim predjelima u zbjegove, u šumu koja je još uvijek bila pokrivena snijegom. Najveći problem bio je ishrana naroda i stoke. Iz Drvara su jake talijanske snage 5. maja izvršile prodor prema garnizonu u Bosanskom Petrovcu. Do 1. juna 1942 god. i posljednji talijanski vojnik napustio je Drvar.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:47

Prodorom Grupe proleterskih brigada sa Vrhovnim štabom i Titom na čelu iz istočne u zapadnu Bosnu oslobođeni su Prozor, Gornji Vakuf i Livno. Krajiške jedinice su u toku ljeta 1942 godine oslobodile gradove: Ključ, Mrkonjić Grad i Jajce. Stvorena je velika slobodna teritorija u zapadnoj Bosni i susjednim krajevima Hrvatske.

Na vojnom i političom planu došlo je do promjena, gerilske jedinice stavile su se pod komandu Tita i partije. Komande mjesta dobile su Drvar, Prekaja i Martin Brod. U Kamenici je 22. avgusta formirana Treća krajiška, au Tičevu, 9. septembra 1942 god. Četvrta krajiška brigada. Veliki broj mladića i djevojaka, Drvarčana, stupio je te godine u proleterske brigade. Među prvim akcijama Prve krajiške brigade bila je tjeranje saničkih ustaša i Turaka u Sanski Most i ubiranje ljetine u Saničkoj dolini i spremanje u magacine u Grmeču.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:47

Krajiške brigade 4. novembra 1942 god. godine ušle su u Bihać i povećana je slobodna teritorija. U Bihaću je 26. i 27. novembra 1942. održano prvo zasjedanje AVNOJ-a. Krajem 1942 god. oslobodilački pokret u na području bivše Jugoslavije nalazi su u punom zamahu. Zbog stanja na frontu njemačka Vrhovna komanda odlučila je da preduzme veliku zimsku ofanzivu (IV neprijateljska ofanzva) protiv Titovih snaga u Bosni i Hrvatskoj.
Već 20. januara 1943. godine. Neprijateljske snage započele su nastupanje od Zagreba i Karlovca, prodirući preko Banije i Korduna prema Bihaću i Bosanskoj krajini. Desetine hiljada ljudi Korduna i banije napustilo je svoje domove i izmicalo smrtnoj opasnosti. Oni su pod stalnim udarima avijacije i artiljerije bili izloženi nadčovječanskim naporima, bolesti i gladi. Njima će se u zaleđenim bosanskim planinama, naročito u Grmeču, pridružiti zbjegovi krajiških žena i djece i Centralna bolnica Vrhovnog štaba sa nekoliko hiljada ranjenika. Sva ova masa povlačila se u najvećem broju na jugoistok Bosanske krajine, usred čega će se cjelokupno stanovništvo Drvara i okoline, naći u mobilnom stanju. Prve izbjeglice stigle su u Drvar 25. januara 1943. godine. Iako se u Drvar nalazilo nekoliko narodnih kuhinja i podijeljene su desetine hiljada obroka hrane, izbezumljene, gladne i smrznute izbjeglice pljačkale su gdje god su stigle. U jeku ofanzive, 4. februara 1943. godine po naređenju Tita, formirana je Deseta krajiška brigada od zaštitnih jedinica Drvarskog vojnog područja i omladine. Brigada je odmah upućena prema Kamenici da odbije napade neprijatelja. Kada su Nijemci 7. februara prodrli u Bosanski Petrovac, omladinske radne brigade Drvara upućene su da običnim poljoprivrednim alatkama vrše rušenje i zaprečavanje na komunikaciji Bosanski Petrovac – Drvar i time olakšaju zadatak Četvrtoj krajiškoj i Sedmoj kordunaškoj diviziji. A kada su 1. marta 1943. godine Nijemci po drugi put ušli u Drvar, našli su ga potpuno napuštenog. U opštem povlačenju pred opasnostima, i narod Drvara morao je napustiti svoja ognjišta i našao se na začelju svih izbjeglica i ranjenika. Mnoge kolone naroda put je oveo u zavijanu planinu Šator. Surova hladnoća, iznemoglost i glad, a iznad svega stalna borba i izmicanje pred njemačkim kolonama koje su prodirale u planinu , stvarala je neopisivu pometnju, jad i patnje. Za mnoge promrzle, za one koji su se survali niz planinske grebene prema Šatorskom jezeru, nije bilo spasa. Pored toga Nijemci su u svom nastupanju masakrirali narod u zbjegovima gdje god su stigli. Tako su u Bastaškom dolu streljali veću grupu žena i djece, a u kućama na bubnju su spalili više članova iz porodica Rodići, zvani Pugići. Na Kamenici su pobili oko 50 izbjeglica sa banije. Pobijeno je i nekoliko desetina stanovnika u prekajskim selima.
Drvar je treći put oslobođen 20. marta 1943 god. Nijemci i ustaše za sobom su ostavili razaranje, pustoš i smrt. Narod se ponovo vratio na spaljena ognjišta, a Drvar je ponovo postao centar slobodne teritorije.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:48

U drugoj polovini 1943 god. kapitulirala je Italija, NOV bila je u stalnoj ofanzivi, formirane su desetine novih odreda, brigada i divizija, Crvena armija napredovala je prema zapadu, a saveznici u Italiji. 29. novembra 1943 god. u Jajcu je održano drugo zasjedanje AVNOJ-a. 6. januar 1944 god. Vrhovni štab s Titom na čelu napustio je Jajce i premjestio se u Drvar.
Drvar tada postaje centar najviše vojne i civilne vlasti. Pored CK KPJ, Vrhovnog štaba NOV i POJ, Predsjedništva AVNOJ-a, Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, u njemu je boravio CK SKOJ-a, Centralni odbor USAOJ-a, savezničke vojne misije, vojne, partijske i političke škole, kao i druge ustanove.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:48

U Drvaru se za 25. maja 1944 god. spremala svečanost u povodu navodnog Titovog rođendana. Znajući za Hitlerove namjere Tito (Titova pećina ) je tri noći uoči desanta napustio Drvar. Sletjeli su saveznički avioni na Tičevo i dovezli ga na sastanak s Čerčilom u Bari. 25. maja 1944 god. za narod i borce sledilo je iznenađenje vazdušni desant nazvan "Konjički skok" (Desant na Drvar ). Već u 7 časova Drvar su nadlijetali bombarderi, a za njima transportne letjelice koje su izbacile prvi talas od 314 njemačkih padobranaca. U 7 časova i 10 minuta u grad su počele slijetati teretne jedrilice, tako da je u oba talasa spušteno ukupno 730 esesovaca. 500. SS padobranski lovački bataljon imao je jedan jedini cilj: uspjeti po svaku cijenu, ne prezajući da pobiju sve živo, uhvatiti Tita. Prvi otpor njemačkom vazdušnom desantu pružali su dijelovi Pratećeg bataljona Vrhovnog štaba sa položaja na Šobića glavici i ispred pećine. Sve što je bilo slobodno, staro i mlado i imalo je oružje stupilo je u borbu protiv njemačkih padobranaca i jedriličara. Od jedinica van grada prvi su u pomoć braniocima pristigli oficiri, slušaoci oficirske škole Vrhovnog štaba, koja se nalazila u Šipovljanima, oko tri kilometra udaljena od Drvara, a oko 11 sati iz Resanovaca je pristigao Drugi bataljon Treće ličke brigade. Jedno od najžešćih uporišta bilo je sjedište Okružnog komiteta SKOJ-a. Prvi talas njemačkih padobranaca probio se do pećine koju je narod uzalud branio misleći da je Tito u njoj. Novi talas padobranaca spustio se u Drvar gotovo u isto vrijeme kada je iz pravca Kamenice stigla Treća lička brigada. Ponovo se rasplamsala borba i Nijemci su potisnuti na Šobića groblje, gdje su obrazovali kružnu odbranu. 500. SS padobransko-lovačaki bataljon pretrpeo je u Drvaru gubitke od preko 400 poginulih i ranjenih. Među ranjenima nalazio se i komandant bataljona, kapetan Kurt Ribke. Tako je operacija "Konjićev skok" u kojoj je učestvovalo oko 950 esesovaca potpuno propala. Samo toga dana poginulo je 365 Drvarčana.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:48

Drvar je konačno oslobođen 31. avgusta 1944. godine. Od 4 godine i 1 mjesec koliko je rat trajao, Drvar je bio pod okupacijom svega 390 dana. Na bojištima širom bivše Jugoslavije poginulo je 1 240 boraca, a 767 žitelja Drvara palo je kao žrtve fašizma, odnosno preko 10% predratnih stanovnika opštine je smrtno stradalo.
Samo 13 prijeratnih kuća u Drvaru ostalo je neporušeno.
Uništena je cjelokupna industrija, zanatstvo, trgovina i ugostiteljstvo, školske zgrade, a željeznički vozni park sa radionicama i ostalim instalacijama razoren je ili oštećen u razmjeru od oko 93 %.
Stočni fond stanovništva, od koga je ono najviše živjelo, smanjen je za preko 80 %.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:49

U decenijama nakon Drugog svjetskog rata, Drvar je sasvim izmijenio svoj lik. Po tradiciji postao je značajan centar drvne industrije, razvijajući istovremeno i ostale djelatnosti.
Pored Pilane, Celuloze i Tvornice građevinske stolarije, izgrađena je Tvornica velvet-tepiha, industrija metala i konstrukcija, reduktora i zupčanika.
Trgovinsko preduzeće "25. maj" i druga razna ugostiteljska preduzeća zauzimala su mjesto u privrednom razvoju grada i okoline. U osamdesetima u Drvaru je podignut moderan Sportski centar.
Broj radnika koje je tada zapošljavala drvarska industrija premašivao je 6300 ljudi.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:49

Radnički dom građen od 1952-1959. godine od klesanog kamena u kombinaciji sa mermerom i bio je najljepše zdanje u Drvaru.
U Drvaru je izgrađeno oko 1200 stanova u društvenom i preko 6 000 u individualnom vlasništvu, unapređen je saobraćaj, školstvo i zdravstvena zaštita. Izvršena je elektrifikacija svih sela i povezana su makadamskim i asfaltnim putevima.
Partijski neposluha krajem pedesetih bio je razlog odlaska Sreza iz Drvara u Bihać.
Postojala su tri osnovnoškolska centra u Drvaru, Prekaji i Martin Brodu.
Srednjoškolskim obrazovanjem bilo je obuhvaćeno 95% djece.
Veliki broj Drvarčana fakultetski je obrazovano na višim i visokim školama u većini univerzitetskih centara tadašnje Jugoslavije, te je krajem osamdesetih bio grad sa najviše intelektualaca u BiH.
Zdravstvenom zaštitom bilo je obuhvaćeno cjelokupno stanovništvo. U gradu je radio Medicinski centar "27. jul", tada moderno opremljen za zaštitu zdravlja ljudi. U njemu je radilo preko 20 ljekara od kojih mnogi specijalisti.
Drvar je spadao među posjećenije gradove u bivšoj Jugoslaviji. Kroz njega je godišnje prolazilo preko 200 000 turista. Najposjećeniji su bili Titova pećina i muzej "25. maj 1944".
Po popisu stanovnika iz 1971 godine Drvar je imao oko 21 000 stanovnika.
17. maja 1974. godine gradu Drvaru dodjeljen je "Orden narodnog heroja".
Također 19 Drvarčana proglašeno je narodnim herojima.
Drvar je promjenio ime u Titov Drvar 24. novembera 1981. godine.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:49

Dolaskom višestranačkog sustava u Drvaru je 1990 god. osnovan SDS na sportskom centru, a za predsjednika je imenovan Radovan Karadžić. Na lokalnim izborima u Drvaru je pobjedio SDS, za predsjednika je izabran general Zorić, a sve poslove vodio je Nikola Vidović. Promjenjena su imena ulica. Pred sam rat privreda je sve slabije stajala, "Ćilimara" je otišla u stečaj, a najbolje je stajao ŠIP "Grmeč".
1991. godine odcjepljenjem republika bivše Jugoslavije izbija rat prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj. 15. 01. 1992. godine izvršena je predislokacija Kninskog korpusa JNA u Drvar, a komanda je smještena u hotel "Beograd". SDS je u Drvaru počeo dijeliti oružje, a na Kamenici u nekadašnjoj školi napravljen je zatvor. Zapaljena je Titova pećina i skinut natpis težak 2 tone.
Korpus je dobio ime Drugi krajiški korpus, a komandant je bio general Grujo Borić, a načelnik Mićo Vlaisavljević. Korpus je obuhvato opštine Drvar, Grahovo, Petovac, Glamoč i Ključ. Mobilizacija je vršena postepeno, prvo dobrovoljci, onda ostali.
Prvi položaj Drvarčana bio je Čelebić između Grahova i Livna, a prvi komandant Drvarske brigade Kršić. Na Kamenici je s prvim ratnim dejstvima zatvor "počeo sa radom". Sljedeći zadatak drvarskih boraca bilo je Bugojno, gdje su upali u unakrsnu vatru i poginulo je 12 boraca. Oficiri su odmah Drvarčane nazvali "bježigrađanima". Sljedeće ratište bilo je Jajce. Pukovnik Pane Matić postavljen je za novog komandanta drvarske brigade. Poslije Jajca na red je došla Rogatica. Sa Jajca i Rogatice nisu se svi vratili živi. Sljedeće odredište Bihać, tj. Grabež, i već drugi dan nove borbe i nove žrtve. U novembru 1992. počeli su se mobilizirati i stariji ljudi, a u to vrijeme načelnik brigade bio je Cvijo Popović.
Vojna policija smjestila se u Radničkom domu, a ljude koje su hapsili vodili su u zatvor na Kamenicu. Novi komandant brigade postaje potpukovnik Mile Dubajić. Komanda korpusa seli iz Drvara na Oštrelj, a u septembru 1993. komanda brigade u Petrovac.
Borci sve više eskiviraju odlazak na liniju. 19. 10. 1993. broj poginulih popeo se na 128. Kompletna privreda u Drvaru stala je s radom 11. 05. 1994. poslije požara u pilani. U zimskoj ofanzivi vojske RS u februaru 1994. na Grabežu u 8 dana poginulo je 29 boraca, a 132 je ranjeno. Početkom aprila 1994. mobilsano je novih 450 obveznika.
Sva humanitarna pomoć koja je stizala u Drvar deponovana je u "Ćilimaru", a kriterij raspodjele nije bio poznat.
25. 10. 1994 god. pukle su linije na Grabežu, a u opštem haosu bilo je poginulih i ranjenih. Poslije ovog proboja proglašeno je ratno stanje u zoni Drugog krajiškog korpusa, smjenjen je general Borić i postavljen novi komandant korpusa pukovnik Tomanić. U isti mah kada su probijene linije na Grabežu počela je Hrvatska ofanziva na Kupresu.
Kontraofanzivom prema Bihaću "Štit 94" snage RS povratile su oko 70 % teritorije koju su ranije držale. U ovoj operaciji poginulo je 36 Drvarčana. Poslije operacije na Bihaću Drugi bataljon drvarske brigade prebačen je na grahovsko ratište, i odmah 6 mrtvih.
22. 12. 1994 god. završena je ofanziva prema Bihaću potpisivanjem primirja. Borci trećeg bataljona drvarske brigade nisu dolazili kući punih 57 dana, te su samoinicijativno krenuli kući pješke 80 km da se okupaju i presvuku. Banjalučka policija dočekala je borce u gradu, ukrcala u autobuse i vratila natrag na ratište, a da se nisu ni okupali ni presvukli.
Broj poginulih do 01. 01. 1995 god. iznosio je 259. Na Grabežu se primirje nije poštovalo, i dalje se ginulo, a grahovske linije prema Drvaru bile su se bliže. Linije na Bihaću su opet pukle, a 11. 06. 1995. sahranjeno je još 11 boraca. 28. 07. 1995. Hrvatske snage ušle su u Glamoč i Grahovo. Sve sposobno odvezeno je na Grabež kod Bihaća.
01. 08. 1995 god. u Drvaru u Radničkom domu Radovan Karađić i Momčilo Krajišnik smjenili su generala Mladića. Nakon odlaska Karadžića 2-gi. na 3-ći. 08. 1995 god. već u zoru 03. 08. 1995 god. Hrvatske oružane snage (Brigade iz Sinja, Splita itd.) Hrvatske države uz pomoć bosanskih Hrvata počele su granatirati Drvar sa visova Šatora. Ispaljeno je oko stotinu granata i poginulo je dvoje Drvarčana. Granatiranje je mirno kroz prozor pratio general Milovanović. U 9 sati prestalo je granatiranje, a narod je počeo sa evakuacijom. Stariji ljudi i žene spakovali su nešto stvari i krenuli automobilima prema Petrovcu. Na punktu Guvno vojna policija oduzimala je ono što im se dopalo. Drugi dan istovjetan prvom, samo što su hrvatske snage tukle bliže samom gradu. 04. 08. Hrvatska počinje akciju "Oluja" i u četiri dana zauzima RSK. Kolone izbjeglica prolaze iznad Drvara iz pravca Martin Broda u pravcu Petrovca.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:50

U Drvar dolazi Drinski korpus koji je smješten na linijama u okolnim selima, te pljačka drvarsku imovinu. Drvar se granatira gotovo svaki dan sa stotinama granata. Narod se počeo vraćati u Drvar i obilaziti imovinu nakon desetak dana. 09. 09. 1995. godine narod je ponovo evakuisan, a 12. 09. 1995 godine. Drinski korpus se povukao iz Drvara. 13. 09. 1995. godine hrvatske snage izvršile su helikopterski desant u prazan grad. Nešto staraca ostalo je po selima kao i prigradskim naseljima, a nekoliko vojnika sa Grabeža koji nisu znali što se događa u Drvaru zarobljeno je u stanovima. Neki od njih nisu preživjeli.

Jedinice Republike Hrvatske koje su učestvovale i dejsvovale po Drvaru 1995. godine

Naziv jedinice Broj brigada Broj vojnika
4. Gardijska brigada Split 3 1.800
7. Gardijska brigada Varaždin 2 1.200
1. Gardijska brigada Jastrebarsko 1 600
114. Domobranska pukovnija Trogir 1 500
115. Brigada Imotski - 600
116. Domobranska pukovnija Metković - 500
126. Domobranska pukovnija Sinj - 1.800
142. Brigada Unešići 3 2.000
16. Gardijska brigada Bjelovar 3 1.250
5. Pot. Križevci 1 300
1. Brigada Zagrebačka 1 700
Prištabske jedinice 2 2.500

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:50

Prodorom Petog Korpusa armije BiH iz pravca Bihaća, drvarska brigada u potpunom rasulu povlači se pješke prema Prijedoru, gdje su ih dočekale Arkanove jedinice i maltretirale.
Rat je završen krajem 1995. godine potpisivanjem Dejtonskoga sporazuma. Drvar i ostalih 12 krajiških opština pripalo je Federaciji BiH. Drvarska brigada je rasformirana i ukinut Drugi korpus. Starosna granica za mobilizaciju bila je 61. godina života, a procent mobilizacije 97 %. U ratu je poginulo preko 400, ranjeno preko 1 000 i nestalo na desetine Drvarčana. Drvarčani su razasuti po Banja Luci, Prnjavoru, Prijedoru, Modriči, Šamcu, Srbiji i bijelom svijetu.
Udruženje Drvarčana osnovano je krajem 1995. godine, a prvi skup nakon rata održan je početkom 1996. godine u Banja Luci. Za predsjednika je izabran Mile Marčeta. Druga skupština Udruženja Drvarčana održana je 12. 10. 1996. godine u domu vojske u Banja Luci, a okupilo se oko 3 000 ljudi.
1996. i 1997. godine Hrvati iz 47 opština BiH masovno se doseljavaju u Drvar. Useljavaju se u kuće, mijenjaju imena ulica, zapošljavaju se na mjestima gdje su radili Drvarčani. Pale srpske kuće po selima i sprečavaju povratak Drvarčanima kao i vlasti RS.
29. 07. 1997. godine održan je veliki sabor Udruženja Drvarčana tj. "Koalicije za povratak" u dvorani "Borik" u Banja Luci, a okupilo se oko 7 000 ljudi. Od 1997 godine, Drvarčani su sve masovnije posjećivali svoju imovinu, a prvi pojedinačni povratnici vratili su se u okolna sela.
Na lokalnim izborima 1997. godine, čiji rezultati nikad nisu implementirani, Drvarčani dobivaju 19 mjesta, a Hrvati 11. Početkom 1998. godine u Drvar i okolna sela vratilo se oko 1 000 prijeratnih stanovnika. 09.04.1998. godine 150 nosioca stanarskog prava vratilo se u Drvar pod paskom SFOR-a (Povratak u Drvar ). 16.04.1998. godine ubijen je povratnički par Trninić u Drvaru. Paljenje srpskih kuća se nastavlja, a 24.04.1998. godine Hrvati u Drvaru u rušilačkim napadima popalili su kancelarije UNHCR-a, OHR-a, IPTF-a, sva vozila koja su im se našla na putu i premlatili gradonačelnika Marčetu. Povratnici u stanove su uz pomoć SFOR-a iselili, a zgrade su zapaljene. Nakon ovog događaja povećan je broj paljenja i napada na Srbe povratnike. Broj dopaljenih kuća iznosio je 860. Povratak je i dalje išao slabo. 1999. godine prvi Srpski policajci dolaze u Drvar, a već 2000. godine ubijen je policajac povratnik Sopić.
Na lokalnim izborima 08. 04. 2000. godine Drvarčani dobivaju 12 mandata, a Hrvati 7. Rezultati izbora su više-manje implementirani, a povratak imovine išao je sporo sve do proljeća 2002. godine.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime26/3/2012, 19:51

Do sada se u Drvar vratilo oko 7000 Drvarčana, gotovo sva čitava imovina vraćena je uglavnom opljačkana i devastirana prijeratnim vlasnicima.
Mnogi Drvarčani iznajmili su stanove i kuće Hrvatima kojih u Drvaru ima oko 800.
Povratnici su otvorili manji broj uslužnih radnji dok industriju i ekonomsku moć u Drvaru i dalje imaju Hrvati.
ŠIP "Grmeč" sada "Finvest", u kojem su većinom zaposleni Hrvati, "Jugoturbinu", "Unis" i motel "Bastašica" drži hrvatski tajkun Marjan Filipović.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime11/4/2012, 16:28

Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime8/1/2013, 15:39

Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime8/1/2013, 15:41

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Drvar Empty
PočaljiNaslov: Re: Drvar    Drvar Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Drvar
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
»DVORCAFE« :: 2 » DISKUSIJE RAZNE IGRE KOMENTARI « :: Zavičaj-
Skoči na: