NAŠI BANERI |
NAŠ BANER MOŽETE PREUZETI OVDE
|
RAZMJENA BANERA | AKO STE ZA RAZMENU ILI SARADNJU ONDA PIŠITE OVDE
|
LINKOVI PRIJATELJSKIH FORUMA |
1. RSK-RADIO
|
POSJETIOCI | |
FORUM DVORCAFE | |
NOVA PRAVILA DOWNLOADA | OD DANAS 26.07.2024 NOVA PRAVILA DOWNLOADA !!!
NOVO OD DANAS POJEDINI PSTAVLJENI LINKOVI MUZIKE SU KODIRANI STO ZNAČI DA IH NEĆETE MOĆI RASPAKIRATI U TOM PRIMJERU MORATE BITI AKTIVNIJI NA FORUMU STO ZNAČI DA MORATE POSTAVITI KAKAV LINK ALBUMA PJESME ITD... DA BI POSTALI AKTIVNIJI TE DA BI MOGLI DOBITI PASWORD
ZA HVALA JE TRENUTNO??? JOŠ SAMO KOD NAS
DO KAD VIDECEMO
|
OBAVJESTENJE | Obavještavamo naše članove da je filehorst.de 30.6.2024 prestao sa radom sto znači da mnogi linkovi koji su isli preko njih po 30.6.2024 više nerade.
i nemojte pisati po forumu da neradi, znamo mi to pisali smo prije dva mjeseca pred gašenjem o tome.
|
NEAKTIVNI ČLANOVI | (ČLAN BREZ PORUKE) KOJI NEMAJU NAPISANE NITI JEDNE PORUKE ILI DODANOG LINKA MUZIKE ALBUMA I SLIČNO DO 3 MJESECA OD DANA REGISTRACIJE BIĆE OBRISAN/A SA FORUMA. |
|
| Poezija poznatih pesnika | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Mirjana Aktivan član
Broj poruka : 30 Points : 34 Reputation : 0 Datum upisa : 06.04.2009 Lokacija : Srbija
| Naslov: Poezija poznatih pesnika 08.04.09 20:43 | |
| -Gradinar- Čeznem da ti kažem najdublje reči koje ti imam reći, ali se ne usudjujem, strahujući da bi se mogla nasmejati. Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam bol svoj,strahujući da bi to mogla ti učiniti.
Čeznem da ti kažem najvernije reči koje ti imam reći, ali se ne usudjujem, strahujući da bi mogla posumnjati u njih. Zato ih oblačim u neistinu, i govorim suprotno onom što mislim. Ostavljam bol svoj da izgleda glup,strahujući da bi to mogla ti uciniti.
Čeznem da upotrebim najdragocenije reči što imam za te, ali se ne usudjujem, strahujući da mi se neće vratiti istom merom. Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću. Zadajem ti bol, bojeći da nikad nećeš saznati šta je bol.
Čeznem da sedim nemo pored tebe, ali se ne usudjujem, jer bi mi inače srce iskočilo na usta. Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce rečima. Grubo uzimam svoj bol,strahujući da bi to mogla učiniti.
Čeznem da te ostavim zauvek, ali se ne usudjujem, strahujući da bi mogla otkriti moj kukavičluk. Zato ponosito dižem glavu i dolazim veseo u tvoje društvo. Neprekidne strele iz tvojih očiju čine da je moj bol večito svež.
-Rabindranat Tagore- | |
| | | Mirjana Aktivan član
Broj poruka : 30 Points : 34 Reputation : 0 Datum upisa : 06.04.2009 Lokacija : Srbija
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 08.04.09 21:32 | |
| -Čežnja-
Danas ću ti dati, kada veče padne u svetlosti skromnoj kandila i sveća, u čistoti duše moje, nekad jadne, čitavu bujicu proletnjega cveća.
U sobi će biti sumrak, blag k'o tvoje srce, sumrak stvoren da se dugo sanja, na oknima svetlim zableštaće boje, u taj sveži trenut prvoga saznanja.
Sve će biti lepše, sve draže i više noć koja se polako spušta,svet što mirno spava, dugo, mrtvo polje na kome miriše, kržljava i retka na busenju trava...
I tako kraj cveća ostacemo sami, proliće se tada kao bujne kiše, stidljivi šapat u blaženoj tami, i reči iz kojih proleće miriše.
-Milan Rakić-
Poslednji izmenio Mirjana dana 13.04.09 16:26, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.04.09 17:46 | |
| -Ljubavna pesma-
Kako da zadrzim dusu svoju da se k tvojoj ne vine? Kako bi je preko tebe uzneo u visine? O, kako bih je skloniti hteo uz nesto izgubljeno na dnu tmine, na jedno mesto,strano i tiho, ciji se talas ne bi raznjiho kad se talasaju tvoje dubine. Al sve sto dirne tebe i mene, ko gudalo nas zajedno prene. Glas dveju struna, o mi to jesmo! Cijeg smo to samo glazbala zvuci i koji nas svirac drzi u ruci? O, slatka pesmo!
-Rainer Maria Rilke- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.04.09 17:53 | |
| -Do vidjenja, dragi, do vidjenja-
Do vidjenja, dragi, do vidjenja, ti mi ,prijatelju, jednom bese sve. Dogovoren rastanak bez naseh htenja obecava i sastanak, zar ne?
Do vidjenja, dragi,bez ruke, bez slova, nemoj da ti bol obrve povije- umreti nije nista na ovom svetu nova ali ni ziveti bas nije novije.
-Sergej Aleksandovic Jesenjin- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.04.09 14:25 | |
| -Iluzija-
..................................................... Ne, nije sve iluzija.....Tako nesto ne postoji. U iluziju veruju samo umorni i stari. U svakoj senci trajanja nazirem nesto o tebi, sto mi zenice boji i cutanje osmehom zari, dok te u moru kajanja, nalazim negde u sebi.
-Dragana Konstantinovic- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.04.09 16:23 | |
| -Srce-
Srescemo se nekad,ko zna gde i kada, nenadano i naglo javices se meni. Mozda kad u dusi bolno zastudeni, i u srcu pocne prvi sneg da pada.
Na usnama nasim poniknuti nece, ni prekor, ni hvala, niti tuga nova. Sto ne osta vise od negdasnjih snova, ni kaplja gorcine ni trenutak srece.
Ali starom strascu pogledam li u te, to nove ljubavi javlja se glas smeo! Jer to srce hoce to je njegov deo, uvek novi deo od nove minute.
-Jovan Ducic- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 14.04.09 19:07 | |
| -Zelja-
Zelio sam te danima, zelio godinama, i zelja je bivala sve veca, a nada sve manja, i umirao sam pomalo od zelje i beznadja, i umro sam sasvim i vise me nema, a zelja je moja uvijek ziva ostala, i bez mene zivi u zraku izgubljena.
-Nikola Milicevic- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 14.04.09 20:58 | |
| -//-
Ne cuje se pesma,ne vidi se stih, ostala je samo ceznja i tmurni dan tih.
Moja te dusa vec dugo trazi, al' nadje jos samo sene neke, samoca siri sad pipke meke, sto ruke su tvoje sad tako daleke.
Saljem ti nebo i zvezde sve, suncev zrak da te nezno budi, i pesma moja sazeta od nada, nek u tvoj san lagano pada.
Vera u tebi da ne stane ne sme, jer ja cu ti uvek pisati pesme.
-//-------------------- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 14.04.09 22:53 | |
| -//-
Iz sarenog mnostva iskr'o si se krisom slucajem pometen, i u tmurne dane oplakane kisom, uneo sjaj snova dugama prepleten.
Zaigraju misli,pa se cini lako, dve duse se spoje, u teptaju rose cini se da svako, moze da poleti bas kao nas dvoje.
Prepustam se sneno zovu iz daljine, lude noci ove; znam; imam te samo kroz sapat tisine, al' ne dam nikom da mi gasi snove.
-D.Konstantinovic- | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 28.04.09 20:16 | |
| Neverni osmeh prelece ti preko ociju kada dodjem k tebi da ti kazem: Zbogom! Cinio sam to tako cesto da mislis opet cu se vratiti.... Priznacu ti istu sumnju osecam i ja. Jer prolecni dani opet idu: pun mesec uzima zbogom i ponovo dolazi: behar se ponovo vraca i rumeni na granama iz godine u godinu tako se i ja mozda rastah od tebe, da se opet vratim. Ali cuvaj varljivu sliku neko vreme; ne goni je neljubaznom zurbom. Pa kada kazem: ostavljam te zauvek, primi to za istinu, i pusti bar za trenutak da magla suza pojaca mracni okvir tvojih ociju. A kada se ponovo vratim, osmehni se lukavo, kako ti je drago.
-Rabindranat Tagore- | |
| | | Mjesecina
Broj poruka : 6 Points : 7 Reputation : 0 Datum upisa : 10.06.2009
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.06.09 23:11 | |
| Ako - Radjard Kipling
Ako možeš da sacuvaš prisebnu glavu, kada svi oko tebe gube svoju, i okrivljuju te za to,
Ako možeš da veruješ sebi, kada svi u tebe sumnjaju i sam pridodaješ njihovim sumnjama,
Ako možeš da cekaš - a da ti ne dosadi cekanje, ili ako si prevaren - da sam ne varaš, ili ako si omrznut - da sam ne mrziš, a da pritom ne izgledaš predobar ili premudar,
Ako možeš da sanjariš a da snovi ne ovladaju tobom,
Ako možeš da maštaš, a da ti maštanje ne bude cilj,
Ako možeš da se suociš sa uspehom i neuspehom i smatraš te dve varke kao da su potpuno iste,
Ako možeš da podneseš da istinu koju si rekao izvrnu nitkovi kako bi od nje napravili zamku za budale, ili da posmatraš propast onoga cemu si posvetio sav život, i da pogrbljen, sa dotrajalim alatom opet novo stvaraš,
ako možeš da prisiliš svoje srce, nerve i tetive, da te služe dugo, iako si ih nemilice trošio, i da izdržiš kada nema nišega više u tebi sem volje koja ti dovikuje- ISTRAJ
Ako možeš da razgovaraš sa nižima od sebe i ne istakneš svoju superiornost, ili da u društvu sa višima od sebe sacuvaš svoje dostojanstvo,
Ako ni prijatelj, ni neprijatelj ne mogu da te uvrede, Ako te svi cene, ali ne previše, Ako možeš da ispuniš jedan minut sadržajem koji traje šezdeset sekundi,
tvoja je zemlja i sve što je na njoj, i iznad svega biceš COVEK, SINE MOJ. | |
| | | Mjesecina
Broj poruka : 6 Points : 7 Reputation : 0 Datum upisa : 10.06.2009
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.06.09 23:13 | |
| Arsen Dedic - Poslije ljubavi
Poslije ljubavi ostaju telefonski brojevi koji blijede Poslije ljubavi ostaju case sa ugraviranim monogramima ukradene po boljim hotelima Poslije ljubavi ostaje obicaj da se bijelo vino nalijeva u dvije caše i da crte budu na istoj visini Poslije ljubavi ostaje sto u kavani i zacuden pogled konobara što nas vidi sa drugima Poslije ljubavi ostaje na usnama metalni okus promašenosti i adrese pozajmljenih soba od 4 do 6 Poslije ljubavi ostaje recenica – dobro izgledaš ništa se nisi promijenila, javi se ponekad imaš još moj broj Poslije ljubavi ostaju tamne ulice kojima smo se vracali poslije ljubavi, ostaju melodije sa radija koje lagano izlaze iz mode, ostaju tajni znaci, ljubavne šifre, ostaje tvoja strana postelje i strah da ce neko iznenada doci, spuštena slušalica kada se javi neciji tudi glas, hiljadu i jedna laž. Poslije ljubavi ostaje recenica: „Ja cu prva u kupatilo" i odgovor: „Zar necemo zajedno?" „Ovaj put ne" Poslije ljubavi ostaju saucesnici, cuvari tajne koja nije više tajna, ostaje laka uznemirenost kada u prolazu udahnemo poznati parfem na nepoznatoj ženi. Poslije ljubavi ostaju nepotpisane razglednice Venecije i Amsterdama, prepune pepeljare, prazno srce, navika da se pale dvije cigarete istovremeno, fotografije snimljene u prolazu, zagubljene ukosnice, taksisti koji nas nisu voljeli i cvjecarke koje jesu. Poslije ljubavi ostaje povrijedena sujeta. Poslije ljubavi ostaju drugi ljudi i druge žene. Poslije ljubavi ne ostaje ništa. | |
| | | DC nije aktivan Uploader
Broj poruka : 29719 Points : 58305 Reputation : 18 Datum upisa : 25.03.2010
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 07.09.11 18:25 | |
| Sergej Aleksandrović Jesenjin
PESMA O KUJI
Jutros je kuja pri štali, gde rogoz se zlati pod gredom, oštenila sedmoro mladih, riđih štenadi redom.
I jezikom, sve do tmine, mati ih češljala nežna; od trbuha njene topline voda se topila snežna
A uveče, kao i vazda, kad koke na legala kreću, tmuran je stigao gazda i strpao štenad u vreću.
Trčati snegom je stala sledeć mu tragove hoda i dugo uz val do vala hladna se mreškala voda.
A kad se od trcanja vruća i znojna probi kroz sene, njoj se mjesec vrh kuća ko njeno pricini štene.
U plavet je zurila jasnu i cvilila nasred druma, a mesec na putu kasnu sakri se iza huma.
I tiho, kao kad s brega za bacenim kamenom kreće, ko zlatne zvezde sred snega kotrljahu oči se pseće. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 07.09.11 18:26 | |
| Sergej Aleksandrovič Jesenjin - Rastanak
Vece crne obrve natuce Usnule ptice pred kanonom stoje Da nisam mladost popio juce Da se juce nismo rastali nas dvoje
Zaboravi mracne sile Sto me bez milosti kidale i klale Lik tvoj njezni i oci tvoje mile U dusi su mi jedino ostale
Pa i ako se zaljubim u drugu I s njom ljubljenom, shvati Pricacu o tebi svoju tugu I kao nekad opet drugom zvati
Pricacu joj o nama koje kuda I o zivotu sve sto bude htela Glavo moja neizmerno luda Do cega si ti mene dovela | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 07.09.11 18:27 | |
| Sergej Aleksandrovič Jesenjin - NE SMIJEŠI SE TAKO
Ne smiješi se tako, srce me ne zebe. jer ja ljubim drugu,a ne više tebe.
Znadeš ti i sama, slučajno sam prošo i ne gledam tebe, nisam tebi došo.
Prošao sam tuda, srcu je svejedno- virnuo sam, usput, kroz okance jedno. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 07.09.11 18:27 | |
| Sergej Aleksandrovič Jesenjin - Majčino pismo
Što mogu reći još u času tome, i na što treba odgovora dati? preda mnom tu, na stolu sumornome, još leži pismo što ga posla mati.
Ona mi piše:
"Ako imaš volje, doputuj golube na praznike k nama. Kupi mi šal, a ocu gaće bolje- u kući vlada oskudica sama.
Nikako ne volim što si poeta što si dočekao ove slavne dane. Draže bi mi bilo da od ranih ljeta išao si za ralom u poljane.
Ostarjela sam već i nemam daha. Da nisi otišo iz doma svoga uz mene bi sada bila snaha i zibala bih unučića koga.
No ti si djecu sijo na sve strane i ženu svoju drugome si dao. Bez drugova i doma, svoje dane u krčmama si ludo prokockao.
Što je to s tobom, moj ljubljeni sine, bio si tih i blag i svi su meni isticali te tvoje vrline, govoreći: koliko je sretan otac tvoj Aleksandr Jesenjin!
No ispunio nisi naše nade. i zbog toga je bol u duši veći, jer ocu tvome zalud na um pade da pjesmama ćeš mnogo novca steći.
No ako stečeš-- stran je tebi dom. gorčine zato u mom pismu ima, jer dobro znadem po slučaju tvom: da novaca ne daju pjesnicima.
Nikako ne volim što si poeta, što si dočekao ove slavne dane. Draže bi mi bilo da od ranih ljeta išao si za ralom u poljane.
Mori me briga i bijede se bojim. Ni konja više nema. No da si ti u domu imali bismo svega, a ti sa umom tvojim i mjesto predsjednika u Volispolkomu
Tad bi se živjelo mirno, nitko nas dirao ne bi, i ti ne bi znao za taj umor cio. Učila bih ti ženu da prede samoj sebi, a ti bi kao sin utjeha naša bio."
...
Ja gužvam pismo, samoća me peče. Zar izlaza nema na putu zavjetnom? No što mi dušu mori ja ću da izrečem ja ću da izrečem u odgovoru svom. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 08.09.11 20:14 | |
| A.S. Puškin
Šta ime moje za te znači
Šta ime moje za te znači? Umreće ono k´o šum vala Što tužno mije tuđa žala, Ko žagor šumski kad se smrači. Na listu tvoga spomenara Ostaće poput traga sivog, K´o grobni natpis, čudna šara Nečitljiva za ikog živog.
Šta znači ono? Već odavno Val novih nemira ga briše I sećanje životodavno Ne budi u tvom duhu više. No reci ga u vreme čame, Kaži u časovima sivim: Postoji uspomena na me, Postoji srce gde ja živim... | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 08.09.11 20:14 | |
| A.S. PUŠKIN
Sužanj
Za gvozdenom rešetkom tamnujem sad, Ja - nekad slobodan orao mlad. Kraj prozora slece moj srecniji drug, On razdire plen svoj i leti u krug. On kluje i baca i gleda u mrak, I krikom i pogledom daje mi znak. Ja tacno razumem što hteo bi rec; On poziva mene: ''Hajd' vreme je vec! Mi slobodne ptice smo. Hajde i ti Na mesto gde oblak nad urvinom spi, Gde plavetno more na obzorju sja, Gde lutamo jedino vetar, i ja!'' | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 08.09.11 20:15 | |
| A.S. PUŠKIN
Vreme je, druže moj
Vreme je, druže moj, spokojstva srce prosi, Za danom leti dan i svaki časak nosi Života delić svoj, života delic krt; Tek spremaš se da živiš, a gle, najednom, smrt! Ne svetu mesto sreće sloboda, mir postoje, Već davno udes nov privlači srce moje, Već davno sanjam beg, rob klonuo i hud, Daleku obitelj i nasladu uz trud. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 09.09.11 18:45 | |
| JAN SKACEL: VAZDA
Neumorno, vazda, veje sneg, kao da su huligani pivskim kriglama ubili labuda na nebesima i tužno perje pada dole.
Toliko se bojim tišine, koja ide do nemosti, tišine na drveću i večnosti, koja se premestila u ljude. I ni za nokat se ne stidim svoje zebnje, bože, ti to bar znaš.
Tišina pada na mene, bez reči, kao uzaludna tuga, iako smo za nju sposobni, i lepu reč čekamo, dok vani, napolju pada.
A vazda je sve dalje i gore. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.09.11 17:52 | |
| Tomas Tranströmer
VREME TOPLJENJA SNEGA - '66.
Golemi vodopadi, šumorenja, drevna hipnoza. Reke došle ko močvare, groblje automobila, svetluca iza maski. Stišćem se uz ogradu mosta, koji je velika gvozdena ptica što plovi mimo smrti. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.09.11 17:53 | |
| A.S. PUŠKIN - Sužanj
Za gvozdenom rešetkom tamnujem sad, Ja - nekad slobodan orao mlad. Kraj prozora slece moj srecniji drug, On razdire plen svoj i leti u krug. On kluje i baca i gleda u mrak, I krikom i pogledom daje mi znak. Ja tacno razumem što hteo bi rec; On poziva mene: ''Hajd' vreme je vec! Mi slobodne ptice smo. Hajde i ti Na mesto gde oblak nad urvinom spi, Gde plavetno more na obzorju sja, Gde lutamo jedino vetar, i ja!'' | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 15:26 | |
| Pablo Neruda
OVE NOCI
Ove noci mogu napisati najtuznije stihove. Napisati na primer: "Noc je puna zvezda, trepere modre zvezde u daljini". Nocni vetar kruzi nebom i peva. Ove noci mogu napisati najtuznije stihove. Volio sam je, a katkad je i ona mene volela. U nocima, kao ova, drzao sam je u svom narucju. Ljubio sam je, koliko puta, pod beskrajnim nebom. Volela me je, a katkada sam i ja nju voleo. Kako da ne ljubim njene velike nepomicne oci. Ove noci mogu napisati najtuznije stihove. Pomisao da je nema. Osjecaj da sam je izgubio. Slusati beskrajnu noc, bez nje jos beskrajniju. I stih pada na dusu kao rosa na livadu. Nije vazno sto je moja ljubav nije mogla zadrzati. Noc je zvezdovita i ona nije uz mene. I to je sve.U daljini netko peva. U daljini. Moja je dusa nespokojna sto ju je izgubila. Kao da je zeli pribliziti moj je pogled trazi. Moje srce je trazi, a ona nije uz mene. Ista noc odeva belinom ista stabla. Mi sami, oni od nekada, nismo vise isti. Vise je ne volim, zaista, a mozda je ipak volim. Tako je kratka ljubav, a tako dug zaborav. Jer sam je u nocima, kao ova, drzao u svom narucju, moja je dusa nespokojna sto ju je izgubila. Iako je ovo poslednja bol koju mi ona zadaje, i ovi stihovi poslednji koje za nju pisem. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 15:27 | |
| Pablo Neruda
OTIŠAO JE GRAD
Kako li samo ide sat bez žurbe, tako sigurno da pojede godine, dani su sitni časovi prolazni, meseci blede, otkinuti od vremena.
Beže, beže minute natrag, dok u njih pucaju najpostojaniji topovi, i odjednom, ostane nam samo još jedna godina, jedan mesec, pa dan, i smrt je na kalendaru.
Niko nije mogao zaustaviti beg vode, nije ju zadržala ni ljubav ni misao, nastavila je teći između sunca i bića, i tako nas ubi njena prolazna strofa.
Sve dok na kraju ne padnemo u vreme, pruženi, te nas ponese i odlazimo, mrtvi, vučeni bez života, i onda nismo ni sena, ni prah, ni reč, i tamo sve ostaje, a u gradu u kojem ne živimo više ostadoše prazna odela i ponos. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:50 | |
| Charles Bukowski ZA STARU KRNJAVU
Poznajem ženu Koja stalno kupuje slagalice Kineske Slagalice Pločice Žice Deliće koji se na kraju sklope U neku celinu. Ona matematički Rešava sve svoje Slagalice Živi pored mora Iznosi šećer za mrave I veruje Iz dna duše U bolji svet. Njena kosa je seda, Retko se češlja. Zubi su joj krnjavi. I nosi široke, bezoblične, radne kombinezone na telu koje bi Većina žena volela da ima. Godinama me nervirala Onim što sam smatrao njenim Hirovima Kao što je potapanje ljuski od jaja u vodu (da njom zaliva biljke kako bi dobile kalcijum) Ali, kad na kraju razmislim o njenom Životu I poredim ga sa drugim životima Blještavijim, originalnijimi Lepšim Shvatim da je povredila Manje ljudi nego iko koga znam (a pod povredila mislim samo to, ništa više.) Prošla je kroz teške periode Kada je možda trebalo Više da joj pomognem Jer ona je majka mog jedinog deteta I nekad smo se mnogo voleli Ali prošla je kroz to, Kao što sam rekao, Povredila je manje ljudi Nego iko koga znam I ako se tako gleda, Eto, Stvorila je bolji svet. Pobedila je! Frensis, ova pesma je za tebe. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:51 | |
| Charles Bukowski JAJE
On ima 17 godina. Mama, kaze, kako da razbijem jaje?
dobro, rekla je ona meni, ne moras se tako drzati.
oh, mama, rekao je on, probila si zumance. ne mogu jesti razljeveno zumance.
u redu, rekla je ona meni, tako si snazan, bio si u klaonicama, tvornicama, zatvorima, tako si prokleto snazan, ali svi ljudi ne moraju biti kao ti, to ne znaci da su svi u krivu, a ti u pravu.
mama, rekao je on, mozes li mi donijeti nekoliko boca cole kad se vratis kuci s posla?
gledaj Raleigh, rekla je ona, ne bi li ti mogao donijeti colu na biciklu, ja sam umorna nakon posla.
ali mama, ono brdo.
kakvo brdo, Raleigh?
ono brdo, ono tamo, a ja moram voziti preko njega.
u redu, rekla je ona meni, ti mislis da si tako prokleto snazan. radio si u skupini zeljeznickih radnika na pruzi, slusam o tome svaki put kad se napijes: "radio sam u skupini zeljeznickih radnika na pruzi."
pa dobro, rekao sam ja, pa radio sam.
zelim reci, sto to znaci? svi negdje moramo raditi.
mama, rekao je decko, hoces li mi donijeti te cole?
ja zaista volim decka. mislim da je vrlo njezan. i kad jednom nauci kako razbiti jaje mozda ucini neke neobicne stvari. u medjuvremenu ja spavam s njegovom majkom i nastojim ostati izvan rasprava. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:52 | |
| Charles Bukowski
3:16 I POLA
Evo me spremnog da budem smatran velikim pjesnikom a meni se poslijepodne spava Evo me svjesnog smrti kao divovskog bika što se zalijece na mene a meni se poslijepodne spava Evo me svjesnog ratova i covjeka što se bori u ringu i svjesnog dobre hrane i vina i dobrih žena a meni se poslijepodne spava Svjestan sam ženine ljubavi i poslijepodne mi se spava, uranjam u suncevu svjetlost iza žute zavjese pitam se gdje su otišle ljetne muhe sjecam se najkrvavije Hemingvejeve smrti i poslijepodne mi se spava.
Jednog dana necu željeti da mi se poslijepodne spava jednog dana cu napisati pjesmu što ce donijeti vulkane brdima tamo vani, ali samda mi se poslijepodne spava i netko me pita:"Bukowski,koliko je sati?" i ja kažem: 3:16 i pola." Osjecam se vrlo krivim,osjecam se da sam odvratan,beskoristan, mahnit,osjecam da mi se poslijepodne spava, oni bombardiraju crkve,u redu,to je u redu, djeca jašu ponije u parku,u redu,to je u redu, biblioteke su ispunjene tisucama knjiga punih znanja, velika muzika cuci u radiju što je tu pri ruci, a meni se poslijepodne spava, nosim u sebi taj grob koji kaže, ah,pusti druge neka to naprave,pusti ih neka pobijede, pustite me da spavam, mudrost je u tami i zamahuje po tami poput metle, ja idem tamo gdje su otišle ljetne muhe, pokušaj da me uhvatiš. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:52 | |
| Charles Bukowski MARINA
velicanstvena, magicna beskrajna moja djevojcica je sunce na tepihu - dok napolju bere cvijet, ha! jedan starac, potonula olupina izranja iz svoje fotelje i ona me gleda ali vidi samo ljubav, ha! i ja postajem hitar u odnosu na svijet i odmah uzvracam ljubav bas kao sto sam i stvoren za to. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:53 | |
| Charles Bukowski RAZGOVOR U POLA ČETIRI UJUTRO
u pola četiri ujutro otvaraju se vrata i stopala prolaze hodnikom noseći telo neko kuca i ti spustiš pivo i javiš se,
bog te, kaže ona, spavaš li ikad?
i ulazi kosa joj je u viklerima a ona u svilenom negližeu sa pticama i zečevima
i donela je svoju bocu kojoj veličanstveno dodaješ dve čaše; muž joj je, kaže na Floridi a sestra joj šalje novac i haljine i već trideset dva dana traži posao.
kažeš joj da si agent za džokeje i pisac ljubavnih i džez pesama, i nakon nekoliko pića ona se ne trudi da pokrije noge krajem negližea koji stalno klizi
to uopšte nisu loše noge, u suštini jako dobre noge, i ti brzo ljubiš glavu punu viklera
a zečevi počinju da namiguju, i daleko je Florida a ona kaže da ustvari nismo neznanci jer me već videla u hodniku
i na kraju ima vrlo malo toga da se kaže. | |
| Charles Bukowski PESMA
U dubini moje duse je pesma koja nece u rec da se odene. To je pesma sto kao kamenje u mome srcu prebiva i odbija da se mastilom toci na hartiju, ona mi osecanja obuhvata poput tananog omotaca i nece da se jezikom skrnavi. Kako da je izdahnem kada se plasim da je vazduh ne zaprlja? Kome da je ispevam kad je navikla da zivi u mojoj dusi kao u svome domu te se plasim da se slusanjem ne povredi? Ako mi u oci pogledate, videt cete senku njene senke, i ako mi vrhove prstiju dotaknete, osetit cete njeno treperenje. Svojim delima je iskazujem kao sto jezero odrazava sjaj zvezde, moje suze je otkrivaju kao kapi rose, rasute na vrelini sunca, otkrivaju tajne ruzinog cveta. U meni je pesma koju tisina objavljuje, a buka sputava; koju snovi izgovaraju, a java progoni. To je pesma ljubavi, ljudi, i nema Izaka koji ce je ispevati, niti Davida koji ce je odsvirati. To je pesma mirisnija od jasminovog cveta, i nema seciva koje je moze raniti. Bolje je cuvana od devojackih tajni, i nema strune koja je moze prisvojiti. Ko moze sjediniti huku mora i pesmu slavuja, ko moze spojiti oluje sa decijim uzdasima? Koje ljudsko bice moze bozansku pesmu ispevati? | |
| Charles Bukowski Zivot sa ogrlicom
zivim sa jednom damom i cetiri macke i ima dana kad se slazemo.
nekih dana imam problema sa jednom od macaka.
nekih dana imam problema sa dvije macke.
nekih dana sa tri.
nekih dana imam problema sa sve cetiri macke.
i sa damom:
deset ociju gleda u mene kao da sam pas. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:54 | |
| Charles Bukowski Ne dozvoli
ne dozvoli da ti ljudi budu temelj. ni mlade djevojke ni stare djevojke, ni mladi ljudi ni stari ljudi, ni oni izmedju, niko od njih. ne dozvoli da ti ljudi budu temelj.
radije gradi na pijesku gradi na deponiji gradi na sengrupimastoljeca gradi na grobljima gradi cak i na vodi, ali ne gradi na ljudima.
oni su losa opklada, najgora moguca opklada.
gradi negdje drugdje bilo gdje samo ne na ljudima, bezglavoj, bezdusnoj masi sto kvari stoljeca, dane, noci, gradove, narode, zemlju stratosferu, kvari svjetlost kvari sve sanse ovdje, totalno ih kvari tada sada sjutra.
bilo sta, u poredjenju sa ljudima, temelj je vrijedan trazenja.
bilo sta.
| |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 10.03.12 21:58 | |
| Edgar Alan Po "Najsrećniji dan taj..."
Najsrećniji dan taj - i minute drage, koje još pamti moje srce svelo, uzvišena nada gordosti i snage, sve je odletelo.
Rekoh li: i snage? da! tako bar mislim; vaj! sad su sve to sećanja daleka! To prividi behu u danima milim - nek prolaze, neka.
Hej, gordosti, kakva veže nas još sila? Nek se odsad druga čela guše pod otrovom koji na mene si slila - smiri se, moj duše!
Najsrećniji dan taj - i minute drage, koje predosećam - i kojih se sećam, i najdraži pogled gordosti i snage, prošli su, osećam.
Al' kad bi ta nada gordosti i snage vratila se s bolom koji duša ova spozna još onda - ne bih čase drage doživeo snova!
Jer na njeno krilo stalno sve tmurnije dok je lepršalo - pade neka bit dovoljno jaka da ubije dušu što je dobro znade. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 15:35 | |
| Charles Bukowski
Noseći ogrlicu
živim s jednom damom i četiri mačke i nekih se dana svi slažemo. nekih dana imam problema sa jednom od mačaka. nekih dana imam problema sa dve mačke. nekih dana sa tri. nekih dana imam problema sa sve četiri mačke i sa damom: deset očiju gleda u mene kao da sam pas. | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 15:57 | |
| KAD MISLIŠ
Kad misliš da me nema To je samo tvoj neki privid Jer ja sam ti uvijek tu negdje Pri ruci i u očima ti gorim U rukavima U svim stvarima koje uzmeš u ruku U tvojoj sam mirisnoj kragni Samo ti spokojna budi Težinu zvijezdanog sjaja odvagni Ja ne mogu nikad od tebe daleko Uvijek sam ti blizu U svakoj se tvojoj riječi topim Kad zaspiš ja ti knjigu sklopim Kad pomisliš da sam nestao Kad pomisliš da sam prestao Biti tvoja specifična težia Tvoj korak meki iz sobe u sobu Bez razloga se plašiš Ja sam na istoj putanji Naših zvijezda prvorođenih Jer ja ne mogu od tebe otići To je ne znam Niti bi htio znati Jer kad odem i korak više od tebe Neka me tajna Neka me sila Tvoja me ljubav K tebi vrati
ŽELJKO KRZNARIĆ | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 15:57 | |
| Ne diraj moje godine
Ne diraj moje godine ne igraj se mojim rukama ostavi moje usne... Najbolje bi bilo za tebe da odeš da otvoriš vrata ostaviš tu kafu koju pijemo zaklopiš knjigu i pokupiš tih svojih deset sličica iz raznih razdoblja tvoga života. Zasto me gledaš tako bezobrazno tako toplo i nemirno tebi ću, evo, samo tebi ću otkriti tajnu jer te želim spasiti od sebe i tuge ja sam rođen u godini loše berbe i što možeš od mene dobiti samo suzu na kraju. Zato ti kažem pokupi sve te tvoje nežnosti skini poljupce sa mojih usana ne ostavljaj te mirise na jastuku jer tako te volim a rođen sam u godini loše berbe i znam da će sve to loše završiti...
ŽELJKO KRZNARIĆ
| |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 16:13 | |
| Ma kako uzdiglo se srce
Ma kako uzdiglo se srce, Klonuti mora, mora pasti Sudbino, prije no mi klone, O daj mu još jedanput cvasti!
Još jednom opij ga i digni Milinom jedne mlade žene, Još jedne zaljubljene oči Za ove oči zanesene.
Kad već se mora u tom srcu Ugasit mladost, a za vazda, Sa svojim blagom, slično škrcu Nek ne umre, već nek se razda!
Još nekoliko jasnih dana, Da cijelog sebe u njih zgusnem, I grleći se, ljubeći se Ostatak mladosti da usnem.
Dobriša Cesarić | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 16:13 | |
| Slutnja
Idem u susret nekoj nepoznatoj. Da li je blizu ili je daleko, Ja ne znam. Ali da ti oči sjaju, Dosta je znati da te čeka neko.
U strahu za ljubav ispitujem srce. Što ima za nju? Ima, ima dosta. Ja joj se smiješim nekud u daljinu: Dočekaj spremna svoga gosta.
Dobriša Cesarić | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 16:44 | |
| Breze na ulici
Kraj bijelih breza svakog dana Ja prođem srca razdragana. (Oduvijek ima tajnih veza Između pjesnika i breza.)
Od čega dršćete, vi breze? Od slatkih slutnja ili jeze? Zašto vam krošnja podrhtava I onda kada vjetar spava?
Na ulicu, med svijet što viče, Ko da ste izašle iz priče. Nježne, treperave i čiste Baš kao prva ljubav vi ste!
Dobriša Cesarić | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 16:45 | |
| Oblak
U predvečerje, iznenada, Ni od kog iz dubine gledan, Pojavio se ponad grada Oblak jedan.
Vjetar visine ga je njiho, I on je stao da se žari, Ali oči sviju ljudi bjehu Uprte u zemne stvari.
I svak je išo svojim putem: Za vlašću, zlatom il za hljebom, A on -- krvareći ljepotu -- Svojim nebom.
I plovio je sve to više, Ko da se kani dić do boga; Vjetar visine ga je njiho, Vjetar visine raznio ga.
Dobriša Cesarić | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 17:07 | |
| Vezan za zemlju
U svom dječaštvu, prije pola stoljeća, Dugo sam znao boraviti na brijegu Kod ulaza u Rastušje, u ljetna Predvečerja,među grmljem borika, Čekajući u tišini, na travi, bos, Da se pojavi Večernjača i za njom Druge zvijezde na nebesima pa da započne Noćni razgovor u beskrajnom prostranstvu.
Zvijezde su me dozivale, a ja sam ih Osluškivao, okovan i vezan Uza zemlju koja me kao sina Zagrlila objema rukama, čvrsto, I ne pušta me do dana današnjeg Iz svoga zagrljaja, iz okova, iz ropstva...
Dragutin Tadijanović | |
| ROMON KIŠE
Rominja kišica tihana Vjetar se ljulja u granama. Oblak se diže iz bezdana. Misli lete k tebi. Neznana.
Dragutin Tadijanović | |
| TI I MOJE SRCE
Te tvoje modre oči (u polju lanovo cvijeće), Teške i crne kose (oblaci kišni u tmini), Zanesoše moje srce, Nenadano, u visinu: Ono sad kuca puno miline I novih naslada.
Pomišljao sam, zabrinut: Umorno je Moje bijedno srce, I tko će da mu daruje snagu Novu?
Dragutin Tadijanović | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 17:08 | |
| VEČER
Sunce porubi oblak svileni bakrenom crtom. Sjene stabala na brdima Siđoše u doline: Sunce pade za rub hrastika.
Zaatim se, nenadano, iza oblaka, Pomoli mjesec pun: Nemirne sjene zatitraše Na cesti, i u mračnim šumama.
Ja stojim na mjesečini, pod jablanom, I mislim na te.
Dragutin Tadijanović
| |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 17:08 | |
| Žene pod orahom
U predvečerje pred kućom krošnje mirišu I toplo se mlijeko puši iz punih muzlica.
Pod orahom sa lišćem širokim Mlade žene vezu marame.
Ja prolazim pokraj njih, zbunjen i neveseo, I pozdravljam. Njihove se kose kao žitno klasje zatalasaju. One spuste vez na koljena.
I slatko mi se smiješe, bezbrižno: I ona s crnim očima, i baršunastim, I ona s očima zelenim Kao trava proljetna poslije kiše.
Odlazeći od njih, zanesen, Mene muče vrele žudnje.
Mene more misli uzaludne Na te mlade žene pod orahom.
Dragutin Tadijanović | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 11.03.12 17:09 | |
| Dugo u noć, u zimsku bijelu noć
Dugo u noć, u zimsku gluhu noć Moja mati bijelo platno tka.
Njen pognut lik i prosjede njene kose Odavna je već zališe suzama.
Trak lampe s prozora pružen je čitavim dvorištem Po snijegu što vani pada U tišini bez kraja, u tišini bez kraja; Anđeli s neba, nježnim rukama, Spuštaju smrzle zvjezdice na zemlju Pazeć da ne bi zlato moje probudili.
Dugo u noć, u zimsku pustu noć Moja mati bijelo platno tka.
O, majko žalosna! Kaži šta to sja U tvojim očima
Dugo u noć, u zimsku bijelu noć?
Dragutin Tadijanović | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:03 | |
| DITIRAMB
Prekrasan život! Kaljava cesta ode u maglu - Digneš li glavu tamo k nebesim, Past će ti na nos kapljica kiše!
Prirodo majko, kako je tužno Gledat te tako mamurna lica! Kako su dosadne mojemu oku Haljine blatne, Maćeha zemlja što ih navuče Plešuć uz svirku eterskih sfera Okolo sunca...
Ah, ko da mari žarki vjerenik, Što mu se baka dronjcima kiti! Ta vječni svemir Na njeg se smiješi, I na bezbrojne očice bistre Vječna praznina, djevica čista, Plamen mu slatkih cjelova pije.
A on je ljubi - Ljubi i dugim trakama žarkim Sebi je svija. I u nijemom cjelovu tako Vjekovi ginu kano i časak, Časak ko vječnost - - - A ja na ovom kaljavom danu Iz bare ove mislima plijem Tamo nad oblak tebi, o Sunce, I vama, tajne pokretne sile, Svemirski sklade, da vašeg mira Udahnem tamjan!
Ah, tamo nema varave laži, Ni suza ni ljudi; Tamo me talas eterni ziba, I ja u tihom, opojnom času, Ne znajuć za se, uživam onu Zaborav slatku, s koje se mrtvim Otvara nebo.
Gorko je, gorko Stajat uz odar vlastite volje! A srce bješe žarko ko svijetlo, Plameno sunce, Čisto ko božje biserne zvijezde, Želje, ko miris otajnog raja, Da svijet grle, s njime da plaču I da se smiju s njegove sreće; Rođen da živiš na krilu lakom Slobodne misli i da se kriliš Navijek više - tražeći tamo Edena kutić, najmanji za se, - Survaš se onda... u kalnoj bari Ko stranac gacaš međ svojom krvi, Ko munja, koju uguši blato, A ona je mogla da razbija oblak!
Al opet - Zemljo majko, oprosti, Ako ti gorku rekoh! Ta ja bih rada, da divna cvjetaš Ljiljanom pravde, ružom slobode, Da budeš prvi svemirski alem I prvi cvijet božije misli! Kroz duge dane tekla je krvca Napretku tvomu, zlatnoj slobodi, A dobro znadeš, kapi kolike Nikad ti gasna prašina popi! I suze gdje su i genija smijeh, Koji su s tvojih premudrih hira Došli na luda kucati vrata?! I gdje su drugi, gdje mnogi jadi, Teži no cijeli svemir - -?!
Al opet,
Majko, oprosti! Pusti mi samo, iz tvog da skuta Na tužnu harfu istisnem koju Iskrenu suzu - dar čovječanstvu. A kada puknu i harfa i srce, Onda nam budi mrtvima barem Majčica bolja, kada zavijeka Tebi smo samo pastorci bili!
Silvije Strahimir Kranjčević | |
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:03 | |
| ŽENI
Hotio bih stihom reći Onaj grč ti, trpak tako, Što ukoči usne tvoje, Kad ti pričah ponajlako - Oziruć se iza pleći - Čim to rode čežnje moje! Ah, to bješe uzdah nijemi, Što ti zamro na usnama Pa u suze ne proteče. Ostav'mo ga među nama; Zatureni, zagrljeni, Toplimo ga dan i veče. On će proći - nestat će ga, I tvoje će usne male U smjehuljka nabrat dva se, Kada rumen lake šale Prelije se preko njega Pa ti licem poigra se. A što mene vijek će peći I mutit će moje dane, O - zaklopi dječje oči; Zaspij samo tu uza me, Nikada ti neću reći, Da preda mnom još se koči! Tek po tvome čarnom polju Neka teče med i mlijeko, Proljet buji, ptiče moje! Meni Bog je pjevat reko, I ja vršim božju volju - I ja jedem srce svoje!
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:04 | |
| JA SAM...
Ja sam, dušo, kip od leda, Umrlo mi srce živo; Moje pjesme - moja čeda - U srcu sam posakrivo. Gazim trnje svoga puta Niz koji me sudba rinu, Lutajući, kako luta Mrtva zvijezda kroz prazninu.
Al kad tvoje oko pane Na tu zvijezdu, moje dijete, Tada pjesma opet plane Ko da iskre nebom lete; - A ti gledaš kako sjaje Ispred tvoga čista vida, A ne znadeš, dušo, šta je Kad se srce tako kida!
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:04 | |
| IZGUBLJENI DANI
Izgubljeni dani, potraćeni ludo, Kuda li ste danas makar i otaki, Kad sam srećna luda blaženo vrludo - I pod vedrim nebom i po naoblaki?! O, omamna varko, titrava i kratka I slatka i gorka, bez mjere i cijene, Svedno kakva bila... ah, bila si slatka, Varalice sjenko, što ostavi mene?!
Što izginu naglo?! iskidavši dušu, I tijelo i dušu u zbrkane mrve... Ode brod i jedro - kroz pjenu i tmušu Razderani stijeg jedvice se rve. A na stijegu nekad, ko na snježnoj ploči, Mir je duše blisto i toplo i skladno - Tek planuše strasti, proplakaše oči, Otopi se snijeg i sve skupa jadno...
I raskliman tako čučim kao ptica, Kad o gredu lupne, a htjede da leti; Odapeta, reska, raščijana žica, Što je nikad više ne možeš napeti... Bacit će je tamo u prah iza peći, Dok je kogod s metle ne uzme med prste, I možda će ipak trgovački reći, Da je nekad bila i od - bolje vrste!
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika | |
| |
| | | | Poezija poznatih pesnika | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |