| Poezija poznatih pesnika | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
DC nije aktivan Uploader
Broj poruka : 29719 Points : 58305 Reputation : 18 Datum upisa : 25.03.2010
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 22:27 | |
| Kritika poezije
Vatra budi sumu Stabla srca ruke lisce Sreca u jednom jedinom buketu Zbrkano lako topljivo selcerno To je cela jedna suma prijatelja Sto se skuplja kod zelenih fontana Dobrog sunca lisca koje plamti
Garsiju Lorku su pogubili
Kuca jedine reci I usne stopljene da se zivi Jedno sasvim malo dete bez suza U njegovim zenicama od usahle vode Svetlost buducega Kap po kap ona coveka ispunjava Do prozirnih kapaka
Sen-Pol-Rua su pogubili Kci su mu na muke stavili
Sledjeni grade slicnih uglova Gde sanjam o plodovima u cvecu O celom nebu i o zemlji Kao o devojkama otkrivenim U igri jednoj sto tim ne svrsava Kamenje izbledelo zidovi bez odjeka Uklanjam vam se jednim osmehom Dekura su pogubili
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 22:28 | |
| Nisam sam
Zasuta Plodovima lakim usnama Kicena Hiljadom raznovrsnih cvetova Ponosna U zagrljaju sunca Srecna Zbog jedne obicne ptice Ocarana Jednom kapi kise Lepsa Nego jutanje nebo Verna
Govorim o jednom vrtu Sanjam
Ali upravo volim
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:05 | |
| ZORA
Za sunce koje seta po vasioni Siguran sam kao i za tebe Sunce nasu zemlju radja
Jedan osmeh iznad noci Na licu otkrivenom uspavane zene Koja sanja zoru
Velika je to tajna zadovoljstva Cudne borbe tih izmaglina Koje nam skrivaju nebo i zemlju
Ona nas ostavlja jedne drugima Jedne drugima za svagda O ti koju danima otimam od zaborava
O ti kojoj sam zeleo da bude srecna
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:06 | |
| ZBOG LJUBAVI
Razmrsio sam sobu gdje spavam, gdje snivam Razmrsio sam polje i grad gdje život provodim, Gdje svjetlo se skuplja u mojim odsutnim očima, Gdje sunce izlazi, gdje snivajuć bdim.
Svijet male sreće, bez površine i bez dna, S odmah zaboravljenim čarima, Rođenje i smrt zamršava njihove dodire U neba i zemlje pomiješanim naborima.
Ništa ne odijelih, već udvostručih srce svoje. Da bi se voljelo, sve stvorih:nestvarno i što je java; Dadoh joj njen razum, njen oblik, njenu toplinu I besmrtnu ulogu-njoj koja me obasjava Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:09 | |
| PUSTOLOVINA VISI O VRATU SVOG TAKMACA
Pustolovina visi o vratu svog takmaca Ljubav koje se pogled ponovo nađe ili izgubi Na trgovima očiju pustim ili napućenim. Sve pustolovine lica ljudskoga Krikovi bez odjeka znakovi smrti vreme zaboravljeno Toliko lica lepih tako lepih Da ih suze skrivaju Toliko očiju tako sigurnih u svoju noć Koliko ljubavnika umirući zajedno Toliko poljubaca tajnih i toliko vode bez oblaka Aveti ponikle iz odsutnosti večnih Sve beše dostojno ljubavi Blaga su zidovi i njihova sena je slepa I ljubav je na svetu radi zaborava sveta.
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:10 | |
| NAGOST ISTINE
Ja to dobro znam Očaj nema krila, Niti ljubav, Nemaju lica, Ne govore, Ja se ne mičem, Ja ih ne gledam, Ja im ne govorim Ali sam ipak isto tako živ kao moja ljubav i moj očaj
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:10 | |
| Red I Nered U Ljubavi
Da bih počeo pomenuću elemente Tvoj glas tvoje oči ruke usne
Na zemlji sam a zašto bih i bio Da ti nisi na njoj takođe
U kupatilu sam koje se istovetilo Sa morem slatke vode
U onom kupatilu koje je plamen ljubavi Izdubio u našim očima
A to kupatilo koje je plamen ljubavi U koje sam stupio Vrelinom tvojih ruku Ljupkošću tvojih usana
To prvo bilo je životno Kao neka rascvetana livada
Naša ćutnja naše reči Svetlost koja odlazi Svetlost koja se na vraća
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:11 | |
| Na moru
Gledam te a sunce raste I brzo će nam prekriti dan Probudi srce i početnu boju Da bi raznijela sva zla noćna
Gledam te i sve je golo Vani barke nemaju vode Treba sve reći u malo riječi More je hladno bez ljubavi
To je eto početak svijeta Vali će uljuljati nebo Ti se uljuljkuješ u plahtama I san vučeš prema sebi
Probudi se da ti slijedim trag Imam tijelo da te čekam i pratim Od vrata zore do vrata sjene Tijelo da te ljubim dok živim Imam srce da snim izvan tvoga sna.
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:12 | |
| Moc nade
Moram govoriti da priznam svoju sudbu: Nemam nista svoje, lisili su me svega, A puteve na kojima cu pasti mrtav Prelazim kao priklonjeni rob; Moja nevolja moja je jedina sopstvenost: Suze, znoj i najtezi napor. Nista drugo nisam do predmet sazaljenja, Ako jos ne i stid u ocima mocnih.
Imam silnu zelju da utolim glad i zedj, Koliko i drugi, i zato vec gubim glavu; I da spavam imam silno zarku zelju, U toploti, vecno, kao zivotinja. Predaha nemam, nikad se ne veselim, Nikad da poljubim neku lepu zenu; Ipak, moje srce prazno ne zastaje nikad, I pored silnog bola ono mi ne klone.
Smejati bih se mogao, pijan od svojih zelja. Zora u meni mogla bi izdubiti gnezdo I blistati, tanana i zastitnicka, Nad meni slicnima koji bi bili bolji. Nemajte milosti, ako ste odlucili Da budete glupi i delate bez pravde; Ali ce doci dan kada cu biti medju Stvaraocima jednog novog sveta:
U kome ce covek coveku biti prijatelj.
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:12 | |
| LIJEPA I SLIČNA
Jedno lice pri kraju dana Jedna kolijevka u mrtvu lišću dana Jedan bokor gole kiše Cijelo sunce prekrito Svi izvori izvora na dnu vode Sva ogledala razbitih ogledala Jedno lice u ravnovjesju tišine Jedan oblutak među drugim oblutcima Za lišće pri posljednjem odsjaju dana Jedno lice slično licima zaboravljenim.
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:13 | |
| Biti
Čelo kao izgubljena zastava, Nosim te kada sam sam Hladnim ulicama, Crnim sobama, I vičem u bolu.
Neću da ih pustim, Tvoje jasne i teške ruke, Rođene u zatvorenom ogledalu mojih.
Sve ostalo je dobro, Sve ostalo je još beskorisnije Od života.
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:14 | |
| Naša godina
Voleću tvoju kuću I svaki njen kamen Voli moj dom ljubavi A i ja ću voleti tvoj
Mi smo u našoj kući Kuća je u našoj sobi A naša kuća je u šumi I mi koračamo kroz nju Ja naslonjena na tvoje rame
Između dva drveta zrak Lepši je od svih drveta Između blistavih ruku Svetliji je od svih nas Imamo jedna usta samo Na licu naše ljubavi Da živimo i umremo Da pevamo i opet se rađamo U starom ljubavnom žaru
Januar je prvi poljubac Dok svi su meseci lepi Maj ukovrdžava meku glavicu Paperje nekog lepog cveta Odgovor dolazi iz bliza Krila nalaze granu A lišće uvek svoj oblik Svaki cvet ima svoje sunce Svako lice je u cvetu
Plemenita tišina jeseni Spokojstvo je zaboravljene pesme A zvono belog tihog snega Oglašuje tajne Decembra Ti mi daješ hrabrosti Sa tobom godina je lepa Moja su usta četiri vetra Blagodet elemenata
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:15 | |
| Izroni
Izleće devojče iz kaplje vode Mlada devojka usamljena Usred svojih nagih haljina Baš kao naga devojka Iz dlanova ruke koji je mole O pozdravljam te
Gorim usred usamljenog plamena I sagorevam u onom koji je obasjava O pojavi se moja mlada aveti U tvojim rukama ostrvo neznano Uobličiće se u tvoje telo Nasmejana lepotice moja
I ostrvo i more se smanjuju I čitav prostor samo je drhtaj Za nas oboje horizont je jedan Izroni i okruži moj vidokrug Daj života svim našim snovima Otvori svoje oči
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:15 | |
| S tobom
Ulicu držim u ruci kao čašu Punu opčinjujuće svetlosti Punu lepršavih reči I bezrazložnog smeha Najlepši plod ove zemlje
Prolaznici kao da su od slame Ptice plava odsutnost A devojka mršava i bleda I stalno nešto zabrinuta Neće izostati da se pojavi
Ta starinski sitna devojka Potvrđuje moje snove Povinjava se mojim željama I odbljeskuje detinjstvom Na zlatnim talasima ulice
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:16 | |
| Večna pesma
Očima prstiju proučavam osmehe I zoru i uspavane trave One se bude na pojavu životinja I grudi koje nemaju više gladi Ni više stida
I ženu koja postaje saučesnik Ljubavi mlake i ljubavi plahe Ženu obazrivu prema životu U oluji jecaja Ili zelenom ostrvu tišine
Očima prstiju ispitujem osmehe I prenosim ih dalje Pa kakva su to bića umiljata Koja govore shodno mome odmoru I osmehuju se na rosu
Blago je sunce kao krtica Kovrdža na niskom čelu Duga i nepomična noć je napukla I lepa maska razbijena Lanac prekinut
Listak na grani savio se A osmeh nastavio put Oči moje prsti moji I naša mladost nežno i blago Rađaju novu zoru na zemlji
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:16 | |
| Freska
1
Bio sam onaj koji se šeta I nosem para nebo A pas moj trčao je pored mene Sa njuškom oborenom zemlji Bio sam onaj koji bere ljubičice I pravi sebi drveni mač Da kosi visoku travu Igrao sam i vikao I napadao devojčice A moje ruke male i lake Svesne su bile samo malih tajni Smrt nije ništa uzimala Od onog što sam ja znao Nije prolazila kroz moju svest Život je savršen bio
2
I najskromniji cvet Januara Služi na čast čitavoj zimi
Crna krv blista na licu Čoveka umrlog od zime
A divne ruže Jula Napajaju mirisom grudi svoje majke Čiju smrt računaju godine
3
Bokor u kome je životinja istina Bitka u kojoj je životinja laž
Dolina u kojoj je zemlja lepa Pećina u kojoj je zemlja ružna Rodni kraj u kome sreća osvaja Pustinja u kojoj se smrt nameće
Noć u kojoj se čovek podvrgava Noć u kojoj se čovek oslobođava
Noć u kojoj čovek čini dan
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:19 | |
| Oblak u pantalonama
Vi mislite bunca malarija? To je bilo, bilo u Odesi. ''Doc'u u cetiri'' rekla je Marija. Osam. Devet. Deset. Evo i vece u nocnu strahu bezi, vece decembarsko s prozora u magli U staracka ledja smeju se i rzu kandelabri. Mene vise prepoznati ne moze: ja sam zgrcena gomila zila. Sta takva gomila pozeleti moze? A mnogo hoce takva gomila. Jer vise nije vazno ni to sto sam od bronze, ni to sto srce moje - od gvozdja hladnog - bije. Nocu i covek svoj zvek u nesto zensko, meko, zeli da sakrije. I ja sam, ogroman. na prozoru savijen, rastapam staklo celom od celika. da li je to ljubav ili nije? I kakva je - mala ili velika? Odakle velika u takvom telu: mora da je to malena, neka krotka ljubav, sto se u stranu baca od automobilskih sirena i voli zveket praporaca. Opet i opet cekam, zabivsi lice u rosavo lice kise. I vec me je poprskala dreka gradske plime, sve vise. Ponoc, sa nozem kog pruza - do djavola s njim! - dosla je, zaklala. I kao s' panja glava suznja, dvanaesta ura je pala. u oknima sumorne kisne kapi, kreveljeci se, nakrcale, k'o urlanjem usta da su razjapile himere s pariske katedrale. Prokleta da si! I pocepa usta skoro krik. Zar ti je i to malo? Cujem: nerv, tiho, kao s kreveta bolesnik, podigao se. I , gle - u pocetku jedva je posao jedva, onda je ustalasan, jasan, potrcao. Sada je sa druga dva ocajno igrati stao. Pao na plafon spratu nize. Zivci veliki, mali, mnogi - pomamno skacu i vec - gmizu. Zivci pali s nogu! A noc se po sobi glibi i oko, otezalo, odatle nikako da se ispravi. Odjednom, vrata zacvilese, ko da krcma zub na zub ne moze da sastavi. Usla si osorna, kao ''na!'' guzvajuci rukavice kao luda, i rekla: ''Da, znate, ja cu da se udam.'' Pa sta, udajte se. Nista nije bilo. Izdrzacu. Gledajte - ja sam spokojan ko bilo pokojnika. Secate se? Govorili ste: ''Dzek London, novac, ljubav, strasti'' - a ja videh samo jedno: vi ste Djokonda, koju treba ukrasti! I ukrali su je. Opet cu ljubav u terevenkama utuci povije obrva ozarivsi vatrom. Pa sta! Ponekad i u izgoreloj kuci skitnice nadju dom! Izazivate? ''Manje no prosjak kopejaka vi imate smaragda bezumlja'' Setite se! Pala je Pompeja od razdrazenog Vezuva! Hej! Gospodo! Ljubiteli obesvescivanja, zlocinstava, pokolja, da li ste najstrasnije videli - lice moje kada sam ja apsolutno spokojan? I osecam - ''ja'' za mene je malo. neko se otima iz utrobe moje. Halo! Ko je? Mama? vaseg sina nesto divno boli! Mama! Zapaljeno mu je i srece i vene. Recite sestrama, Ljudi i Olji, on nema kuda da se dene. Marija! Marija! Marija! Pusti me, Marija! ne mogu ostati na ulicama! Neces? Cekas dok upalih obraza grubo, bljutav, i isproban na svemu losem, dodjem i procedim bezubo da sam ja danas ''neobicno posten''. Marija, vidis - ja se, vec poguren, slamam. Marija! Kako u debelo uho zabosti neznu rec? Ptica zivi od pesme, peva gladna i zvonka, a ja sam covek, Marija, prost, koga je sipljiva noc iskasljavala na prljavu ruku Presnje. Marija, hoces li me takvog? Pusti me, Marija! Zgrcenim prstima davim gvozdeno grlo zvonca. Marija! Na ulicama su zveri. Na vratu prsti davljanja sto bode- Boli! Otvori svoje dveri! Vidis - zabili su u oci iz sesira ciode. Pusti me. Mala! Ne boj se sto na mom volovskom vratu sede kao planine vlazne zene od znoja gubave. Ja kroz zivot vucem (i to je zato) milion ogromnih, cistih ljubavi i milion miliona malih ljubavi. Ne boj se da cu se opet prilepiti za hiljade lica - ''devojke Majakovskog'' - u izdajnicko vreme mraka, ta to nije ipak dinastija carica krunisanih u srcu jednog ludaka. Marija, pridji! U bestidnosti nagote, ili puna plasljivih drhtaja, no daj tvojih usana lepotu sto jos iscvala nije: srce i ja nijednom ne dozivesmo do maja, a u prokletom zivotu tek stoti april je. Znaci - opet, dok mracno sve je to, uzecu srce, isplakano grozno, da ga nosim, ko sto u stenaru pseto nosi svoju sapu preseceno vozom. Krvlju svoga srca ja radujem put, uz odecu belu lepi se prasine cvece. oko zemlje - Krstiteljeve glave po hiljaditi put Irodijada-sunce ce da se okrece. I kada moja gomila godina odigra svoje do konca - krvlju oznacice se put sto vodi ka domu moga oca. Izaci cu prljav (od jendeka, gde provodih noci) primaci cu mu se blize, sagnucu se i na uho mu reci: Slusajte, gospodine Boze! Kako vam ne dosadi u zele oblaka mreskavih zamakati oci odebljale, a? Hajde da organizujemo vrtesku na drvetu poznavanja dobra i zla! Svemoguci, ti si izmislio za svakog po dve ruke, i svakome si po glavu dao ti - a zasto nisi izmislio da se bez muke moze ljubiti, ljubiti, ljubiti?!
Misljah - Bozanstvo si, svemoguce, staro, a ti si nedouceni, majusni bogic samo. Vidis, ja se saginjem i iz sare vadim kamu. Krilati nitkovi! U raju da ste zbijeni! Gomila perjasa od straha valja se! A tebe, sto si tamjanom opijen, rasporicu odavde do Aljaske! Pustite me! Necete me zaustaviti. lazem li, u pravu li sam ja, ali vise ne mogu da budem spokojan. Gledajte - zvezde su opet obezglavili i nebo okrvavili od pokolja! Ehej! Nebo! Skini kapu! ja dolazim! Gluho. Vasiona spava, polozivsi sapu s krpeljima zvezda pod ogromno uho.
Vladimir Vladimirovič Majakovski | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:20 | |
| Volim
Brodovi i - oni u luke se slise. Vozovi - na stanicu teraju i oni. A mene ka tebi nesto tim vise - jer volim - vuce i goni. Puskinov vitez u podrum se skriva, cicija u svome novcu da uziva. Tako ti se vracam ja, draga, predano Moje je to srce, s divljenjem ga gledam. i gar sa sebe spira, brije se i mije. Tako i ja, tebi vracajuci se, zar ne odlazim kuci, zar nije?! Konacnoj se vracamo meti. Smrtne zemaljsko narucju veze Tako tek sto rastanemo se ja i ti, nepokolebljivo ti tezim.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:20 | |
| Iz sveg glasa
Vec prodje jedan. I sigurno si legla. Ko srebrna oka Mlecni put noc studi. Ne zuri mi se. I munja-telegram nema z bog cega da plasi te i budi. Kao sto kazu, incident je resen. Ljubavna barka o stvarnost se zdrobi. Mi smo precistili, I sto da se drese uzajamne boli, uvrede i kobi. Pogledaj samo kakav je mir nad svetom. Noc zvezdanim sjajem nebesa skor osu. U taj cas odustajes da protumacis sve to istoriji, vekovima i kosmosu.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:31 | |
| Sergeju Jesenjinu
Naš je planet radostima ubog nešto. Treba otimati radost danima što bježe. Na svijetu umrijeti nije teško. stvarati život daleko je teže.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:32 | |
| Prica o crvenoj kapici
Bio jednom jedan kadet, Crvenom kapicom bese snabdet
Osim te kapice sto pripade kadetu ni trunke crvenog u njegovom svetu.
Revolucija je negde-cu kadet-zaceta, al je kapica jos uvek na glavi kadeta.
Ko bubreg u loju ziveli za kadetom kadet, I otac kadetov i kadetov praded.
Podize se jednom neki silni vetar, u parcice razdra kapicu kadeta
i on ostade crn.Videc' ga gde seta, vuci revolucije scepase kadeta.
Zna se u vukova kakva je dijeta: Zajedno sa manzetama prozdrase kadeta.
Kad se budes bavio politikom,dete, Ne zaboravi pricu o ovom kadetu.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:32 | |
| O tome
Ovom temom, i plitkom i licnom, prezvakanom kroz strofe i strofe, k'o pesnicka veverica vicno vrteh se i vrtecu se opet. ''Ona'' i ''on'' balada je sva. Nisam uzasno nov ja. Uzasano to je sto ''on'' - sad sam ja i sto je ''ona'' - moja.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:33 | |
| Prolog
Misao vašu, što mašta na omekšalom mozgu, k'o lakej na ma masnoj sofi, od sala nadut, dražiću dronjcima srca, okrvavljenim grozno, sit narugavši se, bezočan i ljut.
Ja u duši nemam nijedne sede vlasi, ni staračke nežnosti nema u njoj! Svet sam zaglušio snagom svog glasa, dvadesetdvogodišnjak - idem, lepotan, svoj.
Nežni! Vi ljubav stavljate na violinu. Na talambase je mećete, grube. A ne možete izvrnuti svoju kožurinu, tako da još svuda sve samih usana bude.
Dođite u kafanu da se naučite - u haljini od batista prava, pristojna činovnica anđeoske lige. I koja usne spokojno prelistava, k'o kuvarica stranice svoje knjige.
Ako hoćete, od mesa besan ću da režim - i ko nebo menjajući tonove - ako hoćete, biću besprekorno nežan, ne čovek, već - oblak u pantalonama!
Ne verujem da postoji cvetna Nica! Opet se proslavljaju pomoću mene ljudi, uparloženi kao bolnica, i, k'o poslovica otrcane žene.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:34 | |
| Pitka filozofija na dubokim mestima
Postacu ne Tolstoj, no nesto mnogo gore, jedem, pisem, i ludim od toplog svoda. Ko jos nije filozofirao nad morem? Voda. Ko vrag ljut bese okean proslo vece, danas - golubica na jajima, pun smirenja. Kolika razlika! Sve tece Sve se menja. A ima voda svoje vreme: plima, oseka, jedno po jedno. Samo kod Stjeklova voda ne izlazi iz teme. I to nepravedno. Crknuta riba usamljena sred vode. Ko slomljena krilca - peraja trag. I pliva tako, i ode vragu. U susret trom, fokinog tela, brod iz Meksika, a mi - tamo sada. Drukcije i ne moze. Podela rada. Kazu - kit. Moze biti. Vrsta ribljeg Bjednog - trostrukog obima. Samo kod Demjana brci su spolja, a kit ih unutra ima. Godine - galebi. Poredjaju se i u more se zariju kljukajuci se ribom nemilice. Pa se sakriju. U samoj stvari, gde su te ptice? Ja sam se rodio, sisao isprva ziveo, radio, i starost ce doci Evo, i zivot kao Azorska ostrva ce proci.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:36 | |
| GLE, IDE LIJEPA KAO NOĆ
Gle, ide lijepa kao noć kraja Zvjezdanog neba, vedrih klima, Sve najljepše od mraka i sjaja U liku svom i oku ima, Umekšanom svijetlom raja, Što od neba ga dan ne prima.
Tek sjena jača, manja zraka- I slabi slast neiskazana U valu njenih uvojaka, Il' blaga svjetlost, licu dana, Gdje kaže slatka misao svaka Svu draž, čistoću svoga stana.
S tog obraza i čela nježna -Što tiho je, a riječ ne gubi- Smiješci zbore i boja nježna, Da njenu prošlost blagost rubi, Da ne zna duh njen zemnih čežnja, A srce njeno čisto ljubi.
(Lord Džordž Gordon Bajron) | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:36 | |
| NEĆEMO VIŠE TAKO KASNO
Nećemo više tako kasno Lutat u noćni sat, Premda će grud još ljubit strasno I mjesec jednak sjat,
Jer korice mač troši jak, A duša troši grudi, Predah i srcu treba čak, I ljubav odmor žudi.
Noć je za ljubav doba strasno, Al' brzo dan stić' zna, nećemo više tako kasno Dok blistav mjesec sja.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:37 | |
| SUNCE SVIH BEZ SNA
O tužna zvijezdo, sunce svih bez sna! Što iz daljina suzna treptiš sva, Što u noć sjaš al' ne goniš tim mrak, O kakve davne sreće ti si znak!
Tako sja prošlost, svjetlost sveg' što minu, Što blistava je, al' nema toplinu; Zuri u tami Bol u sjaj tvoj blijed, Jasan, al' dalek - čist, al' kao led!
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:37 | |
| ŽENA
Malo taj, mislim, pozna ženske grudi Tko s uzdahom steć' želi ljubav njenu; Zar mari ta za srce kog zaludi? Obaspi hvalom svog idola zjenu; Ne preponizno, jer će u tom trenu Prezret ti trud, čak i tvog stiha čar; Ako si spretan, nježnost skrij; za ženu Drskost još uvijek najbolja je stvar: Ljuti je pa je tješi, okrunit ćeš žar.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 23:39 | |
| ODLOMAK
Kad im, u zračni dvor, glas oca moga Pozove duh moj, radostan zbog toga, Kad se, na povjetarcu, lik moj vine I' mrk u magli spusti se s planine,
Nek sjena grob mi nikakav taj mah Ne spazi, gdje se prahu vraća prah! Nek natpisa ni hvala nema tamo, Epitaf nek je moje ime samo:
Ako to časna kruna mojoj raci Ne bude, drugi ne služe mi znaci! To, samo to mom grobu znak nek da; Po njem' nek za me ne zna se, il' zna.
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 27.12.12 23:09 | |
| | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 27.12.12 23:10 | |