| Poezija poznatih pesnika | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
DC nije aktivan Uploader
Broj poruka : 29719 Points : 58305 Reputation : 18 Datum upisa : 25.03.2010
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:08 | |
| Ti koja imas ruke nevinije od mojih
Ti koja imas ruke nevinije od mojih i koja si mudra kao bezbriznost. Ti koja umijes s njegova cela citati bolje od mene njegovu samocu, i koja otklanjas spore sjenke kolebanja s njegova lica kao sto proljetni vjetar otklanja sjene oblaka koje plove nad brijegom.
Ako tvoj zagrljaj hrabri srce i tvoja bedra zaustavljaju bol, ako je tvoje ime pocinak njegovim mislima, i tvoje grlo hladovina njegovu lezaju, i noc tvojega glasa vocnjak još nedodirnut olujama.
Onda ostani pokraj njega i budi poboznija od sviju koje su ga ljubile prije tebe. Boj se jeka sto se priblizuju neduznim posteljama ljubavi. I blaga budi njegovu snu, pod nevidljivom planinom na rubu mora koje huci.
Seci njegovim zalom. Neka te susrecu ozaloscene pliskavice. Tumaraj njegovom sumom. Prijazni gusteri nece ti uciniti zla. I zedne zmije koje ja ukrotih pred tobom biti ce ponizne.
Neka ti pjevaju ptice koje ja ogrijah u nocima ostrih mrazova. Neka te miluje djecak kojega zastitih od uhoda na pustom drumu. Neka ti mirise cvijece koje ja zalivah svojim suzama.
Ja ne docekah naljepse doba njegove muškosti. Njegovu plodnost ne primih u svoja njedra koja su pustosili pogledi gonica stoke na sajmovima i pohlepnih razbojnika.
Ja necu nikad voditi za ruku njegovu djecu. I price koje za njih davno pripremih mozda cu ispricati placuci malim ubogim medvjedima ostavljenoj crnoj sumi.
Ti koja imas ruke nevinije od mojih, budi blaga njegovu snu koji je ostao bezazlen. Ali mi dopusti da vidim njegovo lice dok na njega budu silazile nepoznate godine.
I reci mi katkad nesto o njemu, da ne moram pitati strance koji mi se cude, i susjede koji zale moju strpljivost.
Ti koja imas ruke nevinije od mojih, ostani kraj njegova uzglavlja i budi blaga njegovu snu!
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:08 | |
| BILA SAM DJECAK
U mjesecinu me sakrila vecer, utrnuvši svijece. Svu noc sam zamišljena snila u modroj šumi kroz drvece.
Bila sam zrno rumena grozda u zubima sred poljubaca lisica utekla iz gvozda djecak, što prackom poklike baca;
i ujed pjesme nasred cela šarena macka u košari igre. Šta nisam bila, šta nisam smjela, zrcalo ribe u zjenici vidre!
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:09 | |
| ZLATO
Ako je zivot rijeka sto tece, ljubav je zlato natalozeno. Ona ga u svom koritu njise A zlato raste. I sto ga dalje u sebi nosi sve zlatnija je.
Ja vec prevalih tri nizine Daleko za mnom izvor sumi, a usce ne znam gdje se krije. A kad gledam na svoje dno u sljunku sija zlato cisto. I od visokog klasja ljeta zlato je moje raskosnije.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:11 | |
| NIKAD
Ne znam gdje pocinje praznina mora Ali slutim sto je taknuo u tebi ili meni glas koji je blizu negdje rekao: Nikad
To je rijeka koja se ne, vise ne vraca u svoj izvor jer su joj obale dogovorene s nekim nepoznatim koji ceka u daljini.
To je cvijet koji ne silazi vise u svoj korijen jer se ondje naselila buducnost
Nikad. Sumna trava neizgazenih visoravni, snijeg na planinama, ljubicastim.
Osvrni se za sobom i gledaj svoje Nikad u travi sluha i vida naraslo u sjeni ruku sustalih, u sjaju zelje neugasle
Obazri se, prepoznaj svoje Nikad po iscezlim nizinama prostrto I teska misao, koju si zanjihao postat ce blaga, jer je kraj nje covjek nerazumljiv u svojoj samoci.
A kad se on pomakne u Noc i u veliki uspavani prostor, ispruzit ces za njim svoje ruke i viknuti ; Ne odlazi
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:13 | |
| DA SI BLIZU
Da si blizu, naslonila bih celo na tvoj stap i nasmijesena ovila bih ruke oko tvojih koljena. Ali nisi blizu i moja ljubav za tobom nespokojna ne moze da usne ni u nocnoj travi ni na valu morskom, ni na ljiljanima.
Da si blizu. Da si barem tako nestalno blizu kao kisni oblak nad izgubljenom kucom u dolini. Kao nad morem surim krik galeba sto odlijece pred dolazak oluje u vecer punu briga.
O, da si barem tako tuzno blizu kao cvijet sto spava zatvorenih ociju pod bijelim pokrovom snijega u tisini kamenih suma, cekajuci proljece.
Da si blizu, o moj hladni cvijete. Samo jednom kretnjom da si blizu neveselim vrtovima mojim sto vec sahnu, klonuli od bdijenja. Ali, noc je i svijet je daleko a ja ne znam mir tvoj. Ptice moje s tvojih su grana sasle. I sjaj zore iz mojih zjena odlazi zauvijek u uvrijedenu zemlju zaborava u kojoj je neznano ime ljubavi.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:13 | |
| TURISTICKI PLAKAT
Blago vremenu u kome ima netko s tim vremenom nepomirljiv. U kom je kao oseki plima protivnik protivniku vidljiv
Blagoj velikoj Nepogodi kojoj mir u njedrima klija . I bitkama sto ih predvodi junak -iluzija.
Al kad na povjest padne rda i zidine se podno Srda utvarna nasite sjaja,
godine ce se gladne rojiti , u gnjezdu gluh ce slavuj brojiti kukavicja jaja.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:28 | |
| UNIDJI POD NAS KROV
Unidji pod nas krov, pristupi k nama, ljepoto, u nasem seljackom domu savij gnijezda svoja! Rasvijetli pragove nase, nasu djecu, i potom skini sa umornih cela pecat brige i znoja.
Neka se pjesma dojmi i radost neka gazdi, neka je mir domacin koji nam postelju stere. Neka je hljeba na stolu, i nek je zrnja u brazdi, obilju ne bi bilo dna, na ribolovu mjere!
Udji, radosti, sestro, sirom ti otvaram vrata, svoj nasmijanoj djeci da kumujes! U nas je sijaset srca i alata, ko mindjuse, seko, povijest da nam kujes.
I neka kroz nase oci, kroz tunel nasega gnjeva prostruji dah planina i svjezi zubor rijeka. Neka se slije u jednu, siroka kolosijeka, sva radost kojom se zivi, i radost kojom se pjeva!
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:29 | |
| DJEVOJCICA
Više ti ne vidim, dijete, u osmijehu jabuku crvenu. Tuge ti pogledu prijete, pjesmu ti otimlju grlenu.
Na mrki glas djecaka stado se moje prenulo. Ko mjeseceva zraka poljem je srce krenulo.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:29 | |
| ZAVJET
Ako mi srce ne prestigne ptice Ako mi oci budu siromasi Ako mi ruke budu udovice Koje prisustvo ljubavi ne krasi I ako nocu ne ceznem u snima I ako danju ne žudim na javi I ako venem u mocvarnim dnima I u tjesnoci duša mi boravi I ako nalijevam u svijecu Uhodi tamno da pomognem djelo I krivom ako vjerujem umijecu I laži svoje pozajmljujem celo, Neka mi jutro na prag ne stizava Neka me zemlja iz milosti briše. I ako živim k'o jalova trava Neka me sunce i ne grije više.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:40 | |
| PRVA LJUBAV
U šuštavoj travi blizu raskršća sjedim nemirna srca i čekam onog kojemu noćas dadoh, bezazlena, preplašenu pticu svoje ljubavi.
U žarko crvenoj mahovini brijega već se zapliće jesen. Zatišje jezera raste iz polusjena.
Što ću učiniti ako ne dođe onaj kojemu dadoh svoje srce? (A ja mu dadoh srce kao pticu ne misleći ništa, začuđena.)
S tamnih polja dopire šapat noći. O, srce moje! Ne slušaj šum trava. U tugu će te odvesti. Pogledaj: voda je nestalna.
A ptice odlaze daleko preko brijega za hladnim suncem.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 17:41 | |
| GONG
Časovi mog života - zrnje brojanica U šupljem sumraku od ukrštenih sjena - Mogu li ikad da utažim žeđ Za svjetlošću koju napuštate
Strašilo za ptice, strašilo za vrijeme Samo spušta i diže obrve Ako progutamo sve časovnike Hoćemo li postati besmrtni
Draguljari, možete li da napravite Živo ljudsko srce Koje viče u pomoć
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:00 | |
| STARI OBRED PRED KOJIM BLIJEDIM
Leći ćemo oboje na zemlju nećemo govoriti ništa. Slušat ćemo kako noć svlači bijelu košulju i zove ljubavnike da je izrane zlatnim bodežima zagrljaja
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:01 | |
| NE PITAJ VISE
Ne pitaj vise zasto te ljubim. Pitaj zasto raste trava i zasto je nemirno more. Pitaj otkud stize vjetar proljetni i bijelom lađom snova tko krmani kad noc nad svijetom hladne prostre sjene.
Ne pitaj zasto te voli moje cudno srce. Znas li odakle koralj na dnu oceana? Valovi pricaju o zaspaloj ljepoti ali ti zivis daleko od glasa valova. Tvoja je misao strma pecina o koju se uzalud razbija moj zivot.
Ne pitaj zasto te ljubim. Pristupi k meni! Tuzno je moje srce. Ti i mjesec: dva nedohvatna cvijeta na visokoj planini zaborava.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:01 | |
| VECERNJA ZVIJEZDA
Nisko na nebu vecernja zvijezda sja. Jos zamor ljeta u dolini traje. Noc je, a mi idemo pustim krajem zar prolaznosti obasjava nas put.
Kako je sutljivo more u daljini! Beskrajnost njegova je samotna. Tu blizu negdje u travama pognutim glas zrikavca tuzit ne prestaje.
Noc je, a mi idemo golim krajem. Mladost nasa zalazi za planinu. Gasne zvijezda. Planina rastuc sja. U tisini nestaje nas put.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:02 | |
| ZAGRLJAJ
Što šapću tvoje oči brzim pticama s dalekih obala? Nevidljiva u djetelini na tvojim usnama treperi večer zvjezdana.
Pitaš me zašto rukom pokazujem na zapad. Ja drhtim prozirna u ljepoti sumraka i samo jasnim odronom koraka na nizbrdici prikrivam tjeskobu golog cvijeta.
Ti me tješiš osmjehom što blješteći baca tamnozelenu sjenku na ostavljeno jezero.
Večer je crvenozlatna i tako bliska javi. Ptice prelijeću nad nama zamišljeno. Dan se blagim žalima produljuje u nepoznato.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:02 | |
| PRIJATELJSKA ŽALOST
Kome je stalo da imaš dvadeset godina i djetinjastu ljubav, što tepa noćnoj kiši? Oblaci osamljeni i uvijek malo nujni možda će donijeti zemlji za krilo tišu svakidašnjicu.
Kad upalim svjetiljku vidim: čudno je živjeti. Ljudi prolaze zabrinuti (kao da su tu oduvijek). I nitko ne zna zašto je nesretan onaj drugi i kako su sve tuge slične i svi zanosi isti.
A djeca razumiju sve. Plava su srca djetinja. Kroz čarobne šume ptičji glas ih vodi. Ah, pričat ću im kako polagano umiru stari parobrodi.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:03 | |
| STIJENA U KOJI BI TREBALO ZAPISATI BALADU
Neka se zna da nismo oduvijek nesretni: ima čas kad ljubav i život postanu jedno. U crnom kamenu može se pročitati san zemlje. U kapi kiše na listu mrke smokve svečanost ljeta trajala bi stoljeća i sunce nikad ne bi silazilo iza golih smežuranih brda. U jednom jedinom imenu kao u staroj molitvi skriva se neveseli i mirni smisao svijeta. S njegovim blijeđenjem i mir je zašao, srce ga ne može graditi iznova. I misao je nemoćna da ga traži u mržnji stvari što jedna drugu poriču. Vrijeme, zašto puštaš da te mjerimo našim čelom koje je prestalo žudjeti. Ljubavi, i tebe smo izmjerili lažnom mjerom poljuljanog svijeta.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:03 | |
| Sto je duga?
Komadic neba isaran nepoznatom rukom, na brzinu izmedu dva pljuska kise. Kad bismo samo mogli dohvatiti te cudne vrpce prije nego se rasplinu, taj sareni most sto bljesne, i nema ga vise.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:04 | |
| Mati čovjekova
Bolje da si rodila zimu crnu, o mati moja, nego mene. Da si rodila medvjeda u brlogu, zmiju na logu. I da si poljubila kamen, bolje nego lice moje, vimenom da me je dojila zvjerka, bolje bi bilo nego žena.
I da si porodila pticu, o mati moja, bila bi mati. Bila bi sretna, krilom bi ogrijala pticu. Da si porodila drvo, drvo bi oživjelo na proljeće, procvala bi lipa, zazelenio šaš od pjesme tvoje.
Do nogu bi ti počivalo janje, da si mati janjetu. Da tepaš i da plačeš, razumjelo bi tebe milo blašče. Ovako sam stojiš i sama dijeliš muk svoj s grobovima, gorko je čovjek biti, dok nož se s čovjekom brati.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:17 | |
| ČOVJEK KOJEGA PROGONI VATRA
Moj crni gušteru ne idi za mnom. Nitko ne smije vidjeti rupu u vinogradu u kojoj će iščeznuti moja pjesma.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| RASANJENI NOKTURNO
Lišće noću spava. Noću mjesec bdi. Rijeka premješta vrbike. A zemlja prebrojava noću mrtvace i pjeva.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| ZAHVALNOST
Da sam umrla u djetinjstvu ne bih znala kuda vode bijele stramputice oko srca rasprostrte. Da sam umrla na tvojim rascvalim granama o ružo ljubavi ružo putenosti ne bih znala kako prostor ohrabruje, kako je beskrajno privržena samoća
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| NISMO SE MOGLI SJETITI
Nismo se mogli sjetiti nekog imena. Nekog vrlo dragog imena.
Nikad se dakle nećemo više ničeg sjećati. Samo ćemo živjeti
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:18 | |
| DOSADA ILI TKO ZNA KAKAV DAN
U pjesmi koju nikad neću napisati Ima jezero već ostarjelo Od rose nevidljivih cvjetova koji Spuštaju nefunkcionalne ljestve Sve dublje u mene, u neki grad Do nevesele statue proljeća Zelenog bubnjara koji čeka U dronjcima, na vojnickoj kiši, Negdje gdje su se staromodne suze Umorile i postale mržnja
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:20 | |
| Kasni sjaj
Trazim te kao sto naglo valovi prispjeli sa mracnih mora, i vec sasvim umorni od huka noci, istu uvalu zasjenjenu modrim klisurama pocinka.
Ljubim te mirno kao suma vecernja svoje kosute, i kao zemlja svoju snagu i svoj kasni sjaj, zabrinuta pred tisinom vocnjaka i pred polaganim odlaskom ruza.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:20 | |
| Rijeka i more...
On je rijeka, a ja sam more. Njegov je nemir naglost voda koje raspasuju travu. Ja ih slušam kako huče u tjesnom koritu probijajuć se kroz duboki kanjon snagom od koje sustaje moja blagost.
Ja sam nestrpljivo more. On je rijeka.
Njegove lađe nisu moje lađe. Njegove ptice nisu moje ptice. Ali njegovim lađama ja sam sidrište gdje je dopušteno sjesti uz vatru i smiješiti se jednoj priči zbog koje se zaboravlja smionost.
Njegovim pticama ja sam klisura koja ih sakriva u svoje stijene misleci da ih otimlje oceanu.
On je prispjela rijeka. Ja sam more. Moje obale postaju njegove obale. Moje oluje postaju njegovo uzglavlje. Moja beskrajnost postaje njegov mir.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:21 | |
| KAD PTICA PRESTANE VOLJETI
Kad ptica prestane voljeti drugu pticu, ona joj ne kaže: "Odleti sada tisuću milja daleko, da ne bi gledala kako se gomila ravnodušnost u mojim zjenicama!" Jer ptica nije troma kao čovjek; daljina je za nju lepršanje slatke svjetlosti koja raspiruje ljubav. Ne kaže joj: "Sada se sakrij tisuću stopa duboko ispod zemlje, da ne čuješ kako pjevam u predvečerje nježnu uspavanku drugoj dragani, koja leži s kljunom u mome krilu !" Jer ptica nije površna kao čovjek; ona zna da se otkucaji srca pod zemljom propinju još snažnije, i umjesto umirujućih zvukova uspavanke cijela bi šuma morala slušati tutnjavu podzemlja koju je izbacila bol. Zato kad ptica prestane voljeti drugu pticu, ostane pokraj nje da tu umre, u samoći. A čovjek kad prestane voljeti drugog čovjeka, od stida i pomutnje ne zna što bi i, bježeći sve to dalje od njega, ugnijezdi zauvijek u svome srcu njegovu tugu. Nema malih boli. Ljudi vole male boli. One su lijepe, a ne bole mnogo. Izgube li ih, priskrbit će sebi lako druge, još manje skupe i manje bolne - jer bol iskustvom otupljuje, a premnogo iskustva nudi se na vašaru u bescijenje. Ljudi vole kratke susrete, kratka pisma, male doživljaje za koje ne treba tražiti smisao daleko u zvijezdama ni u odviše opasnim, nepoznatim predjelima duše. Ali te male boli uvlače se neopazice u naše meso izvrgnuto oštrici dosade, one postaju u njemu naša smrt. I zbog tog bezbroja malih lešina - što se nečujno u nama raspadaju - zavijaju cijelog života oko naših kuća strvinari, a oko našeg čela izranjenog od mnoštva malih jauka igraju se mravi. Tako neće imati što da propadne u nama kad nas potresu iznenadno velike boli, proizašle iz velikih stjecišta razloga, netaknutih opomenom. Gledat ćemo bezbrižno mrave kako se približuju i golema jata bjeloglavih lešinara kako kruže u sve to nižem luku iznad naših pragova i šaputati im: "Nemate što tražiti ovdje, prijatelji. Tu nema nićeg više osim slike prašnog kostura ogrnuta sjećanjima, a taj - budite sigurni - nije za vas! Meso i krv i slatki voćnjak srca pojedoše nam male boli, mrvicu po mrvicu - one oglodaše sve do kosti, do ove luknje u prostoru, zar ne vidite?" Nema malih boli. Nema malih boli pod ovim suncem.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:21 | |
| ZA SVE SU KRIVA DJETINJSTVA NAŠA
Izrasli smo sami kao biljke. I sada smo postali istraživači zapuštenih predjela mašte nenavikli na poslušnost zlu.
Iznikli smo pokraj drumova i s nama zajedno rastao je strah naš od divljih kopita koja će nas pregaziti i od kamena međašnih koji će razdvojiti našu mladost.
Nitko od nas nema dvije cijele ruke. Dva netaknuta oka. I srce u kojem se nije zaustavio jauk.
Svijet je u nas ulazio neskladno i ranjavao naša čela zveketom svojih ubojitih istina i bukom zvijezda zakašnjelih.
Starimo. A bajke idu uz nas kao stado za ognjen u daljini. I pjesme su nam takve kao i mi otežale i tužne.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:22 | |
| VESELE KOČIJICE
Ostavih srce u škrapama blizu mora, neka ga paze smeđi rakovi na zidiću ljušturastog dvorca sa smaragdno zelenim terasama u odsjevu zalazećeg sunca. Pohranih ga u krunu mrkog čempresa koju posjećuje jedan vrlo muzikalni slavuj, čije mi kasno i zvonko pjevanje u slavu večernjoj zvijezdi toliko nedostaje. Ostavih sebe na svim mjestima na kojima cvate i miriše bilje što ga ti svojim korakom prepoznaješ, a ono što nisam ja krenulo je duž nasipa zloćudnih rijeka po plandištima, čije užarene predjele ne kupaju slane plime i ne rashlađuje vjetar s mora. Kažem, nisam ja - jer ne vidim i ne čujem ono što je preda mnom, nego slušam i gledam što je u meni. A u meni je slavuj, čempres i vrijeme. U meni si ti, dragi moj, lijep kao starinski suncobran izgubljen u gradu mjesečevu. Kočijice s modrim i crvenim patuljcima kotrljaju se, veselo poskakujući k moru. Ali ja ne smijem onamo, jer je ondje ostalo moje vrlo trijezno starinsko srce, kojemu sam na odlasku obećala četrdeset smiješnih djetinjstava i četrdeset i četiri zlatna oraha. Dajte slavuju u mrkozelenoj krošnji znak da otpjeva svečan hvalopoj večernoj zvijezdi u svom srcu, na kositrenom poklopcu neba. Kotrljajte se vesele kočijice k moru! Zbogom, dragi moj! Doviđenja moja rasanjena dušo!
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:23 | |
| PEĆINA SA IZVOROM I SVIJETOM
Jesam li sjećanje u kamenu ili patnja koja se odmara?
K meni stižu mnogi beskućnici koji ne čuju godišnja doba, jer u ovoj pustari raste samo jesan bezimen cvijet posrednik između vas i mjeseca i pokazuje zalutalima tragove magarca u pijesku a žednima raspuklinu gdje se je stijena nekoć davno sažalila nad putnicima.
Ovamo stižu sa četiri strane svijeta oni koji misle da su nesretni, i drugi podjednako ubogi koji ne znaju što bi nazvali srećom.
Oni se napiju. Otpočinu i krenu dalje pognuvši leđa kao da razgovaraju sa zločincem.
A ja ostajem opet sama i gledam sjenke kako se udaljuju uznemirujući obzorje.
Neke od njih zaboravljam odmah a druge pamtim. Oni me ispunjaju tamnom čežnjom nerazjašnjivo kao što je nejasno rastenje cvijeta na bespuću između zemlje i neba.
I misleći na njih postajem još više golet i još više stijena. Sjećanje koje tješi kamen i patnja koja ne može otpočinuti.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:26 | |
| ANDJEO LJETA
Dugo je, dugo sazrijevalo u krošnjama, u dušama to bijelo podne svijeta, plod glasova i tmine. Taj sjaj povrh svega, zrcaljen u ružama što osluškuju slasti pehara iz davnine
i disanje, i strast zelenih pcela noci zabrujalih u tijelu vrelog suncokreta... Dok dan nevin tka u putenoj samoci tananih prividjenja klas, andjeo ljeta
zastavši na zlatnim ljestvama od pruca, u san i oblak zaljubljen, još traži u tajnoj kuli prostora nezasicen val.
Na dnu moje jave kristal nadahnuca blješti kao uštap oznojen, u raži. A uzlijece iz ruku cežnja, crni ždral.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:26 | |
| DOM NA CESTI
Ležah u prašini kraj ceste. Niti vidjeh njegovo lice niti on vidje lice moje.
Zvijezde sišle su, i zrak bijaše plav. Niti vidjeh njegove ruke niti on vidje ruke moje.
Istok postade kao limun zelen. Zbog ptice jedne otvorih oči.
Tada doznah koga sam ljubila čitav život. Tada on dozna kome je ruke grlio uboge.
I uze čovjek zavežljaj, i krenu plačući u svoj dom. A dom je njegov prašina na cesti kao i moj dom.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:27 | |
| KAD BI SE MOGLO OTPUTOVATI
Kad bi se moglo otputovati, kad bi se moglo sjesti na konja i otići zauvijek, ili neku staru lađu prevariti da nas odvede iz grada, prijatelj bi ostavio prijatelja, mati bi ostavila djecu. Kuće bi se raspukle od suza onih koji ostaju planine bi zazelenile od pjesme onih koji odlaze.
Pa ne znam s kime bih htjela iščekati zoru sa onima koji plaču, ili sa onima što pjevaju. Jer koji plaču polako će se utješiti a koji pjevaju umorit će se pjesme.
Ja nikad ne bih otputovala ni na konju ni na lađi jer su mi i onako već daleko svi koje htjedoh zadržati blizu. Jer nemam od koga da bježim. I zato jer se plašim povratka.
Ali kad bi se moglo otići zauvijek, i zaista otići s pjesmom mislim da bih se rastajala dugo od mjesta na kojima sam plakala. I nikad ne bih zaboravila one koji su zbog mene, bar jednom bili malo radosni i praštali mi nasmiješeni.
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 12.03.12 18:27 | |
| POVRATAK DJETINJSTVA
U mojem disanju ti si glas kukavice. U proljeće u tvom disanju ja sam boja pijeska i sna. Život ne zna šta će mu njegova žurba; dolijeće iz hirova ledenjaka, možda iz pokošenog sna. I naprtivši na leđa sunce kao vreću šišarki krećemo od sela do sela, a Ciganin koji nas prati viče hrapavim baritonom: proljeće! proljeće! Kalajišemo stare lonce! Sadimo cvijeće!
Vesna Parun | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.03.12 18:12 | |
| BUDIM SE
Razapecu se po million duga Koje bojama sjajnim sebe boje U zaborav tako nek ode tuga Slododno nek kuca ovo srce moje
Razapecu se po studenoj vodi Koja divni potok u sumi cini Neka se u meni tad sreca rodi Od predivne vode sto baca cini
Razapacu se po nebu plavom Koje nikad, nikad ne roni kise Nek budem zvezda sto zraci slavom U meni toplina plavog nek dise
Razapecu se po zelenoj krosnji Koja starom deblu stvara mili dom nek igram cilo u zelenoj nosnji tek da srce zaigra u telu mom.
Tanja Prokopljević | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.03.12 18:13 | |
| ŽIVOPLET
Ti lahorna noći, što si puna zvezda, Ti što pratiš mene sve do odredišta znaj da srodnih duša neka tajna jeza u pleteno kolo naše ruke veza.
I sada smo dvojno telo i to jedno što lepotu svoju neštedimce daje i njemu nimalo, znaj, nije svejedno što svet ovaj neće večno da potraje.
Noć i ja lutamo svetom u tišini još prepune setnog, mračnog očajanja zbog tih ljudi koji težeći visini uskraćuju svetu nova pokajanja.
To su oni koji znaju da zasene maglom prekrivajuć’ zvezdane praznine poput nevelike ali strašne mene lomeći prirodne, spokojne tišine.
Ubijaju duše koje život znače da im ime u večnosti bude dok sva skromna bića do kostiju svlače- ona što im sebe iz ljubavi nude.
I svi oni hrle, crni kao vrane, sve do svetlog dana njenog uništenja, al’ sve što se rodi u buduće dane moraće da plovi morem pročišćenja.
U spoznaji strašne preteće sudbine prevrela će suza iz oka da kane, ali glas će nama u sutonu tmine u nemušt-pustinji da zaceli rane
Tanja Prokopljević | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.03.12 18:13 | |
| VERNO TVOJA
Ja hocu da pesmu podarim za Tebe, jer telo što nosiš stvoreno je za Me. Ti ni ne slutiš da me ljubec prosiš i da Tvoje ruke zauvek me mame.
Gle toplota Tvoja vlagom dodiruje to predanje Meni dušu primiruje, imam Te u ruci, i ne samo telo vec i srce, s mojim zajedno se splelo.
I necu da slutim da me drugi žele, samo je uz Tebe duša željna sebe i stisne se tako pred drugim što nosi vreo uzdah i plam što ljubav donosi.
Tanja Prokopljević | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 13.03.12 18:14 | |
| PESMA SPASENJA
Otvori beleske piscu da zajapuri se jad, u pero nek' ruka kaze kako peva drozd, pa da u besne noci kroz pesmu potrazim sklad jer znam da u dnu duse zarobljen jedan je grozd.
Neka sa njim ozivim svu dubinu koja mi mre, nestaje, topi se polako u kosti uranja sva. Samo zbog sudbe kobne, te price pomalo zle koja dusu svu cepa i lako lomi na dva.
A pokret grozda je izvor dostojan raodisti sve uz pero sto kazuje pesmu on raste za tren postaje rumen i velik, raduje duse gle i srce postaje vrelo, rumene usne i ten.
Tanja Prokopljević | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| MASKA
Svaki covek nosi na svom licu masku sto sareni stiti je zivotom izvajan, cuva takvo lice koje pri rodjenju tanku kozu ima i lako se slama.
Bez te maske mnogi imali bu muke, jer ona je skup svih znanja i umeca, ono sto coveka od drugoga brani, a u skladu svoga izmucenog bica.
Ali mnoge maske neskladnih su boja i nisu zato da se njima dice pa su neki kivni na one sto maske priredjuju tako da na svetlost lice.
Ti nistavni ljudi zele sve da zgrabe pa cak i ono sto nije na otkup, zele svetli osmeh nekog drugog bica sto pripada samo jednoj licnoj kozi.
Slomiti me nece oni sto su nista, jer koza je moja prava upijaca, dok im maske stoje kao da su pile, moja koza bojom maske sva odise.
Niko ne uvidja da je prava ona sto zivi, opstaje u duhu zivota, a ne da je vredna ta slatkoca mrtva sto rad nekog crva na silu mahnita.
Samo onaj kome maska stoji cedno, sto na osmeh srecan bez osvete lici, dok gleda i shvata boljega od sebe, taj vredan je da se svojom kozom dici.
Tanja Prokopljević | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| SAN O VECNOSTI
Prolazim putem do vecnosti svaki put kad umor savlada mi lice dok sanjaju dnevne ptice Ja osetim njen zivoplet.
Mene taj put stalno zove tu negde ispod vasione, a znak mu je zvezdani trag da u njega gledam kroz crni ubogi mrak i bez ikakvih stega da krenem lagano ka tom snu.
Kao i ja svaki covek moze za trenutak u svome umu videti vecnost i njen ogromni skut koji se vijori negde usred vasione i tamo na svojim kolenima prikuplja sve sudbine ovozemaljske.
A sta je vecnosti osnovni cilj? Da bude mudra i da zna tajni zivotni vir u koji svaki covek sebe baca da moze za neku vecnost da stasa.
Tanja Prokopljević | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 03.04.12 18:46 | |
| VINO
Ne razumem ljude koji piju loša, i previše kisela vina...
Vino mora biti kao poljubac!
Snažno, strasno, iskreno... a ujedno i svilenkasto, prirodno, da ostavlja ukus ljubavi, da trnu usne od njega, da se zarumeni od njega...
Da bude pravljeno s ljubavlju! Baš kao poljubac!
I kada muškarac drži čašu vina, trebalo bi da je drži, kao da drži ženu na svom dlanu.
I da je nežno pripije uz usne, i uzme tek mali gutalj...
Nikako na silu, i nikako sve odjednom!
Žene imaju i previše vatre u krvi da bi pile vino!
Ali i one moraju znati kako se pije vino...
Prvo treba da ga omirišu, i duboko udahnu njegov miris... Krišom! Kao svog muškarca...
Zatim treba da se ogledaju u njemu.
Ako ne vide jasno svoje oči u njemu... Sjajne i lepe...
Ne treba da piju to vino!
I da znaju!
Muškarci su kao i vino, s godinama sve boljeg ukusa, i sa sve više kvaliteta...
Ako je strasna, žena mora da pazi s vinom!
Najbolje bi bilo u tom slučaju, da pije po gutalj vina na svakih deset muškarčevih, a njenih dvadeset reči...
Muškarac i vino, prave tajne...
Žena i vino, odaju tajne...
Žena treba da uzima vino, kao da uzima sam grozd od koga je pravljeno...
Kao da skida usnama, zrno po zrno...
I da ga ne guta kao vodu, već da uživa u njegovom ukusu, i da čeka... Da čeka, da joj vino, oboji sledeću reč.
Mada sam ja za to, da i muškarac i žena piju vino iz iste čaše!
Ako hoće da piju iz iste čaše, onda su sigurni da žele, da se njihove usne spoje...
Iz jedne čaše, odmah na početku!
Jer vino hoće da prevari, pa Vas povede svojim ukusom, a Vi mislite da je to slast tuđih usana...
A, to u Vama, i njoj, gori strast vina, a ne strast srca!
Polako! Polako...
E, sada kada sam Vam odao ovu tajnu, naspite čašu dobrog vina, za Vas i Vašu voljenu osobu...
Crnog i jakog, da govori istinom iz Vas...
Jer se samo od lošeg vina laže!
Od dobrog se pevaju dobre pesme!
Od dobrog se nalaze prave reči za ljubav!
Pijte vina, ali ih i birajte! Kao poljubce!
Ako ne prijaju odmah usnama, neće valjati ni kasnije...
Ratko Petrović | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 03.04.12 18:46 | |
| Šansa
Noćas su putevi do mene, više to, nego ikada pre. Gledaću kroz tkiva, i ako se iza te malene ljušture prividnog, trenutnog, bude krio beskraj, predaću ti u njega svoje upisano životinjsko ništavilo, ne bojeći se, da će te to tako prosto, premalo uopšte ispuniti...
Noćas me jedino možeš imati.
Kao ni jedna do sada, možda i na prevaru, jer lak sam plen iskusnim sakupljačima šarene, paperjaste zbunjenosti ljudskih školjki
Ne budi premalo toga, premalo, kao što je samo telo, ili sam oblik jednokratne požude gmizavih stvorenja što pustoše duše...
Budi taj svemir, s kojim ću se malen sudariti, i raspršiti na hiljade kapi proste sreće, i dozvoli da rominjam ljubav u tebi
i grmim svoje tajne strahove
Strahove samoće
Budi moje jutro. Moj san. Moje buđenje, i slepilo moje olistalo u proleću, cvetovima koji ne vide, oblike nego osećaju zrake koje plače tvoje plaho srce Sunca
Budi svetlost koju će žvakati moji aprili i sok u kašastom krvotoku mog mesnog stabla, i korena zabodenog u tle pustinje, daleke... Seme nekada, vetrom spašeno od šume požudnih trupaca oplođenih mlečom ponavljanja smrti, a ne mlečom večitog rađanja - prepoznavanjem svojih načina, prepoznavnjem da nam krajevi korenova prošlosti nisu krajevi, nego početci nekih drukčijih daljina
Samo noćas te mogu videti ispod te kože, i tih koža lepih, ili ružnih, pokrova duše
tvoje je noćas, samo da naiđeš, da me prepadneš na tim putevima koji nesigurno vode ka meni
prepadneš činjenicom, da ipak postojiš, makar duboko u tom ženskom telu
naiđi...
Ratko Petrović | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 03.04.12 18:47 | |
| Pomilovanje
Nisam imao vremena da spašavam svet, i uvek sam bio slepi putnik na oblacima ljubavi. Bio sam samo još jedna kap u moru stranaca i čudaka sa onih strmih i stenovitih obala u magli, s kojih je teško otploviti ceo.
Iako sam shvatio da su mi ruke i noge samo misao na mene niko nije pomislio, nikom nisam ni na pamet pao.
Ja sam verovao da ima tih malenih leptira koji će leteti i u mojoj magli zbunjenosti, i svako sam veče pevao uspavanku, jednom belom gradu nesanice, gore, nad ušćem, u duetu s jednim pijanim pesnikom i pod kišom zvezda padalica...
Dolazili su i drugi... Ulaznica - sto osmeha ulaznica - ljubav ulaznica - pijanstvo ulaznica - patnja...
Ali ne!
Što je više ljudi oko mene ja sve više vidim koliko sam sam! Jer, svi su oni nečim povezani! Svi oni lako mogu da se uklope jedni u druge... Iako se, možda, i po prvi put tek vide!
I šta mi ostaje od onih sto osmeha?! Podsmeh!
Šta mi ostaje od ljubavi?! Zabluda!
Od pijanstva - mamurluk!
Od patnje ostaje... Sve! Da Ona i dalje ostaje cela!
I ostavljaju me prijatelji pred kućom, i ja biram da prvo prošetam, jer su me dovoljno ostavljali do sada! Bolje se vratiti sam, posle počasnog kruga, nego biti, na bilo koji način ostavljen!
Ja ne tražim sunčanu stranu ulice! S te strane uvek bije sunce u oči i nikada ne možeš realno gledati na stvari
Ali tražim da me neko izvuče iz ove tame, iz ove dubine koju sam iskopao u sebi tražeći način da se prilagodim ovom svetu
ovom svetu koji te potapše po ramenu a onda kad se okreneš ka njemu on ti okrene leđa
tužan umem da budem i zbog bolesnih pasa i ptica slomljenih krila i zbog, na prevaru posečenih breza
i blesav mogu da budem zbog jednog proleća ili jednog pogleda, rukovanja, smeška i blesav sam, sam od sebe... Bez nekog velikog razloga.
Zato, poštedi me makar ovaj put! Makar ti!
Ratko Petrović | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 03.04.12 18:48 | |
| HOĆU
Hoću da te ljubim, da prođe sve loše, što su ti ikada rekli. I kad po tebe zli Mesec opet dođe, bez straha se mojom ljubavlju prekri.
Hoću da te grlim za svaki onaj put kad nije imao ko da stane uz tebe. Kad ti je neko hladan i sasvim krut poseko snove mlade, još pre berbe.
Hoću da ljubim sve te ožiljke tvoje svaki, koji su ti mila ikad, ikad zadali! Da te čuvam, od onih što ti setu kroje i koji su tvoju ljubav večito potkradali!
Ratko Petrović | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 03.04.12 18:48 | |
| ŠIFRA ZA BOL
Izgovoreno, hiljadu milja od granica koje dotiču tvoje i najperifernje snove, ovog februarskog popodneva, tvoje ime je samo bela izmaglica mog vlažnog izdisaja i šapat jednoj grudvi otopljenog snega među mojim šakama...
Neće te dozvati. Izgovarajući tvoje ime moja slabost u tebi izaziva odbojnost.
Neće te trgnuti. Ti si ta koja je već istrgnuta.
Ona si koja spava u provaliji nečijeg praznog zagrljaja, udišući nadu iz ledenih jednosatnih obećanja i opsena.
Pred, i nikad posle vođenja ljubavi, u njegovoj sobi rezervisanoj za obaveze žena koje mu pripadaju, - on obećava.
Svim rečima sveta.
I jedino što ispunjava posle, jeste tvoje telo.
Njegove šake, kao koščati pauci spušteni na tvoje grudi
s vremena na vreme jačaju svoju čeličnu mrežu navike, ostavljući ih predugo da trnu hladne.
I onda misliš da će uvek biti tako zima, sem ako on ne spusti svoje šape ponovo na tebe.
Belo od zuba tvoje ime, pri izgovoru sklapa mi oči i okreće glavu u stranu.
Navika, da se slučajno ne pročita šta je u očima.
Šifra za bol.
Kada bi se van svih mogućnosti da ispadne krajnje patetično, moglo reći ovoga popodneva - Ja te volim -
I istopiti se potom sa snegom... Zauvek.
To bih rekao.
Ratko Petrović | |
|
| |
Keira90 Aktivan član
Broj poruka : 15 Points : 17 Reputation : 0 Datum upisa : 20.07.2012
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 20.07.12 15:55 | |
| Ljudi, da li vi ovde objavljujete svoje pesme ili pesme poznatih i priznatih pesnika? | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 20.07.12 21:07 | |
| Dobrodošla Keira 90, točno u ovoj temi objavljujemo pesme poznatih i priznatih pesnika, ali u slučaju da si i ti nešto napisala možeš to napisati u temi vaše pesme... [You must be registered and logged in to see this link.] | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 22:24 | |
| Jabukov cvijet
Snjegovi postaju sve dublji i crnji kao grijesi U životu koji se bliži svome kraju
Hoćemo li još uvijek imati oči Kada jabuka u vrtu pusti prvi bijeli cvijet
Mak Dizdar | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 22:25 | |
| Volim te
Volim te za sve zene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam zivio Zbog mirisa velike pucine i mirisa topla kruha Zbog snijega sto se topi i prvih cvjetova Zbog zednih zivotinja kojih se covjek ne plasi Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih zena koje ne volim
Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim nista nego siroku pustos Izmedju nekad i danas Postojale su sve te smrti sto sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam uciti zivot slovo po slovo Kako se zaboravlja
Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoc svim obmanama Zbog tog besmrtna srca sto ga ne zadrzavam Ti mislis da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce sto mi na glavu sjeda Kad sam siguran u sebe sama
Paul Éluard | |
|
| |
DC nije aktivan Uploader
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika 04.08.12 22:27 | |
| Zaljubljena
Ona stoji na mojim ocnim kapcima I njene kose zamrsene su u mojima, Njeno telo ima oblik mojih ruku, Ona je boje mojih ociju, Ona se utapa u moju senku Kao kamen u nebo.
Ona ima uvek otvorene oci I ne dopusta mi da spavam. Njeni snovi pri punoj svetlosti Mogu sunce da ispare, Zbog njih se smejem, placem i smejem, Govorim, a nista ne kazujem.
Paul Éluard | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija poznatih pesnika | |
| |
|
| |
| Poezija poznatih pesnika | |
|