»DVORCAFE«
Dobro došli na forum DVORCAFE.
Da bi ste mogli pristupiti i videti kompletan forum morate biti registrovani član kod nas.
Članovima brez poruka je onemogućen dostup linkovima.
Gostima je onemogućen pristup downloadu.
Registracija je besplatna
Dođite da se družimo.

TIM DVORCAFE
»DVORCAFE«
Dobro došli na forum DVORCAFE.
Da bi ste mogli pristupiti i videti kompletan forum morate biti registrovani član kod nas.
Članovima brez poruka je onemogućen dostup linkovima.
Gostima je onemogućen pristup downloadu.
Registracija je besplatna
Dođite da se družimo.

TIM DVORCAFE
»DVORCAFE«
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
»DVORCAFE«

»FORUM DVORCAFE DVOR NA UNI«
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupiRSK RADIO
POZDRAV, AKO HOĆETE VIDETI LINKOVE DOWNLOADA MORATE URADITI SLEDEĆE
1). DA SE REGISTRUJETE ALI PRIJAVTE NA NAŠ FORUM
2). POSLE 10 NAPISANIH PORUKA ĆE TE MOĆI VIDETI LINK
3). GOSTI NEMAJU PRISTUP DOWNLOADU
4). SVE VAM PIŠE NA FORUMU U TEMI >> OVDE << [KAKO DA VIDIM LINK]
1). MOLIM SVE NAŠE ČLANOVE DA SE SUZDRZE OD RAZNIH PRVOKACIJA I UVREDE DRUGIH ČLANOVA FORUMA
2). BUDITE PRISTOJNI I POSTUJTE DRUGE AKO HOĆETE DA VAS NEKO POSTUJE
3). OVDJE NEMA POLITIKE RAZNIH DISKUSIJA O TOME, RAZNIH VRIJEĐANJA ZATO VAS MOLIM SUZDRZITE SE OD RAZNIH ISPADA
4). AKO BUDETE IMALI TAKAV ILI SLIČAN PROBLEM ONDA PIŠITE >> OVDE <<
5). SVAKI ISPAD I VRIJEĐANJA BIĆE STROGO KAŽNJENO [BAN]
1). MOLIMO SVE NAŠE ČLANOVE DA NE POSTAVLJATE RAZNE VIDEO SNIMKE SA UVREDLJIVIM SADRZAJIMA NA NACIONALNOJ I DRUGOJ OSNOVI
2). U SUPROTNOM ĆETE BITI ODSTRANJENI / BANOVANI SA FORUMA BREZ OBAVESTENJA
1). RSK RADIO JE KRAJIŠKI RADIO ONLINE 24/h NA DAN I 365 DANA U GODINI
2). AKO STE ZA MUZIČKU ŽELJU ONDA STE NA PRAVOM MJESTU
3). PIŠITE NA MALOM ILI VELIKOM CHETU TAD KAD JE DJ RSK RADIO /ADMIN /SLOBO / RSK PRISUTNI
4). BILO KOJU VRSTU MUZIKE OSIM NACIONALNE ISPUNJAVAMO NAŠIM ČLANOVIMA SVA 3 FORUMA I TO SVE BESPLATNO
5). UNAPRED SE IZVINJAVAM AKO KOJA PJESMA BUDE NA VJERSKOJ ALI NACIONALNOJ OSNOVI HVALA
RSK RADIO
NAŠI BANERI
Između Korane i Mrežnice 30xevr6


Shrani.si

NAŠ BANER MOŽETE
PREUZETI
OVDE
RAZMJENA BANERA
AKO STE ZA RAZMENU ILI SARADNJU ONDA PIŠITE OVDE


NAŠI PRIJATELJI
Shrani.si

banner

Između Korane i Mrežnice 15fovnb

Između Korane i Mrežnice Krajin12

Shrani.si

RSK & DVORCAFE
LINKOVI PRIJATELJSKIH FORUMA
1. RSK-RADIO

SLUŠAJTE RSK RADIO I OVDE
SLUŠAJTE RSK I >>OVDE<<
POSJETIOCI

Flag Counter

 

 Između Korane i Mrežnice

Ići dole 
AutorPoruka
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Između Korane i Mrežnice Empty
PočaljiNaslov: Između Korane i Mrežnice   Između Korane i Mrežnice Icon_minitime8/5/2012, 18:23

Između Korane i Mrežnice

Područje između rijeka Korane i Mrežnice izuzetno je zanimljivo, ne samo arheološki, već i zbog svoje prirodne ljepote. Zbog svojih divljih i netaknutih pejzaža te kulturnih znamenitosti ovaj dio Korduna ima predispozicije da se razvije u perspektivno turističko područje, a to bi mu pomoglo da se i demografski obnovi

Područje između Korane i Mrežnice svojim većim dijelom pripada općini Barilović, nekada istočnom dijelu općine Duga Resa. I jedna i druga rijeka u svojem srednjem toku protječu kroz krašku visoravan slunjske ploče. Ove dvije rijeke teku usporedno u dužini od gotovo 40 kilometara, na udaljenosti od petnaestak kilometara (ponegdje čak i manje). U ovom kratkom članku osvrnut ću se na predjele koji pripadaju današnjim općinama Barilović i Generalski Stol. Izvorište Mrežnice podosta se udaljava od toka rijeke Korane koja prije Slunja teče od istoka prema zapadu, a tek nakon Slunja od juga na sjever. Stoga ću taj dio, koji je uostalom vrlo teško pristupačan (izvor Mrežnice) i iz kojega je iseljeno sve stanovništvo još davne 1965. zbog gradnje vojnog poligona Slunj, ostaviti po strani.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Između Korane i Mrežnice Empty
PočaljiNaslov: Re: Između Korane i Mrežnice   Između Korane i Mrežnice Icon_minitime8/5/2012, 18:24

Kordunski burgovi

Kada se cestom koja iz Karlovca vodi prema Slunju skrene nakon mosta na Mrežnici, kod Turnja prema Bariloviću dolazi se u jedan od najljepših predjela Korduna. Mnogi su u dvojbi da li to područje uopće pripada Kordunu, smatrajući pravim Kordunom samo krajeve s lijeve strane Korane, ali budući da se i povijesno i zemljopisno ovaj kraj ne razlikuje od onih na lijevoj obali, trebalo bi krajeve sve do rijeke Mrežnice uvrstiti u Kordun. Odmah nakon izlaska iz Karlovca dolazi se u Belaj gdje je nekada stajao značajan grad. Danas od grada nije ostao ni kamen na kamenu, budući da je na tom mjestu sada kamenolom. Na istom mjestu i u željezno je doba stajala utvrda koja je najvjerojatnije pripadala plemenu Kolapijana. Ispod grada stanuje gospodin Ante Povelić koji se sjeća kako je grad stajao na visokoj glavici iznad ceste, te priča o nalazima s ove utvrde koje još i danas nalazi obrađujući vinograd. Pokazao mi je ćup s burga te jednu staklenu čašu na kojoj je stajala oznaka "Made in Germany", a za koju je mislio da je iz srednjeg vijeka. Povelić mi je ispričao da su za vrijeme Drugog svjetskog rata na burgu bili smješteni Nijemci i ustaše, pa je vrlo vjerojatno da čaša potječe iz tog doba.

Grad se spominje već u XV. stoljeću. Vlasnici su mu tada bili plemići Tomašići. Zbog turskih upada u ove krajeve, crteži koje su načinili autori u 17. stoljeću (M. Stier i G. Pieroni) prikazuju ruševine grada. Ipak, nakon velikog rata između 1699. i 1683. Belaj je preuzela Vojna krajina i držala ga do 1834, kada je zaključeno da utvrdu treba porušiti. Grad je tada srušen "do temelja", kako navodi Lopašić, te od njega nad zemljom nije ostalo mnogo. Ipak, nakon Drugog svjetskog rata na burgu su arheolozi poduzeli iskopavanja (više zbog interesa za naselje iz željeznog doba nego za sami burg), a potom je lokalitet prepušten devastaciji.

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Između Korane i Mrežnice Empty
PočaljiNaslov: Re: Između Korane i Mrežnice   Između Korane i Mrežnice Icon_minitime8/5/2012, 18:24

Rimski kamenolomi

U nedalekom Gornjem Velemeriću nalazi se na vrhu brda Martinščak kapelica svetog Martina, koja se spominje u popisima iz 1334. U dvadesetom stoljeću (1937.) kapelica je znatno renovirana te je izgubila stari izgled. Ovo brdo (346 metara nadmorske visine) jedno je od najomiljenijih izletišta karlovačkih planinara. Pristup je zgodan i od Gornjeg Velemerića i od Ladvenjaka. U blizini sela Donji Velemerić, na južnoj strani brda Martinščaka, u srednjem i ranom novom vijeku nalazio se burg Velemerić za koji ne znamo gdje je točno stajao. Od njega je ostala sačuvana samo jedna grafika iz 17. stoljeća.

Nešto južnije dolazi se u Barilović, administrativno i gospodarsko središte ovoga kraja. Burg Barilović je bio dobro uščuvan do Drugog svjetskog rata, kada je stradao u požaru. Od tada je dosta propao, ali su ga u zadnje vrijeme restauratori i konzervatori počeli obnavljati. Na oštrom kamenitom brijegu nad Koranom on je služio kao središte kapetanije za vrijeme Vojne krajine, a bila su mu potčinjena vojvodstva Budački, Klokoč, Skrad i Perjasica. Nakon ukinuća Vojne krajine služio je kao općinski ured i škola. Most preko Korane iz Barilovića vodi u pravoslavna sela Mali i Veliki Kozinac, Kosijersko selo i Donji Skrad. U brdima između Korane i Mrežnice, u selu Barilovićki Leskovac nalazi se barokna župna crkva svetog Josipa građena 1785. u krajiškom stilu (vrlo jednostavno, strogih, pravilnih oblika i kontura). U Carevom selu, koje se nalazi između Barilovića i Leskovca, sačuvano je nekoliko starih drvenih kuća, a u obližnjem Cerovcu Barilovićkom nalazi se također župna crkva Presvetog Trojstva iz 1843. Uz glavnu cestu, u blizini Siče, nalazi se nekoliko rimskih kamenoloma u kojima su izrađivani sarkofazi. Slična je situacija i u susjednoj općini Krnjak, gdje također postoji nekoliko kamenoloma u kojima su izrađivani sarkofazi u vrijeme rimske uprave u Panoniji (3. st.).

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Član DC
Uploader
Uploader
avatar

Broj poruka : 42959
Points : 58376
Reputation : 18
Datum upisa : 25.03.2010

Između Korane i Mrežnice Empty
PočaljiNaslov: Re: Između Korane i Mrežnice   Između Korane i Mrežnice Icon_minitime10/5/2012, 18:18

Pravoslavne crkve

Na najjužnijem dijelu općine Barilović, na brdu Gradina (Perjasička kosa) stajao je grad Poloj. Stariji stanovnici se sjećaju da je na vrh vodio put. Danas je put zarastao, a od gradine su ostali tek ostaci koji se ne vide sa ceste koja vodi od Perjasice prema Primišlju (strašan makadam!). Pokušavajući doći na vrh i probijajući se kroz šikaru naišao sam na šumare koji su me upozorili na vukove i medvjede u šumama oko Poloja i Perjasice. U Srednjem Poloju stoji pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice iz 1802. u strašnom stanju. U nedalekoj Perjasici, uz cestu koja vodi iz Perjasice u Generalski Stol, stoji pravoslavna parohijalna crkva svetog Arhanđela Mihajla i Gavrila, koja je razorena u Drugom svjetskom ratu. Zanimljiv je natpis nad ulazom u crkvu koji je pisan starim ćiriličnim pismom. Još od vremena Drugog svjetskog rata stoje dijelovi kape zvonika s križem koji prijete da će se svakog časa urušiti. Na svetog Iliju (2. kolovoza) svake godine kod ruševina crkve održava se proštenje. Graditeljski najvredniji spomenik ipak je crkva svetog Jurja u Mateškom selu koja potječe iz 12. stoljeća. Njezin bazični dio izrađen je od ostataka 29 rimskih sarkofaga. To je ujedno jedina sakralna građevina koja je preživjela turska razaranja u 16. i 17. stoljeću. Restauratori i konzervatori su je uredili u zadnjih nekoliko godina, a ispred nje se nalaze mnogobrojne rimske spolije (dijelovi sarkofaga i natpisa). U Mrežničkom Brestu nalazi se župna crkva svetog Mihovila Arkanđela iz 1892, u čiju župu pripada i sveti Juraj u Mateškom selu. Krajevi između Mrežnice i Korane izuzetno su zanimljivi ne samo arheološki, već i zbog svoje prirodne ljepote. Na mnogim mjestima lagan je pristup rijekama te su stoga tijekom ljetnih mjeseci one interesantne za turiste. Zbog svojih divljih i netaknutih pejzaža te kulturnih znamenitosti ovaj dio Korduna ima predispozicije da se razvije u perspektivno turističko područje, a to bi mu pomoglo da se i demografski obnovi.

*Prenijeto sa stranica SKD Prosvjeta

PREUZETO SA: KRAJIŠKI KUTAK
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Između Korane i Mrežnice Empty
PočaljiNaslov: Re: Između Korane i Mrežnice   Između Korane i Mrežnice Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Između Korane i Mrežnice
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
»DVORCAFE« :: 2 » DISKUSIJE RAZNE IGRE KOMENTARI « :: Zavičaj-
Skoči na: